Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Vendégjátékokat is hoz az április

Énekes madár, Édeskeserű, Doktor úr, Boldogtalanok – négy előadáscím a szegedi teátrum változatos áprilisi kínálatából.
A Magyar Istvánné népművelő kezdeményezésére 2000-ben alakult Mórahalmi Színtársulat április 7-én Tamási Áron zenés székely népi játékával, az Énekes madárral vendégszerepel a kisszínházban. Lázár János, a produkció rendezője elmondta: reményei szerint hosszú távú együttműködés kezdődik a mostani jótékony célú előadással, amelynek bevételét az Ágota Alapítványnak ajánlották fel. Sík Sándor István király című drámájával, Dálnoky Zsóka színművész szakmai vezetésével mutatkozott be 2000-ben a mórahalmi társulat, amelynek legismertebb sztárja Ördög Nóra televíziós műsorvezető. Azóta már olyan darabokat vittek sikerre, mint a Sári bíró, a Liliomfi vagy a Nem élhetek muzsikaszó nélkül. A Tamási Áron-komédiához Nagy Imre Erik zeneszerző írt dalokat. Ezek egy részéből a színház két művésze, Vajda Júlia és Taletovics Milán közreműködésével készítettek felvételt.

Vastaps a szegedi Rigolettónak

Az újra megnyitott Erkel Színház vidéki teátrumokat bemutató Primavera-sorozatában hétfőn a szegedi operatársulat új produkcióját, a Juronics Tamás rendezte Rigolettót láthatta a közönség Pál Tamás vezényletével. Gyüdi Sándor elmondta: 1600 néző előtt óriási sikerrel játszották a szegediek a népszerű Verdi-operát. Kelemen Zoltán (Rigoletto), Szemere Zita (Gilda) és László Boldizsár (Mantuai herceg) áriáját is hosszú vastaps követte, az előadás végén is lelkesen ünnepelte a publikum a társulatot.
Április 8-án Édeskeserű című műsorával a Szeged Táncegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes lép fel a nagyszínházban. Kolonics Erika, a táncegyüttes alelnöke a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: már harmadik alkalommal lépnek fel a színházban egész estés műsorukkal. Mindhárom felnőtt csoportjuk részt vesz az előadásban, amelyre két hónapja keményen készülnek. A kisebbségi létről, erdélyi gyökereinkről, a hagyományainkról, örömről és bánatról egyaránt szól a jó szórakozást garantáló táncprodukció.

Április 13-án 15 és 19 órától a Turay Ida Színház Molnár Ferenc Doktor úr című fergeteges bohózatával vendégszerepel a nagyszínházban. Huszti Péter rendezésében Piros Ildikó, Pásztor Erzsi, Mikó István, Nemcsák Károly, Benkő Péter és Viczián Ottó alakítja a főbb szerepeket. 19-én Árpás Károly Bánk! Bánk! című darabja felolvasószínházi előadásban hangzik el a Korzó Zeneházban a kisszínházi Bánk bán-produkció szereplőinek tolmácsolásában. A Deák gimnázium magyartanára a brit drámaíró, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című Hamlet-parafrázisa alapján írta meg saját „stoppardiánáját" Katona József drámájából.

Április 26-án a kisszínházban tartja a szegedi társulat az évad utolsó bemutatóját: a Boldogtalanok című Füst Milán-drámát Harsányi Zsolt, a marosvásárhelyi színház rendezője és az ottani színművészeti egyetem tanára állítja színpadra. Harsányi elmondta: két éve társulatával Kisvárdán szerepelt Platonov-produkciójával, Bodolay Géza, a szegedi drámai tagozat vezetője látta az előadást, és azonnal meghívta Szegedre rendezni. Mint elmondta, mindig azok a történetek foglalkoztatják, amelyek az emberi természetet, a létezés feloldhatatlan ellentmondásait, megválaszolhatatlan kérdéseit boncolgatják. A Boldogtalanokat sokan, sokáig elutasították, mert sötét, kilátástalan világot ábrázol, amely elriasztó. De kiderül: ha van szeretet, akkor nem is olyan sötét ez a világ. A produkció főbb szerepeiben Fekete Gizit, Danis Lídiát és Borovics Tamást láthatja majd a publikum.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemmel tartanak

Nem zavarják a térfigyelő kamerák a vásárhelyieket, sőt azt mondták, jó lenne több belőlük. Tovább olvasom