Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Vendégjátékokkal indulnak

Vendégjátékokkal indul az évad a Szegedi Nemzeti Színházban: a L*art pour L*art társulat nyitja a szezont, a magyar dráma napja apropóján két produkcióját is elhozza a Pesti Magyar Színház és két táncelőadásával is bemutatkozik a Szlovák Balett.
Gregor Bernadett (Zilia Duca) és Mihályi Győző (Agárdi Péter) szerepében A néma levente című darabban. Fotó: Korniss Péter/Pesti Magyar Színház
Best uff L'art pour L'art című abszurd produkciójával Laár András népszerű társulata nyitja a Szegedi Nemzeti Színház 2005–2006-os évadát szeptember 18-án a nagyszínházban. A hónap a vendégjátékok jegyében zajlik, hiszen a szegediek még javában készülnek a premierekre. Miközben a színházak többségében csökkent a tervezett bemutatók száma, a szegedi társulat három játszóhelyén húsznál is több produkciót kínálnak az új szezonban.

– Szeptember 21-ét, a magyar dráma napját szerettem volna méltóképp megünnepelni, ezért meghívtam a Pesti Magyar Színház társulatának két kiváló produkcióját – mondja Székhelyi József, a szegedi teátrum direktora, aki korábban maga is Iglódi István együttesének tagja volt. A pesti társulat két magyar darabot hoz: 20-án 19.30-tól Pozsgai Zsolt Boldog Asztrik küldetése című történelmi játékát adják elő a felújított kisszínházban, másnap 19 órától Heltai Jenő komédiája, A néma levente kerül színpadra a nagyszínházban.

A Pozsgai-darab 1039 tavaszán a pécsváradi apátságban játszódik, ahová egy évvel István király halála után titkos találkozóra érkezik veszprémi fogságából Gizella királyné, Kijevből a megvakított Vazul fia, Endre és felesége, Anasztázia. Asztrik apát hozza össze a találkozót, amellyel célja: az „áldozó kibékítése az áldozattal", a király és a „pogány Endre" tárgyalásra bírása, hogy megbuktassák a királyt, Orseolo Pétert. Az ellenfelek a közös cél érdekében már-már megbékélnének egymással, de megjelenik Orseolo Péter is, akinek szintén kész terve van... A produkció főbb szerepeiben Szakácsi Sándort, Béres Ilonát, Őze Áront és Gregor Bernadettet láthatjuk. Heltai Jenő komédiáját aligha kell bemutatni, hiszen A néma levente minden idők egyik legtöbbször játszott, legnagyobb hazai színpadi sikere. Agárdi Péter szerepét Mihályi Győző, Ziliát Gregor Bernadett alakítja.

Szeptember 22-én este a Szlovák Balett a Carmennel és a Boleróval mutatkozik be a nagyszínházban, ahol másnap délután fél 2-től gyermekek számára játsszák A kis herceg című balettet. Új otthonában, a kisszínházban újítja fel a Szegedi Kortárs Balett az elmúlt évad egyik nagy sikerét, a Szentivánéji álom című Juronics-koreográfiát, amit szeptember 22-étől három estén át láthat a közönség. Érdemes megjegyezni, hogy a kisszínházban a hagyományoktól eltérően nem este 7 órakor, hanem fél 8-kor kezdődnek majd az előadások. Székhelyi József szerint ennek az az oka, hogy nincs lehetőségük két teljes nézőtéri munkatársi gárdát szerződtetni. Az előadásokat indító személyzet ezért rotálódik, az idősebb jegyszedő nénik többsége a nagyszínházban marad, elsősorban a fiatalok járnak majd át a meredekebb nézőterű kisszínházba.


40 előadás

Már árulják a szeptemberi belépőket a színház Kelemen utcai jegyirodájában, ahol sokan már a Hegedűs a háztetőn előadásait keresik. A Gregor József főszereplésével májusban előbemutatóként játszott musical hivatalos premierjét szeptember 30-án tartják, és mintegy negyven előadást terveznek belőle az évad során a nagyszínházban. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízválasztó tiszai halfesztivál

A Tisza mindkét oldalán rotyogott a bográcsokban a halászlé a hét végén kilencedik alkalommal… Tovább olvasom