Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Vendéglátósokat toboroztak Németországba

Szeged - A munkaügyi központban németországi munkára toboroztak tegnap szakácsokat, felszolgálókat, szállodai szakembereket. Németül tudni kellett, a tájékoztatásra és az előválogatásra érkezett mintegy 30 ember már átesett egy szűrésen.
- Két gyerekünk van, a feleségem ugyan nem szeretné, ha elmennék, de én már elhatároztam, hogy külföldön próbálok szerencsét – mondta a 37 éves szegedi Beckmann László. – Egy éve vagyok munkanélküli, előtte üzletkötőként dolgoztam. Pont most lenne itthon is egy lehetőségem, a vendéglátásban, de úgy vagyok vele: ha már a kényszerpályát kell választanom, akkor inkább elmegyek az országból.

– Nincs vendéglátós tapasztalatom, de a fizetés vonz, és nagyon szeretném, ha sikerülne kimennem – válaszolta a még a 20-as éveiben járó Németh Mária arra kérdésre, miért akar Németországba menni. – Van állásom, egy irodában dolgozom. A férjem vendéglátós, és együtt szeretnénk Németországba menni.

A férjnek, Zsikla Tamásnak felszolgáló a szakmája, de most munkanélküli. Minden reménye az, hogy kettőjüknek sikerül kijutniuk, és anyagilag is helyrerázódnak. Akasztóról jöttek, a kiskőrösi munkaügyi központon keresztül tudták meg, hogy Szegeden német vendéglátó-ipari toborzást tartanak.

Az 55 éves szegedi Rózsa Istvánné is elmenne: dolgozott a kábelgyárban, 6 évig a vendéglátásban – konyhán –, takarított is, most viszont munkanélküli. Egyedülálló, a gyerekei felnőttek, szabad ember, miért is ne vágna bele?

Fotó: DM/DV
Fotó: DM/DV

Mennyire tudnak németül a jelentkezők? Inkább bizonytalan, mint élénk igenlés volt a válasz. Beckmann László mondta magabiztosan: sváb neve van, ez nem lehet kérdés. Bíró Tímea, a toborzást szervező, a munkaügyi központ szegedi kirendeltségén dolgozó EURES-tanácsadó elmagyarázta: a jelentkezőket előzetesen „megszűrték" egy német nyelvű szakmai önéletrajzzal. Tudni kell beszélni, hiszen a tájékoztató előadás, valamint az interjúk nyelve is a német. Persze nem mondtak nemet azoknak sem, akik csak információkhoz szerettek volna jutni.

Bíró Tímea elmondta: a Német Munkaügyi Szervezet (ZAV) elsősorban szakképzett vendéglátósokat keres szállodákba és éttermekbe. De ez nem jelenti azt, hogy ha egy tanár jelentkezik, akkor elutasítják: aki vagy diákkorában, vagy később belekóstolt a vendéglátásba, és látják rajta, hogy vannak tapasztalatai, kaphat munkát.
Szerettünk volna az interjúkon is ott lenni, ám ehhez az állást keresők nem járultak hozzá.

A német munkaerőpiac

Németország csak 2012-ben nyitja meg munkaerőpiacát az új tagországok állampolgárai előtt: a csatlakozási szerződésben felhatalmazást kapott a szolgáltatások szabad áramlásának korlátozására. Az új tagállamok állampolgárai a nemzeti, illetve kétoldalú megállapodások alapján vállalhatnak munkát, ehhez az illetékes munkaügyi hatóság engedélyére van szükség. Németországban óriási a kereslet a németül jól beszélő magyar munkaerő iránt, mivel nagy a felvevőpiac. A Német Munkaügyi Szervezet most Magyarországon „turnézik", munkatársai Szegedre mintegy 60 konkrét állásajánlattal érkeztek.

Olvasóink írták

 • 3. luyza 2010. március 14. 11:19
  „1. jen, valóban vannak drágább régiói is Németországnak, de azért ezzel én nem értek egyet. Én pontosan ekkora fizetésből havonta nagyon kényelmesen kijöttem és még Európát is beutaztam a szabadságok és hétvégék alatt. Az árak pedig szupermarketek, ruhaüzletek, stb. tekintetében nem különböznek.
  Az viszont tény, hogy németül mindenképpen tudni kell és sok munkaadó semmire nem becsüli a külföldieket.”
 • 2. nyomdasz63 2010. március 11. 21:42
  „No ez is "humbuk" a munkaügyi központ részéről ! A fiam német és angol nyelvvizsgával,fél-fél év német és angol szállodai komplett gyakorlattal,referenciával regisztrált álláskereső.Heti kapcsolatban a központtal,minden létező helyre felíratkozva-egy kósza momdatot sem tudott erről.”
 • 1. jen 2010. március 11. 17:54
  „Aki nem tud németül nagyon jól, az el se induljon vendéglátosnak. Nagyon másnak sem, mert marad a takarítás, ha egyátalán összejön. A német vállalkozok sem szívbajosak, ök is ott húzzák le a nyelvet nem beszélö külföldieket ahol csak tudják.
  A nagy pénzt meg el lehet felejteni. Kint más árak vannak mint itthon, 200-300 ezer forint csak a túléléshez elég kint. Többet meg nyelv és szakma nélkül nem lehet keresni. Maximum 16-18 óra munkával, amit sokan csinálnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikert arattak a szimfonikusok a Művészetek Palotájában - galériával

Szeged - A hazai együttesek Szimfonikus körkép című sorozatában szerda este nagy sikert aratott a… Tovább olvasom