Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Vendégségben ebédelnek a diákok

Vándorol ebédidőben sok szegedi iskolás – a „kis Ságvári" felsősei az Ortutay-kollégiumban étkeznek, a Déri-szakközépiskola tanulói megszűnt konyhájuk helyett két intézmény közül választhattak. 131 konyhán 18 ezer 500 adag ebéd készül a szegedi közoktatásban tanulóknak.
Bezárta a Déri Miksa kollégiumot az önkormányzat, vele az ipari szakközépiskola menzáját is, így ebben a tanévben már nem étkeznek itt az intézmény diákjai. A 65 tanuló választhatott: a móravárosi szakközépiskolában vagy a Gábor Dénesben költi el ebédjét.

60-an utóbbira szavaztak – mint Vargáné Szőke Márta igazgató magyarázta, a bejáróknak ez esik útba a Mars tér felé –, 5-en a tanárokkal együtt a móravárosi étkezőjében vendégeskednek.

90 diák fogyasztotta el itt tegnap az almalevest és a gombás sertésragut orsótésztával, vagy a gyümölcslevest, rántott sertésmájat és hagymás krumplit kínáló menüt. Utóbbit kanalazta Körmöczi Éva Renáta és Buzogány Beáta Tünde is – mondván: „nem mindig telitalálat a menzai kaja, de jobb, mint a chips és a csoki".

Fotók: Frank Yvette
Fotók: Frank Yvette

Mintegy 18 ezer 500 adag ételt készít naponta a szegedi iskolák étkeztetését ellátó Suli-Host Kft. – ennek közel felét az általános iskolásoknak, 3000-et a középiskolásoknak, 5000-et az óvodásoknak. Ezer adag a bölcsődéseknek jut. – 11 főzőkonyhánk és 120 tálalókonyhánk működik a városban – tudatta Tímár Gyula, a cég ügyvezető igazgatója.

Idén már nincs ebédjegyük a diákoknak – elektronikus automaták ellenőrzik jogosultságukat. A diák maga elé teszi tálcáját a hatalmas ablakok előtt, de mielőtt levest választana, bedugja kártyáját egy műszerbe. Az iskolák gazdasági irodájában az étkezők adataihoz rögzítik a diákigazolvány vonalkódját, a diák taj számát és fényképét is.

90 középiskolás sorakozik a kétfogásos menüért mindennap a Móra-iskolában. Fotó: Frank Yvette
90 középiskolás sorakozik a kétfogásos menüért mindennap a Móra-iskolában.

Nemcsak a dérisek vándorolnak ebédidőben: az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola mintegy 100 felsőse az Ortutay-kollégiumban étkezik, helyszűke miatt. Az iskola ebédlőjébe ugyanis egyszerre 70-en férnek – de a 300 alsós mindegyike menzás. Ezért is szerepel az iskolafelújítási programban a helyiség bővítése – tájékoztatott Sipos Ibolya igazgató. A napi 3-szori étkezés 581 forintba kerül, a támogatott ár 291 forint. Csak az ebédért 382, illetve 191 forintot kell fizetni. A Tömörkény István gimnázium honlapja szerint náluk 306 forint a teljes ár, a támogatott 153 forint. Utóbbit, vagyis az 50 százalékos kedvezményt az a gyermek kapja, aki 3 vagy többgyerekes családban él, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, illetve tartós beteg.

Másfélszer drágább lesz?

Lapinformációk szerint drasztikusan emelné a bölcsődei, óvodai menza díját jövőre egy önkormányzati minisztériumi tervezet – mert míg a szolgáltatók eddig az árképzésnél nem vehették figyelembe a rezsiköltséget, a jövőben a nyersanyagköltség 50 százalékáig ezzel is megfejelhetnék a tarifát.

Olvasóink írták

 • 4. honorus 2009. szeptember 16. 16:57
  „Örömmel töltene el a következő tartalmú cikk: Bezárták az Orszáhgházban az éttermeket ahol hőn szeretett honatyáink ettek ingyen, helyette 2 hajléktalan szálló "menzája" közül választhattak!!!!!!!”
 • 3. persona 2009. szeptember 16. 13:07
  „a mai rizseshusi mintha kicsit száraz lenne..:)”
 • 2. joy 2009. szeptember 16. 08:52
  „Eszi, nem eszi, nem kap mást!
  :o)”
 • 1. Strat-n 2009. szeptember 15. 19:00
  „18 ezer 500 adag étel a szegedi iskolákban 1 db cégtől... Mi alapján választanak az iskolák beszállítót?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tilla kerékpáron vagánykodik

Magyarországon erős tömegsportkultúrának kellene lennie, az élsport pedig legyen a különlegesen tehetséges emberek kiváltsága – jelentette ki Tilla Szegeden. Tovább olvasom