Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Vendégszobák Szegeden, téli kilátással

Szeged - Miközben Szegeden már 30 panzió közül válogathat a vendég, azok csak a főszezonban vannak tele, a tél ráfizetéses. A panziók száma az utolsó pár évben szinte megduplázódott.
Maguk a panziósok lepődtek meg a legjobban, amikor összeszámolták, hány családias szállás van Szegeden, és hogy hány ággyal várják a vendégeket. Ezt Makalicza Lajos, a helyi panziósok egyesületének vezetője, a Marika Panzió tulajdonosa mondta el. Hozzátette: nem baj, hogy gyarapszik a panziók száma. A baj az, hogy az év nagy részében takaréklángon üzemelnek, a turistát ugyanis augusztus 20. után nagyítóval keresik.

Mi a gond a szegedi panziókkal és a varázsukkal? A vendég mindenütt arra utazik, hogy a szálláshelye lehetőleg a belvárosban legyen – magyarázza Makalicza Lajos. Szegeden tíz a cityben, 20 ettől messzebbre található. A turista csak akkor hajlandó kijjebb menni, ha már a centrumban nem kapott szobát. És nem az árra hajt elsősorban, hiszen egy panzió esetében fejenként legfeljebb 1500 forint lehet a különbség a főcsapásirányba eső szállás és egy olyan hely között, ahonnan autóval kell megközelíteni a sétálóutcát. Ez a különbség pedig elolvad a parkolásra kifizetendő összegek miatt.

Holtszezon a Marika Panzióban. Makalicza Lajos és az alsóvárosi idill. Fotó: Miskolczi Róbert
Holtszezon a Marika Panzióban. Makalicza Lajos és az alsóvárosi idill.
Fotó: Miskolczi Róbert

A turista tehát elindul a centrumból, s ha odabent nem talál szobát, kezd el érdeklődni a családi házas övezetek iránt. Nyáron látható a leginkább, hogy írják le a koncentrikus köröket a vendégek: gyakran a panziósok adják őket kézről kézre, miután betelt a belváros. Csakhogy télen nincs annyi vendég, hogy jusson belőlük a külső kerületeknek is: a konferenciákra érkezőket egyértelműen a szállodák halásszák el.

Az első

Az elmúlt negyedszázad legelsőnek számító panzióját Lőrincz Imréné nyitotta meg a városban 1987-ben, egy Zákány utcai ház földszintjén. Minden szobához fürdőszoba tartozott, ami akkor még ritkaságszámba ment. A 4 éve elhunyt asszony fia, Lőrincz Imre maradt a szakmában, a Szivárvány Panziót, valamint a Korona Szállót is ő üzemelteti.

A Marika Panzióban tegnap egy szál vendég se volt, és a hétvégén is mindössze két szobájukat lakták. Ilyenkor legfeljebb az üzleti útra, tárgyalásokra érkezőkben, kiküldetésben lévőkben lehet bízni. Akkor meg miért kerül Szegeden is ugyanannyiba egy kétágyas szoba, mint a télen-nyáron egyformán kedvelt Dunakanyarban vagy Egerben? Hiszen Szegeden nincs örök panoráma és nagy attrakció. Erre azt válaszolják a szegedi panziósok: ez igaz, de a vállalkozókat sújtó adók és az energiaárak az egész országban egyformák.

Ötezer ágy

A Panziósok Egyesülete mérleget készített: a 30 panzióban 271 szobával és 608 ággyal rendelkeznek. A szállodákban 916 szoba, 1798 ágy várja a vendégeket. A kollégiumok nyáron 2595 ágyat adnak ki. Tehát a turistaszezonban 5001 ágyat tartanak számon Szegeden. Télen kiesnek a kollégiumok – és kiesik a Forrás (354 ággyal) is, mivel szeptember 15-én felújítás miatt bezárt. Még a megmaradó 2065 ágy is sok a holtszezonban.

Olvasóink írták

  • 2. madártej 2008. szeptember 23. 12:16
    „Szezonon kívül miért nem akcióznak? Mint a nagy fürdőhelyeken? 3-at fizet 4-et kap vagy hasonlók...”
  • 1. kyo 2008. szeptember 23. 07:42
    „Majd ha lesz időm, frankón fogom sajnálni őket. Arról bezzeg nem beszélnek,hogy a "szobáztatásból" milyen jól megélnek!Csak ezért nem húzzák le a redőnyt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvert anyák és gyermekek menedéke

Szeged - Csilla az otthoni verés miatt futott világgá, egyik kisfiával együtt a szegedi Humán Szolgáltató Központ Családok Átmeneti Otthonában pihenhet meg. Tovább olvasom