Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Vénykötelessé válik több gyulladásgátló és fájdalomcsillapító

Szeged - A patikák kínálatának 20 százaléka recept nélkül is megvásárolható. A vény nélküli gyógyszerek száma szeptember 15-étől csökken: a csak orvosi javallatra használható szerek közé kerül néhány gyulladásgátló és fájdalomcsillapító.
– Az ára nem változik, de valószínűleg visszaesik azon reuma elleni, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító gyógyszerek iránti kereslet, amelyek szeptember közepétől válnak vénykötelessé – mondja Kőhegyi Ferenc, a megyei gyógyszerészkamara elnöke. Szeptember 15-e után annak a páciensnek, aki nem rendelkezik például a Keplat gyógyszeres tapasz, vagy a Ketospray használatát javasló vénnyel, másik szert ajánlanak.

A ketoprofent tartalmazó, külső használatú gélt, spray-t, tapaszt leginkább ízületi, reumás és csontfájdalmakra, valamint sportsérülések kezelésére viszik. Ezek közül több – például a Fastum gél – neve gyakran föltűnik a reklámokban is. Tegnap betértünk néhány szegedi patikába, de nem találkoztunk olyan beteggel, aki a szokásosnál nagyobb mennyiséget vitt volna ezekből a szerekből. Igaz, ezek a kenőcsök mostanában, a hűvösebb, nedvesebb időkben amúgy is keresettek.

Ezeket a termékeket is már csak orvos írhatja fel – így döntött az Európai Gyógyszerügynökség. Fotó: Schmidt Andrea
Ezeket a termékeket is már csak orvos írhatja fel – így döntött az Európai Gyógyszerügynökség.
Fotó: Schmidt Andrea

Fényérzékenységet, bőrgyulladást, allergiás panaszokat okoz a ketoprofen, minden egymilliomodik esetben. E mellékhatás miatt az Európai Gyógyszerügynökség döntött úgy, hogy csak orvosi javallatra és ellenőrzéssel alkalmazhatók az ilyen tartalmú szerek. Három éve több
közkedvelt fájdalomcsillapító tabletta – az Algopyrin, a
Quarelin, a Demalgon – lett vényköteles, azok metamizol és amidazofen hatóanyaga miatt.

– A gyógyszer nem játékszer – derült ki most is – hangsúlyozza a vásárhelyi patikus. Kőhegyi Ferenc szerint a mostani eset is erősíti a kamara álláspontját: a recept nélküli készítményeket is csak patikákban lehessen kapni, mert a gyógyszerészek több éven át tanulják az egyetemen, a páciens panasza mely szer milyen alkotóanyagának mellékhatása lehet.

Nemcsak a kirakatban, hanem televíziós hirdetésekben is reklámoztak eddig olyan készítményeket, amelyeket ezután vény nélkül nem vásárolhatunk meg. Fotó: Schmidt Andrea
Nemcsak a kirakatban, hanem televíziós hirdetésekben is reklámoztak eddig olyan készítményeket, amelyeket ezután vény nélkül nem vásárolhatunk meg.
Fotó: Schmidt Andrea

Ugyanaz, más néven

A patikák kínálatának 20 százaléka recept nélkül is megvásárolható. A vény nélküli gyógyszereket szeretik, de nem ismerik a páciensek – tapasztalja Kőhegyi Ferenc. A patikus szerint gyakran kell figyelmeztetnie a gyógyszertárába betérőt, hogy panaszára ne vegyen különböző nevű, de azonos hatóanyagú pirulákat, mert ez esetben például a káros mellékhatás halmozódhat. Ilyen „testvér" például a Nurofen, az Advil ultra és az Algoflex.

Olvasóink írták

 • 16. macs 2010. szeptember 12. 20:46
  „A receptre felírt gyógyszer után ját OEP támogatás? Mert, ha igen értem az intézkedés okát. "Túl sok a pénz" a kasszában. És még panaszkodunk, hogy nincs forrás az egészségügyben.”
 • 15. spiler 2010. szeptember 12. 17:53
  „FELESLEGES ORVOS LÁTOGATÁS szerintem ez a cél”
 • 14. sajtkukac 2010. szeptember 12. 17:16
  „Valaki odaengedhetne csak egy órára odafönt az íróasztalához, még akár "ingyé" is odaülnék, esküszöm!
  Legelőször a prevencióra adnék KÖTELEZŐEN, hogy ne kelljen sírni-ríni, hogy a halálozási ok ez, meg az. A megelőzésre adjanak ingyen lehetőséget vitaminnal, ingyenes sportolási lehetőséggel, olcsóbb egészséges élelmiszer árakkal. Bááár, akkor a gyógyszergyárak éhenpusztulnának, meg persze azok is, akiknek ebben érdekeltsége van, amit nem tudunk, nem tudhatunk, de jobb is, ha nem tudunk kinek a kije tulajdonosa, tagja, akármilye, x.y. gyógyszergyárnak. Hányinger. Upsz, bocs, nincs hányinger, még a végén arra is csak receptre lehet kiváltani a gyógyszert.”
 • 13. deszkás 2010. szeptember 12. 14:51
  „Majd lopott vényre vesszük.:)) Drága jó gyógyszerész úr! A három éve betiltott Qarellint akartam helyettesiteni és A GYÓGYSZERÉSZ VÁLASZA: SZEDJE EZT HA NEM JÓ MÁST! JOZKO! Megint igazad van.”
 • 12. jozko 2010. szeptember 12. 13:58
  „Az orvostársadalom állam az államban!
  Egyébként meg: Mo. mai területe, adottságai hét-hét és félmillónyi ember eltartására -ha - alkalmasak!
  Legalább másfél millió fogyása kívánatos lenne-de azok jól megélnek a többiekből és inkább szaporodnak!
  Akik leginkább gyógyításra, gyógyszere szorulnának, azok többnyire meg is dolgoztak érte, de fogyni kell, hulljon a férgese!
  Vannak, akiket csak a statisztika érdekel!”
 • 11. okz63 2010. szeptember 12. 13:20
  „"7. hozzászólás sajtkukac 2010.09.12. 11:25
  Ez a vizitdíj visszahozatalának az "előjátéka"."

  Sebaj, majd lesz megint népszavazásra indok, csak most a másik oldal részéről :-)”
 • 10. SWIFTMAN 2010. szeptember 12. 12:43
  „A pálinka nem vényköteles. Fogfájásra jó.:)”
 • 9. Én2 2010. szeptember 12. 12:37
  „Már megint ész nélkül intézkednek, nem is tudom amikor olyan okosnak tartják magukat akkor miért hoznak ilyen hülye intézkedést, hogy a fájdalomcsillapító (amikor fáj a fogad először rohanjál a házi orvoshoz) és a fastumgél amit majdnem minden nap használ egy idős ember.Nincs ennél okosabb ötletük, sajnálni valók.”
 • 8. Szusi 2010. szeptember 12. 12:11
  „7. sajtkukac 2010.09.12. 11:25
  Nálad a pont. Majd megint az lesz a bajuk, hogy sokat járunk a dokikhoz és ezt a számot le kell redukálni.”
 • 7. sajtkukac 2010. szeptember 12. 11:25
  „Ez a vizitdíj visszahozatalának az "előjátéka". Eskü megpóbálok öngyi lenni Fastum géllel, kenem a lábamra ezerrel, hátha.... Ez egy hülyeség ismét, amit valaki odafent az íróasztala mögött kitalált és felvett érte jó sok pénzt, mert hogy milyen okos!”
 • 6. flexsnake 2010. szeptember 12. 11:24
  „4. táplálkozási tanácsadás pl..... akkor majd megyünk a szomszédos országba gyógyszert venni, mivel behozni nem lehet, ott bevesszük és kész.”
 • 5. zero 2010. szeptember 12. 10:48
  „4 ez igy igaz”
 • 4. Ellenzéki 2010. szeptember 12. 09:23
  „Ez arra lesz jó, hogy a "háziorvosoknál" még több időt töltsenek el az emberek és azok meg még több, el nem végzett vizsgálatot úgy állítanak be az OEP felé, hogy sok sok pénzt kapjanak érte, azaz egy ilyen jellegű gyógyszerfelírás esetén is igen komoly vizsgálatokat fognak elszámolni!”
 • 3. igazságkereső 2010. szeptember 12. 09:21
  „Eléggé sajátosan értelmez Magyarország sok mindent. csak az európai bérezés valahogy nem akar "áttörni" a magyar jogrendszeren.”
 • 2. keiner 2010. szeptember 12. 09:07
  „Németbe nem változott semmi, mert ez nem elöirás.”
 • 1. keiner 2010. szeptember 12. 09:05
  „Mert összefügg:
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/tobb_gyulladasgatlo_es_fajdalomcsillapito_lesz_venykoteles/2176219/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkenő felhőzet, emelkedő hőmérséklet

Eleinte csak keleten, vasárnap a déli óráktól már az ország többi területén is csökken a felhőzet. Megszűnik az eső, a hőmérséklet is emelkedik. Tovább olvasom