Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Vérbosszú a kisszínházban

Szeged - Tarantino véres filmjeleneteit idéző akciók is vannak a szegedi színház tegnap bemutatott darabjában. A Balta a fejbe egyik bérgyilkosát alakító Pataki Ferenc azt mondja, dől a színpadon a művér, és a látszat szerint emberhúst is eszik, de az valójában csak egy szelet párizsi – nem kell félni.
Richárdnak, az újgazdag családból származó, egyetemi végzettséggel rendelkező fiatalembernek elege lesz a családjából. Felbérel két bérgyilkost, hogy tegye el láb alól a rokonait. A két férfi munkához is látna, de a nagypapa megzavarja őket: egyiküket hasba lövi. A másik bérgyilkos bosszút áll a barátjáért.

A Shakespeare-művekből merítő, jambikus verselésű, szókimondó és korhatáros Balta a fejbe című darabot tegnap mutatták be a szegedi kisszínházban. Lőrinczy Attila posztmodern tragikomédiájában Pataki Ferenc játssza az egyik bérgyilkost, Bitó Sanyit.

– Mint minden shakespeare-i műben, ebben is van ármány és szerelem, összeesküvés és gyilkosság. Kétségkívül nekem jutott az egyik legvéresebb jelenet: bosszút állok a társamért, kivégzem a főszereplő Richárdot – magyarázta Pataki Ferenc.

Hozzátette: a színpadi kivégzést valahogy úgy kell elképzelni, mint ahogyan Quentin Tarantino filmjében, a Kill Billben állt bosszút ellenségein a Fekete Mambát játszó Uma Thurman. Bár a szegedi előadás bérgyilkos Bitó Sanyijánál nem egy spéci ölőszerszám, nem Hattori Hanzo van, csak egy egyszerű szamurájkard, a főszereplőt ő is úgy végzi ki, hogy minél tovább szenvedjen. Például még a füleit is levágja, és a szeme láttára fogyasztja el az egyiket.

A pataki Ferenc által megformált bérgyilkos valójában nem fület, hanem párizsit tart a kezében. Fotó: Frank Yvette
A pataki Ferenc által megformált bérgyilkos valójában nem fület, hanem párizsit tart a kezében. Fotó: Frank Yvette

– Ahogy Tarantinónál, itt is dől a vér mindenhonnan, ami erősen túlzó, és nagyon komikus hatású. A kollégáim fecskendővel spriccelik az ételfestéket és a művért a színpadra, a fül pedig valójában egy szelet párizsi – mesélte a népszerű szegedi színművész.

A bérgyilkosszerep kedvéért teljesen kopasz lett Pataki Ferenc. Azt mondta, örül a változásnak, hiszen születése óta nem volt ilyen rövid a haja.

– Kevés színész teheti meg, hogy ilyen szélsőségesen változtassa a frizuráját. A többi darabom kifutott, ezért tudtam megoldani, hogy valóban kopasz legyek, ne csak a színpadon. De a focistából lett bérgyilkosszerephez nem is illene más – mosolygott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: Ratkó-gyerekek a béketáborban

Szeged - Ötvenhét hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat. A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának negyvennegyedik állomása: 1953. Tovább olvasom