Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Vérdíjak Csongrád megyében: százezrek a nyomravezetőknek

Szeged - 500 ezer forint ütheti a markát annak, aki értékes információkkal szolgál a gyilkossággal gyanúsított 24 éves kisteleki Szemely György hollétéről. Csongrád megyében eddig egymillió forintos volt a legnagyobb nyomravezetői díj.
Csongrád megyében jelenleg összesen 1 millió 750 ezer forint nyomravezetői díjat kínál a rendőrség azoknak, akik bizonyos bűncselekményekről értékes információkkal szolgálnak. 500 ezer forintot kaphat, aki ismeri a szeptember óta gyilkossággal gyanúsított 24 éves kisteleki Szemely György tartózkodási helyét, vagy éppen a Zárda utcai újságos rablóját. 300 ezer forintot fizetnek annak, aki videóról felismeri, kik próbálták meg kirabolni az egyik szegedi belvárosi ékszerboltot és 150 ezret annak, aki megmondja, ki lopott el Tömörkényről egy LIH-823 rendszámú Nissan Navarát.

200 ezer forint jár a Szegedi Kortárs Baletthez betörő ismeretlenek feladásáért. 100 ezer forintot kap, aki megnevezi a röszkei katolikus templom perselyének kifosztóját.

Bankrabók és terroristák

Az FBI honlapja szerint a 10 legkeresettebb amerikai bűnözőre összesen 1,7 millió dollárt (390 millió forint) vérdíjat tűztek ki. 1 millió dollárt ajánlanak az 1983-as connecticuti bankrabló, Victor Manuel Gerena kézre kerítéséért. A terroristák elfogása kifizetődőbb: 27 millió dollárt (6,2 milliárd forint) tűztek ki az azóta kivégzett Oszama Bin Laden fejére, 5 milliót (1,1 milliárd forint) kaphat egy 1985-ös gépeltérítő, Mohammed Ali Hamadei feladója.

– Díjkitűzésre az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője, illetve a megyei rendőr-főkapitányságok vezetői jogosultak. Helyi kapitányság legfeljebb egymillió, megyei szervezet 3 millió, míg az ORFK 5 millió forintos nyomravezető díjat ajánlhat fel. A pénzdíj annak jár, aki az elkövető személyéről olyan pontos adatokkal rendelkezik, amelyek segítségével az elkövető közvetlenül azonosítható, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik, és ismereteit az eljárás során ismerteti. Szükség esetén a hatóság a tanú védelmét is biztosítja – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. A nyomravezető személyét bizalmasan kezelik.

A díjkitűzés visszavonásig érvényes: egy 1992-es hódmezővásárhelyi, több emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság elkövetőjének kézre kerítéséért a mai napig él az 500 ezer forintos felajánlás. Korábban egymilliót ért az 1997-es József Attila sugárúti robbantó feladása, valamint egy újszegedi lövöldöző gyilkos leleplezése is.

– A díjkitűzés a legritkább esetben vezet célra – fogalmazott egy neve mellőzését kérő, rendőrségi múlttal rendelkező magánnyomozó. Hozzátette: a pénzjutalom alig motiválja az embereket. – Mivel egy magánnyomozó pontosan annyi jogosítvánnyal rendelkezik, mint bármelyik magyar állampolgár, az amerikai filmekkel ellentétben hazai fejvadászatról aligha beszélhetünk. Bárki nyomozhat díjkitűzés kapcsán, bár kétlem, hogy több információhoz jutna, mint amennyit a rendőrség rutinból begyűjt – fogalmazott a korábban kiemelt ügyekkel foglalkozó exrendőr. Hozzátette: praxisa alatt kitűzött több tíz nyomravezetői díj közül egyet sem kellett kifizetni. Az országos rendőrfőkapitány utasítására a díjkitűzés eredményességére vagy eredménytelenségére vonatkozó információ nem hozható nyilvánosságra.

Olvasóink írták

  • 1. dagadó 2011. december 14. 11:51
    „A rendőrség soha nem fizetett senkinek, ez az ő dolguk meg keresni nekem az alfámat 2 éve keresik, hát nincs meg. mondjuk egy 5 dioptriás hölgy hogyan találna meg az asztal mellől egy kocsit??????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön az 50 forintos tojás?

Közelíti a 40 forintot a tojás ára a piacokon, az üzletekben a legkisebb átmérőjűek kerülnek ennyibe. Hamarosan lesz ez 50 is... Tovább olvasom