Délmagyar logó

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 1°C | 5°C Még több cikk.

Verebek laknak az új klinika aulájában

Három veréb költözött be a szegedi új klinikára. Egész nap csivitelnek és repkednek az aulában, ám ez a betegeket nem zavarja, kifejezetten tetszik nekik.
Az új klinika egyik új lakója. Fotó: Segesvári Csaba
Madárházi hangulat köszönti a látogatókat a szegedi új klinikán. Nehéz nem hallani azt a csivitelést, amit az épületbe beköltözött három veréb csap nap mint nap. A madarak már hosszú ideje lakói az egészségügyi intézménynek, és teljesen otthonosan mozognak az ötszintes épületben. Hol az emeleti párkányokon tollászkodnak, hol a kupolában repkednek, de rendszeres látogatói a földszinti, növénnyel beültetett földes területnek is, ahol a betegek és látogatóik legnagyobb meglepetésére a porban fürdenek, vagy éppen elszórt morzsákat csipegetnek.

A verebek: a klinika szórakoztató különítménye. A betegek az aula környékén az emeleteket kémlelik, keresik a madárhangok gazdáit. Az állatbarátok etetik őket – már egy külön tálban magot is kihelyeztek nekik –, és rendszeresen előkerülnek a kamerás mobiltelefonok is, amikor a verebek a földszinti székekre szállnak le. Gera Máté is mosolyogva örökítette meg a különös lakókat. – Klinikán verebek, ilyet még nem láttam – mondta a fiatal fiú, aki hozzátette: nem zavarják a kis madarak, „tőle elférnek".

– Jó ötlet – mondta a kupolát kémlelve egy fiatalabb férfi, bár vele lévő társa egyből ellenkezett: őt kifejezetten idegesíti a madárcsicsergés. Amikor rákérdeztünk, mégis mit értenek azon, hogy „jó ötlet", kiderült, azt hitték, csak a hangulat kedvéért játszanak le az épületben madárhangot, felvételről. – Ja, ezek igaziak? – kérdeztek vissza megdöbbenve, majd ironikusan megjegyezték: biztos egészséges, hogy egy klinikán élő állatok repkednek.
– Ez a néhány veréb ebben a nagy légtérben nem hordoz veszélyt –

mondta Bodosi Mihály. Az új klinika igazgatója éppen ezért nem látja értelmét, hogy hajtóvadászatot rendezzenek a néhány madár miatt, így a verebek valószínűleg maradhatnak. – Egyébként is régóta itt vannak már, teljesen ideszoktak. Többször megpróbáltuk kizavarni őket, de mindig megtalálták a visszavezető utat. Mivel pedig a betegek rendszeresen etetik is őket, nincs sok esély arra, hogy valaha sikerrel járnánk.

Az igazgató hozzátette: a három veréb semmiféle gondot nem jelent az intézmény életében. Még madárpiszkot sem találnak szinte soha, márpedig az a sötétbarna korlátokon biztosan feltűnne. Ugyanakkor valóban hangulatossá teszik a klinikát, a betegeket pedig jókedvre derítik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptembertől drágább lesz a kenyér és a húsféle

Szinte minden drágább lesz szeptembertől. Az alapvető élelmiszerek közül már most többe kerül a… Tovább olvasom