Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 4°C | 8°C Még több cikk.

Veres László: 21 századi technológia a biomassza-erőmű

Heves vita folyt az újabb lakossági fórumon, melyet ezúttal a Szenergott Kft. tartott Rókuson a biomassza-erőműről és a termálvíz-hasznosításról.
Újabb lakossági fórumot tartottak csütörtök este Rókuson a Szegedi Hőszolgáltató Kft. kisebbségi magántulajdonosának projektcége, a Szenergott Kft. projektjéről. – Korszerű technológiával, szűrőkkel és gáztalanítással szinte ásványianyag-mentes vizet kapunk, az uniós szabványoknak megfelelően, majd visszasózzuk – magyarázta a termálvizes technológiát szállító cég részéről Nagy S. Miklós. Ilyen termálvíz folyna a távfűtéses lakásokból a csapból.

A Szenergott másik terve az a biomassza-erőmű, amelyet az SZKT Csáky utcai telepén épülne, és amellyel a gáz egy részét váltanák ki a távfűtésben. Ehhez a 6 megawattos fatüzelésű kazánt a szállító céget képviselő Veres László elmondta: faipari hulladékot hasznosítanának, 1500 kazánjuk működik Európa szerte, melyek a hazai és uniós por- és zajvédelmi, illetve és tüzeléstechnikai előírásoknak megfelelnek. A 90 százalékos hatásfokkal hasznosul, minimális hamu keletkezik, a kéményből csak pára és meleg levegő jöhet ki. Fűtési szezonban napi legfeljebb 6 kamionnyi alapanyag érkezik be. A környékén rend és tisztaság van, 21. századi technológiát alkalmaznak.

Tiszta 21 századi technológia a biomassza-erőmű. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)
A negyven lakos élénk vitába kezdett a szakemberekkel: ellenezték, hogy a lakótelepre épüljön az erőmű, hogy erdőket vágjanak ki miatta, és tiltakoztak azért is, hogy a beruházás tűzveszélyes. Hiányolták a Szehő illetékesét, aki nem jött el a fórumra. A megjelent Bohács Zsolt országgyűlési képviselő, a tervezet fideszes benyújtója kemény kritikát kapott, amiért nem előbb alakossággal egyeztetett a tervekről. Többször Botka László polgármesterre hivatkozott a Szenergott ügyvezetője, Benák László. Először, amikor a lakosok számon kérték, hogy senki nem tájékoztatta őket a fejlesztésekről, majd amikor a hatástanulmányokat hiányolták a jelenlévők, és amikor a költséghaszon-elemzést hiányolták a rókusiak. Ennél konkrétabb választ nem kaptak. Arra a kérdésre, hová tennék a felhasznált termálvizet, a cégvezető a jogszabályokra hivatkozva kijelentette: a csatornarendszerbe.

Bohács Zsolt hozzátette: most is ivóvizet keringet a Szehő a rendszerében. Heves adok-kapok zajlott a fideszes városatya és a közgyűlés LMP-s pénzügyi bizottsági tagja közt, mert Málovics György elmondta: ellenőrizhetetlen a két projekt,  nem ismerik az uniós pályázathoz elkészült hatástanulmányokat. Többször kérte a bizottságuk Bohácsot, álljon elő a költséghaszon-elemzéssel, de nem kapták meg, vagyis Fidesz-módszer szerint ez az első lépés a megvalósításhoz. Arra a felvetésre, hogy alternatívákat elemeztek-e, Benák László elmondta: természetesen megéri ez a beruházás, 10 százalékkal csökkenne a fűtés és a melegvíz ára a városban. A geotermális egyesület kimutatására utalva hozzátette: a termálvíz használati melegvízként megéri, a fűtésre pedig nem, mert 7 termelő kutat 10 visszasajtolót kellene építeni, darabját 5-600 millió forintért, és a visszasajtolás problémás.           

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. K.T. 2013. május 26. 21:24
  „Bohács Zsoltnak annyi lesz, ha tovább erőlködik és megépül ez az erőmű.”
 • 27. dühös 2013. május 25. 20:07
  „25. csonakos
  Vegyük már észre, hogy a mindenkori képviselők KIZÁRÓLAG a saját zsebüket képviselik. Az önként vállalt munka (képviselet) egyiket sem érdekli. Ez sajnos, minden pártra igaz!
  Csak eszköznek tekintik a választóikat a hatalomért.
  Aztán 4 évre elfelejtik, amit ígértek.
  A következő választáson ezeket a közügyek közelébe sem szabad engedni.”
 • 26. csonakos 2013. május 25. 17:58
  „No, futottam még egy kört ez ügyben!
  A készletezéssel igen csínján bántam mert a szakirodalomban két havi készletezéséről írnak! Itt a kazán leírása 2005-ből; http://www.bikc.hu/uzleti_lehetosegek_biomassza.php és itt a komolyabb berendezés leírása;http://energy-bestpractice.eu/hun/magy/main_hu_szentendre.html.”
 • 25. csonakos 2013. május 25. 17:40
  „20. lukrecia 2013.05.24. 09:42
  Ez alsóhangon is 2600 kamion legalább és még a készletezésről nem is beszélt senki (legalább egy heti tüzelőanyag kell készletre) mert ugye lehet hó akadály vagy bármilyen esemény és bizony ezeket a kazánokat csak nem lehet ki, meg bekapcsolni ha egyszer üzemben vannak! Ez a kazánüzem még ha XXI. századi is a fizika törvényei szerint működik!
  24. buhamama 2013.05.25. 08:51
  Te hallotál már arról, hogy van fogadóórája ennek a nagytiszteletű képviselőnek? Tojik ez a választókra!”
 • 24. buhamama 2013. május 25. 08:51
  „IGEN FELHÁBORÍTÓ HOGY HOGY SZEGEDEN MINDENT MEG ENGED A FIDESZ KÉPVISELŐJE,BOHÁCS ZSOLT, HA LÁTTÁK VOLNA MILYEN HANGON BESZÉLT A VÁLASZTÓIHOZ ,AZONNAL MONDJON LE.”
 • 23. baba60 2013. május 24. 19:04
  „<moderálva>”
 • 22. info 2013. május 24. 13:39
  „Ez amit akarnak, még attól is rosszabb minthogy a szénbányákat megnyissák. Nincs az a mennyiségű fa amivel meleget csiholjanak-nincs akkora erdő egész Magyarországon. Egyik oldalon kitiltják a kamionokat a másikon beengedik-és a kátyúk egyre csak szaporodnak.”
 • 21. Logaritmus 2013. május 24. 10:59
  „Majd Bohács a milliárdos pályázatra hajtó cégemberek kezébe csapott és 30 milliós Mercijével távozott.”
 • 20. lukrecia 2013. május 24. 09:42
  „Honnan szerzik be a fa alapanyagot, napi 6 kamionnyit. Ez az égetős berendezés már egyértelművé tette számomra, h nem környezetbarát, csak annak hirdetik. Magyarországon kinek van a legtöbb erdeje --ez itt a nagy kérdés. Rejtjelezve próbálom leírni nektek---van egy két húsüzeme , is kézilabdában is mecénás.
  Szóval az euro 6 s kamionok :)) 50 km-es körzetben sem fognak annyi fát találni. Egy esetben találhatnak, ha Nagylakra deponálják az Erdélyi fát. Áfa-t befizetni ám, mert amelyik fatelep nyereséges, az ................”
 • 19. tired 2013. május 24. 09:25
  „Attól félek, hogy a lakosság ellenállása nem vezet eredményre, sajnos, pedig felháborító, amit ezek az emberek a pénzért művelnek. Elég sok lakost érint az építkezés és ez a technológiai változtatás. Helyi népszavazásra senki nem gondolt még? Ott egyértelműen mindenki elmondhatná a véleményét a kérdésben. Ha már a projekt előtt nem kérdezték meg a lakosokat, közben illene...”
 • 18. ugyanmé 2013. május 24. 09:18
  „"Korszerű technológiával, szűrőkkel és gáztalanítással szinte ásványianyag-mentes vizet kapunk, az uniós szabványoknak megfelelően, majd visszasózzuk....."
  No most akkor hogy is van ez, Vesszük a nem ivóvíz minőségű vizet, amit tisztítunk, fertőtlenítünk... kivonunk belőle bonyolult eljárásokkal mindent, majd visszasózunk ivóvíz minőségűre és ettől lesz olcsóbb, mint ha csak sima ivóvizet használnánk? És közben még ki se hűl a víz, tehát visszamelegíteni se kell, ha esetleg meleg vizet szeretnénk előállítani.
  Azt hiszem, rossz helyen ülök, mert onnan nézve hülyének látszom.”
 • 17. EXENTER 2013. május 24. 09:05
  „" a kéményből csak pára és meleg levegő jöhet ki "
  valamint az égés terméke, SZÉNDIOXID, és némi szénmonoxid.
  A fizikát, kémiát ismerni kell, másrészt a szabályait még kétharmaddal sem lehet anullálni”
 • 16. vip007 2013. május 24. 09:04
  „14. geza 2013.05.24. 08:17

  Teljesen igazad van. Hihetetlen, hogy nincs tényleg legalább egy ember, aki megnézné, hogyan csinálják ezt a technológiát Izlandon. Nem hinném, hogy ott is a csatornába engedik.”
 • 15. dühös 2013. május 24. 08:43
  „Csak a mutyi megy az egész országban. Huszonhárom éve!

  Állítólag uniós elvárás, hogy mindennek helyben kell eldőlnie az érintett lakosság bevonásával...
  Vajon mennyi a sikerdíja Bohácsnak, meg ezeknek a "szakértőknek", hogy mindenkin átgázolnak????
  Nem sokára választások lesznek, remélem, csúnyán ráfizetnek a képviselő "urak" !”
 • 14. geza 2013. május 24. 08:17
  „Tipikus dilettantizmus a
  ....Arra a kérdésre, hová tennék a felhasznált termálvizet, a cégvezető a jogszabályokra hivatkozva kijelentette: a csatornarendszerbe...."

  Csatornarendszer, milliárdokért kiépített üzemeltetett szennyvíztisztítóba, rendszerbe csak úgy beleöntjük a vizet?
  Egy nagyobb esőkor sem bírja a rendszer a vizet elvezetni.
  A másik: nem gondolunk az utódokra? Elhasználjuk az ő meleg-vizüket??? Pont azért kell visszasajtolni -van működő technológia bár kevesen tudják megcsinálni- hogy a kivett víz újra felmelegedjen évek 10-20 év alatt!!”
 • 13. a84esbusz 2013. május 24. 08:09
  „20 évvel ezelőtt termálkutat fúrtak a Gyöngyvirág utcánál. Nem rég arra jártam és látom hogy lebontották. Vajon miért?”
 • 12. Francois 2013. május 24. 07:07
  „6. vélemény 2013.05.23. 21:22
  "4 milliárdos beruházásnál a lobbistáknak is csurranhat 1-2-x % "sikerdíj"." Keveset írtál, én 8-11% átlagról tudok, meg mellé még sok minden csurranhat! :)”
 • 11. Egyolvasó 2013. május 24. 06:00
  „"....Arra a kérdésre, hová tennék a felhasznált termálvizet, a cégvezető a jogszabályokra hivatkozva kijelentette: a csatornarendszerbe...."

  Érdekes, ahogy a fidesz hatalomra került már nem is kell visszasajtolni a termálvizet. Pedig én úgy tudtam, hogy a visszasajtolást EU megköveteli mindenhol.
  De hiába is lázadnak az ott lakók és mindenki más, pénzel kitömött öltönyzsebek ellen nem tudnak mit tenni, főleg ha ezen öltönyök tulajdonosai minden büntetés alól mentesülnek mert olyan munkakörben dolgoznak.”
 • 10. igazságkereső 2013. május 23. 22:55
  „S mit szól mindehhez a Hőszolgálató Kft ügyvezetője, aki energetikai mérnök is, és korábban a SZMJV Önkormányzatának gazdasági alpolgármestere is volt?!”
 • 9. vélemény 2013. május 23. 22:12
  „Honnan szerzik be a fahulladékot? Nem tűzveszélyes?
  Egy faiparban 30 évet dolgozó úr elmondta: már régen használják a fahulladékot tüzelésre, de őt az érdekli, hogy van-e ennyi alapanyag egyáltalán? Szerinte az is problémás, hogy a felhasznált fát sokszor vegyszerekkel kezelik. Ezért szerinte inkább a városon kívülre telepítsék az üzemet.
  Veres László válaszolt. A fa nagy részét az erdőgazdaságokból szereznék be, akiknek egyébként is gyéríteniük kell az állományt.
  A fát 50 kilométeres körzeten belül kell hozni, mert azon kívül már nem éri meg. Nagyjából hat kamion érkezne Szegedre naponta ...
  - "akiknek egyébként is gyéríteniük kell az állományt"
  Gyérítik azt így is a "rászorulók"”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hétvégén rendezik az Armel-operaverseny középdöntőjét Szegeden

A hétvégén rendezik az Armel-operaverseny középdöntőjét Szegeden, ekkor választják ki azokat az… Tovább olvasom