Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Véres sérültek és jajveszékelő családtagok az Elsősegélynyújtás Világnapján

Szeged - A rakparton vízbe merült gyermeket, a Hild-kapunál nyílt lábszártörést szenvedett lányokat láttak el a 41. Országos Elsősegélynyújtó Verseny résztvevői szombaton Szeged belvárosában. Mi is kicsit sokkot kaptunk a rengeteg vér látványától.
– Várj egy picit, ide is kenünk egy kis vért – mondta imitátor társának az orvostanhallgató Jakab Dorottya szombaton a 41. Országos Elsősegélynyújtó Verseny szegedi szabadtéri baleseti helyszínén. Az egész napos rendezvényre az ország több pontjáról érkeztek elsősegélynyújtó csapatok, a 20 állomásos Szeged belvárosi körpályán közel 200-an tesztelték tudásukat. A belváros egy része pedig vértől tocsogott.

41. Országos Elsősegélynyújtó Verseny az Elsősegélynyújtás Világnapján. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– Nem tudom mi történt... Egy autóval ütköztem – mondta a helyszínre érkező segítségnyújtónak a pillanatokkal ezelőtt még vígan trécselő fiatal lány, miközben lábából, artériasérülés miatt fröcsögött a vér. Kiderült: egy motoros gyalogost gázolt, a baleset helyszínére egy általános iskolás csapat érkezett. Nyomókötést tettek a vérző sebre, ellátták a hátán fekvő motorost is. A stresszhelyzet után megtudtuk: a körverseny résztvevői csak balesetek helyszínén ismerik meg a feladatot – pontosabban a sérültek kikérdezésével tudják meg, mi is történt. – Izgalmas, reméljük a középmezőnyben végzünk – mondta a szombathelyi általános iskolás Tótfalusi Dalma a feladat végeztével.

41. Országos Elsősegélynyújtó Verseny az Elsősegélynyújtás Világnapján. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– Magyarországon 100-ból mindössze hárman vallják: képesek és tudnának is segíteni balesetnél – tudtuk meg Csali Annamáriától. A Magyar Vöröskereszt (MVK) kommunikációs vezetője kitért arra, hogy az Elsősegélynyújtás Világnapján tartott, idén utcai versennyel, talán jobban sikerül felhívni a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára. – Több hónap át tartó selejtezőket követően jutottak el a szegedi döntőig a csapatok, külön indultak az általános-, középiskolás tanulók, valamint a felnőttek – tudtuk meg. Miközben a versenyzők a sérültekkel foglalkoztak feltűnt Habsburg György, az MVK elnöke és Kardos István főigazgató is.

41. Országos Elsősegélynyújtó Verseny az Elsősegélynyújtás Világnapján. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A Hild-kaputól a Széchenyi térre mentünk, ahol egy darázscsípett sofőr a járdára hajtva elgázolt két gyereket. Kivételesen jól megfért a városházáról kilépett menyasszonyok viháncolása és a fájdalomtól ordító sérültek segélykiáltása. Megdöbbentő volt, ahogy a gyerekek az alig 8 éves, véres sebbel a fején a földön fekvő kis társukat mentették – a szakértők szerint többségük éles helyzetben is jól dolgozna. – A mellkassérülést kevesen vették észre, a véres koponyasérülés miatt. Óvodában is lehetne, játékosan oktatni az elsősegélynyújtást, így többen mernének segíteni – vélekedett Székács Ferencné, a baleseti helyszín egyik zsűrije.

41. Országos Elsősegélynyújtó Verseny az Elsősegélynyújtás Világnapján. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Elsősegélynyújtó mobiltelefon-alkalmazás

Elsősegélynyújtó mobiltelefon-alkalmazást fejlesztett ki az Országos Mentőszolgálat és WEBBeteg.hu egészségügyi portál. Ez az első ingyenesen letölthető magyar nyelvű átfogó elsősegély-segédlet – közölte Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője. Kifejtette: 2012 első félévében közel hétezer személyi sérüléssel járó közúti baleset történt, ezek következtében 250-en életüket vesztették. Győrfi Pál felhívta a figyelmet arra, hogy a mentők kiérkezéséig fontos lenne segítséget nyújtani, "hiszen például hirtelen szívmegállás, légúti elzáródás, vagy erős vérzés esetén az első 3-5 perc meghatározó jelentőségű a túlélés, a gyógyulás szempontjából". Ennek ellenére a mentők tapasztalatai szerint elenyésző azon esetek száma, amikor kiérkezésükig megfelelő elsősegélynyújtásban részesül a beteg. Ezért kifejlesztették az "Elsősegély – Mit kell tennem?" mobilalkalmazást, amely mostantól gyakorlati tanácsokkal segíthet a mentők megérkezéséig. Az alkalmazás révén elsajátíthatók az elsősegélynyújtási ismeretek, illetve gyorsan, konkrét tanácsokat ad bármilyen váratlan helyzetben, amit a http://elsosegely.webbeteg.hu címről le is lehet tölteni.

Olvasóink írták

 • 5. Khk74 2012. szeptember 09. 21:23
  „Kedves booo! Persze-persze! "Tökéletes igazság???" van abban, amit megfogalmaztál! Egye fene vállalom! - a földön fekvő csemete apukája én vagyok! Most nyugodtan reagálj erre is egy homokbafej véleményt... Jóval több mint 10éve foglalkozom baleseti imitációval és szerencsés szülőként elmondhatom, hogy az én csemetémnek szerencsére van apa képe. Tehát ő látja a "kiborult kechupot" nap mint nap. Hat éves! - és már most meg tudja külömböztetni az artériás és vénás vérzéseket, képes önállóan mentőt hívni, tudja mi az a fertőtlenítés és nem ilyed meg a látványtól!!! Visszatérve a mentőshívásra elárulom neked, hogy az általad említett 112 telefonszámról még az én csemetém is tudja, hogy óriási körök lefutása és a ketyegő óra bizony a sérültek vagy betegek életébe kerülhet... Éppen ezért a 104-et hívná!!! Tehát pont neked nem kellett volna ezen cikket ily módon becsmérelve lereagálnod! ...és most én is leírtam a véleményem!!!”
 • 4. betax 2012. szeptember 09. 09:20
  „Boo, a baleseti szimuláció lényege pont az, hogy az ellátók megszokják a látványt és a stresszhelyzetet. A nagy lelki nyomáshoz nem csak a látvány, de az imitátorok játéka, jajveszékelése, élethű fájdalma is hozzájárul. Arról nem is beszélve, hogy zsűri értékeli a munkát, így még nagyobb a stressz. A tapasztalat az, hogy a szimulált helyzetekben jól dolgozók a valós szitukban is megállják a helyüket. Pont erről szól ez a történet, pont a pánik leküzdéséről. Akik eljutnak az országos versenyig, ők az adott év legjobbjai - sokaknak közülük olyan élmény ez, amely akár az egészségügyi pályára vezeti őket.

  Azzal, hogy gyerekek láthatják és jajj mi lesz, és undorító, nem értek egyet. Olvassák a cikket bátran, azért van a szülő, hogy megbeszéljék az ilyesmiket. Sérülés bármikor és bárkor történhet, a gyerekekkel is...Ebben semmi erőszak nincs, ilyen az élet. Ráadásul a gyerekek is képesek segíteni, és pont a gyerekkor az, amikor jellemzően sok sérülést szerzünk. Érdekes, hogy sokszor a kisgyerekek ezerszer jobban tűrik a horzsolásokat, égéseket és töréseket, mint a felnőtt betegek, sőt, a felnőttekkel ellentétben nem elfordulnak a sérüléstől, hanem kíváncsian vizsgálják őket...”
 • 3. howatowabb 2012. szeptember 08. 22:17
  „Én viszont azt sajnálom, hogy későn tudtam meg, hogy ma ez a " program" van a városban. Gyerekeimmel már tavaly előtt kimentünk a Dóm elé. Nagyon látványos, színvonalas " műsort" láttunk, annak minden vérességével, és jelentem, nem volt döbbenet, és sikítós éjszaka. A kicsi pedig még épp fogékony korban volt. A végén még sebet is kért a kezére. A helyén kezelve ezeket a dolgokat, nem kell, hogy borzolja a gyereket, ( szeretünk mögéjük bújni), ez az élet velejárója. Így lesznek segítő emberek, mert beszélgetve, közelről megnézve, a mentősöket, tűzoltókat a mentés után a tömegben elvegyülve közelről megcsodálva.... kell ennél több? Hiszen azt látja, hogy ők is emberek, közvetlenek, barátságosak. Én támogatom ezeket a szervezett programokat, ha előbb tudom, biztosan ott vagyunk.”
 • 2. IncontinentiaButtocks 2012. szeptember 08. 19:22
  „Vacsi előtt pompás látvány. (frissíccsetekmá vezércikket!)”
 • 1. booo 2012. szeptember 08. 18:30
  „Elnézést, de attól függetlenül hogy tudjuk hogy a képeken kiborult a kechup, nem kellene így közzétenni!
  Gyerekek is olvashatják ezt a "horrorisztikus" cikket!

  Megjegyzem továbbá, minden elismerésem a résztvevőknek, igen nagy szükség van a tudásukra és a munkájukra. Az, hogy ki milyen elsősegély nyújtó, az sajnos csak a helyszínen derül ki! Ugyanis hiába a legjobb képzés, ha az elsősegély nyújtó bepánikol egy eset láttán. Ez mindig az adott szitu dönti el!
  Máskülönben én rühellem azt, amikor történik egy baleset, az odaérkezők a telefonjukon nem egyből a 112-t hívják, hanem nekiállnak fényképezni! Sajnos én is érkeztem olyan helyre ahol baleset történt és a helyszínen lévő, elsőnek odaért emberke ahelyett hogy telefonált volna fényképezgetett! Én szóltam rá hogy telefonáljon! A sérültekhez meg oda se ment... Pedig 2 vérző ember volt a járműben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

42 ösztöndíjas az SZTE gazdasági karán

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán 42 hallgatónak nem kell önköltségen tanulnia. Tovább olvasom