Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Verespatak-ügy: megint a pénz beszél

Románia - Nem fogja megakadályozni a verespataki cianidos aranybánya megnyitását az Európai Bizottság. Engedélyt még nem kapott a befektető, de egyre jobban sürgeti a román kormányt, mert az arany ára jó, kezdené a bányászatot. A Fidesz ellenállásra kéri az RMDSZ-t.

Az Európai Bizottságnak nincs lehetősége megakadályozni, hogy elinduljon a verespataki bányaberuházás, csak azt teheti, hogy folyamatosan figyeli a munkát, tekintettel a környezetkárosítás veszélyére. Ezt Joe Hennon, az Európai Bizottság környezetvédelmi szóvivője nyilatkozta a Magyar Távirati Irodának. Ez az ügy ismét megmutatja, hol húzódik az Európai Unió kompetenciájának határa. Tőkés László és Áder János uniós képviselők javaslatára még tavaly májusban az Európai Parlament nagy többsége megszavazta, rendelje el a bizottság a ciánalapú bányászat tilalmát. Az Európai Bizottságot azonban ez nem kötelezi semmire, és nem is mozdul. A két képviselő most tárgyalt Janez Potocnik környezetvédelmi biztossal. Ő rokonszenvéről biztosította a beruházás ellen harcoló civilszervezeteket, de világossá tette: az Unió, azon túl, hogy ellenőrzi az előírások betartását, egyes projekteket nem akadályozhat meg. Abban sem kompetens, hogy egy bányászati technológiát általános érvénnyel betiltson.

A román kormány tehetné ezt meg. Az induláshoz szükséges engedélyeket még nem kapta meg a kanadai–román vegyes vállalat, de a román környezetvédelmi minisztérium már arról beszél, hogy „csak a legszigorúbb technológiájú kitermelésre ad engedélyt" – tehát ad. Az erdélyi magyar sajtó arról ír, hogy felgyorsultak az események, a beruházó cég „nyomást gyakorol" a kormányra, mert az arany jó ára miatt szeretné minél hamarabb elkezdeni a munkát. A román közéletben nő a projekt támogatottsága, az államfő, Traian Basescu is a bányaindítás mellett lobbizik. Az újságok azt írják, pártja támogatást remél a cégtől. Közben folytatódnak a Dévához közeli Csertésen egy újabb bánya megnyitásának előkészületei, és bár e beruházás ellen is egyre többen emelik föl a szavukat, a sajtó pedig korrupciógyanús ügyekről ír, az újságokban és a tévében – a magyar médiában is – jó nagy hirdetések reklámozzák a beruházás hasznát. A magyar kormány álláspontja a verespataki és a csertési beruházással szemben is az elutasítás – közölte Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár.

AZ EU nem tudja megakadályozni a bányanyitást. Fotó: DM/DV
AZ EU nem tudja megakadályozni a bányanyitást.
Fotó: DM/DV

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja a hét elején Kelemen Hunorhoz, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökéhez fordult levélben, arra kérve, hogy a magyar párt kormányzati és politikai befolyását latba vetve tegyen meg mindent a verespataki projekt megakadályozásáért. Emlékeztették Kelement a 12 évvel ezelőtti tiszai ciánkatasztrófa tanulságaira, a környezetvédelmi kockázatra, arra, hogy a verespataki bánya a terv szerint háromezerszer annyi zagyot állít elő, amennyi a tiszai pusztulást okozta. A Fidesz EP-delegációja szerint Romániának felelősséget kell vállalnia az érintett emberek egészségéért. Kelemen Hunor péntekig nem reagált.

– Sok pénz mozgatja a szálakat, ha rajtam, rajtunk múlna, ebből a beruházásból nem lenne semmi, de a mi mozgásterünk kicsi – mondja Kalmár Ferenc országgyűlési képviselő, a külügyi bizottság tagja, aki nemcsak szegediként érintett, hanem azért is, mert Brassóban született. – Lehet, hogy nagy haszonnal jár ez a beruházás, és nemcsak a pénzelőinek, hanem azoknak is, akik a közelben élnek, és ott akarnak dolgozni, de közben tönkremegy egy nagy múltú település, és állandó veszélybe kerül több millió ember lakóhelye. Az aranyat pedig nem lehet megenni.

Olvasóink írták

 • 16. szeti 2011. november 03. 20:25
  „15. Nagyon igazad van. Gusztustalan, hogy a .... szétcseszik Erdélyt az aranyért. Gusztustalan, hogy az EU ezt hagyja, pedig szerintem igenis képesek lennének gátat szabni. Gusztustalan, hogy Kalmár nyilatkozik erről..<moderálva...> Gusztustalan az egész!”
 • 15. Moon 2011. november 03. 10:56
  „Mennyire jó példa ez arra, hogy az emberiség legnagyobb ellensége maga az ember!
  Pénzel minden és mindenki megvehető még ha ezt nem is szó szerint kell érteni.
  Minden más csak ezután jöhet.”
 • 14. ValakiaSOKKözül 2011. november 03. 06:48
  „Apropó....a cián szennyezés kárát már kifizették?
  Gondolok itt arra, hogy halak újratelepítése, szükséges meder rekonstrukció, kiesett halászati bevételek,......és úgy egy általános kártérítés....”
 • 13. deszkás 2011. november 02. 19:50
  „És ha a Kőrös,Tisza ,Maros megdöglik akkor mindenki mossa a kezét mint nálunk a vörösiszap balhénál. A Grinpicét emlegették hol van? Letérdepelt.”
 • 12. Morpheus_RexXx 2011. november 02. 17:45
  „Be kellene. És persze, hogy az unijó esetlenkedik, hiszen az arany az arany... és az arany nem csak a pénz értékét tartja, hanem a lelket is elveszi...”
 • 11. újratöltve 2011. november 02. 17:33
  „Szerbiának be mutattuk a vétó lehetőségét a restitúciós törvény miatt! Nyertünk! Romániának is be lehet lehet mutatni a schengeni egyezmény vétójának lehetőségét!”
 • 10. zoltanszabo 2011. november 02. 17:07
  „Pénzért --pláne ha sok van ----mindent lehet venni. Engedélyt, politikust , az arany ára az egekben , a mi k...s politikusainknak is "kész aranybánya a Parlament, meg a munkahelyük.
  D.Tompika meg ez a Kalmár --a giga fizetésük mellé --érdemimunkát is végezhetnének már !!!”
 • 9. fili-busz 2011. november 02. 14:54
  „8. alfoldi 2011.11.02. 14:22

  "Az EU most is megmutatta valódi arculatát.
  Még mindig nem látjuk?
  Ugyan miért tenne keresztbe a pénzvilágnak?"

  Nagyon jól látod!
  Nekünk kell a saját érdekeinkért kiállni. Más nem fog.
  Vagy szemétlerakó, méregtelenítő, olcsó munkaerő bázis lesz ez az ország.

  7. deszkás 2011.11.02. 14:04

  "FILI-BUSZ! Majd nézd meg hány EP képviselőnk lesz kiakadva.A másik valahogy ez a fogjunk össze csináljuk meg-től tele a hócipőm mert 1943-tól 1991 ig nem is létezett Magyarország. (Zétényi és Lázár-és más- képviselők erre tettek célzást) Tehát teljesen fölöslegesen tettem bármit."

  Szakadj már el a napi politikától! Azzal semmire nem megyünk, ha egymást fúrjuk.
  Nem kötelező részt venni, de legalább ne akadályozd.
  Már az is segítség.
  Ha a politika nem képes megoldani, akkor nekünk kell megoldani.
  Egy forgalom lassító demonstráció a román határokra vezető utakon, figyelem felkeltésre jó lenne.
  Majd egy kicsit elgondolkodnának, ha nem érnek oda időben a kamionok nyugatra.
  Mellesleg a Greenpeace, hol van most?”
 • 8. alfoldi 2011. november 02. 14:22
  „Az EU most is megmutatta valódi arculatát.

  Még mindig nem látjuk?

  Ugyan miért tenne keresztbe a pénzvilágnak?”
 • 7. deszkás 2011. november 02. 14:04
  „FILI-BUSZ! Majd nézd meg hány EP képviselőnk lesz kiakadva.A másik valahogy ez a fogjunk össze csináljuk meg-től tele a hócipőm mert 1943-tól 1991 ig nem is létezett Magyarország. (Zétényi és Lázár-és más- képviselők erre tettek célzást) Tehát teljesen fölöslegesen tettem bármit.”
 • 6. fili-busz 2011. november 02. 13:19
  „És mi miért nem tudunk itt összefogni, a közös ügy érdekében?”
 • 5. deszkás 2011. november 02. 09:36
  „DMagóg! ::))))”
 • 4. DMagóg 2011. november 02. 09:22
  „3. deszkás 2011.11.02. 09:10: "Ha ez igaz hivjuk vissza EP képviselőinket."

  Ne tedd, mert még visszajönnek! Jó az nekünk?”
 • 3. deszkás 2011. november 02. 09:10
  „Ha ez igaz hivjuk vissza EP képviselőinket.”
 • 2. achilleus 2011. november 02. 08:01
  „"az Európai Parlament nagy többsége megszavazta, rendelje el a bizottság a ciánalapú bányászat tilalmát. Az Európai Bizottságot azonban ez nem kötelezi semmire,..."

  Az EU egyértelműen a végét járja. Egyre inkább azt látom, nem kár érte. Már a bankmentés sem megy, pedig arra 100 milliárd eurókat szórnának el, de nem tétel nekik a vörösiszap-katasztrófa, nem érdekli őket a korábbi nagybányai ciánkatasztrófa és kártérítési ügye sem. Az EU megbukott, vége, fel kell oszolnia, egy pénz- és hatalomcentrált bürokratikus vízfej lett, hihetetlen számú ingyenélőt eltartva. Most majd a Maros felől jön majd a cián. Érdekli is őket!”
 • 1. DMagóg 2011. november 02. 07:52
  „"... megint a pénz beszél"

  "A pénz beszél, kutya ugat"

  "A kutya ugat, a karaván halad"

  Ilyen egyszerű!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitől származik a mondás: ˝Evés közben jön meg az étvágy˝?

Kár keresgélnie a szólások és közmondások között. Ezt bizony valaki, valahol mondta... Tovább olvasom