Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

Verespataki aranybányanyitás: bekeményítenek a zöldek

Verespatak - Ha a román parlament hozzájárul a verespataki aranybánya megnyitásához, Magyarország európai fórumokon tiltakozik – jelentette be Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár hétfőn. A beruházás terve ellen vasárnap harminc városban tüntettek Európa-szerte, de Romániában a közvélemény-kutatási adatok szerint a többség támogatná a bányanyitást.

Harminc európai városba – Budapesten a román nagykövetség elé – hívtak össze tüntetést zöldszervezetek vasárnapra, a résztvevők a Verespatakon tervezett aranybánya ellen tiltakoztak, a romániai helyszíneken több ezren. A beruházás miatt korábban már többször is demonstráltak civilek és természetvédők. Tavaly június óta a legnagyobb internetes videomegosztón terjed Maia Morgenstern megrázó kampányfilmje, amelyben a tervezett bánya helyszínén a színésznő leveszi karperecét, nyakláncát, kitépi arany fülbevalóit, fölajánlva azoknak, akiknek „nagy szükségük van az aranyra". Cserébe azt kéri az „uraktól", hagyják békén az övéit.

A mostani megmozdulást az váltotta ki, hogy a román kormány múlt kedden úgy döntött, új megállapodást kell kötni a verespataki beruházóval, a Rosia Montana Gold Corporation céggel.

A verespataki ciántechnológiás aranybánya tervezett megnyitása ellen tiltakoztak a tüntetők vasárnap Kolozsvár főterén is. Fotó: MTI/Biró István
A verespataki ciántechnológiás aranybánya tervezett megnyitása ellen tiltakoztak a tüntetők vasárnap Kolozsvár főterén is.
Fotó: MTI/Biró István

A tervezet szerint a kormány részesedése 25 százalékra nőne a beruházásból, amelyet „kiemelt, nemzeti fontosságú, közhasznú projektnek" nyilvánítanának. Mivel ez ügyben az utolsó szót a román parlament mondja ki, a tüntetéssorozat szervezői kérik a román képviselőket, szavazzanak nemmel.

Verespatakon 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akarnak kitermelni, cián felhasználásával. A mellékterméket a hírek szerint akkora szabadtéri medencében tárolnák, mint a Velencei-tó. A bányanyitás a legfontosabb vitatémák egyike Romániában. A támogatók az állam várható hasznát nézik, és azt, hogy a bánya munkahelyeket teremt. Az ellenzők helyben a környezet állapotát féltik, a zöldszervezetek pedig azt hangsúlyozzák, egy esetleges baleset a 13 évvel ezelőtti tiszai ciánkatasztrófánál is nagyobb bajt okozhat. Victor Ponta miniszterelnök ellene volt a bányanyitásnak, legutóbb viszont ő javasolta, döntsön az ügyben a parlament. Traian Basescu államfő bányapárti. Hétfőn azonban az adevarul.ro internetes portálnak azt nyilatkozta, a beruházáshoz meg kell nyerni a társadalom támogatását, így szerinte nem kizárt, népszavazást tartanak.

Tavaly decemberben már tartottak – eredménytelen – helyi referendumot Verespatakon és a még érintett négy városban, harmincegy községben. A szavazati joggal rendelkezőknek kevesebb mint fele járult az urnákhoz, de a voksolók többsége, 62 százaléka támogatta a bányanyitást. A román Sociopol közvélemény-kutató felmérése szerint a lakosság kétharmada országosan is támogatja az aranykitermelés beindítását, az új munkahelyek reményében.

Dermesztő kép 2000-ból. A verespataki ciánkatasztrófa teljesen kipusztította a tiszai halállományt. Fotó: Karnok Csaba
Dermesztő kép 2000-ból. A verespataki ciánkatasztrófa teljesen kipusztította a tiszai halállományt.
Fotó: Karnok Csaba

Romániában a Hunyad megyei Csertésen is bányát akarnak nyitni, Nagybányán, a 13 évvel ezelőtti baleset helyszínén pedig a bányászati hulladékot dolgoznák föl – ciánnal. A helyi önkormányzat ezt nem szeretné, perben áll a céggel. A város polgármestere minderről múlt héten levélben informálta a magyar kormányt is. A Greenpeace – amelynek húsz aktivistája tavaly januárban behatolt a román környezetvédelmi miniszter irodájába, felszólítva őt a cianidos bányászat betiltására – tájékozódik az ügyben. A Magyar Természetvédők Szövetsége a magyar kormány határozott kiállását hiányolja.

A hivatalos magyar álláspontot firtató múlt hétfői kérdésünkre a Vidékfejlesztési Minisztérium egyelőre nem válaszolt. A tárca környezetügyért felelős államtitkára, Illés Zoltán azonban hétfőn reggel a Kossuth rádiónak nyilatkozva bejelentette: ha a romániai parlament igennel szavaz a verespataki bányanyitásra, Magyarország az Európai Bizottságnál, az Európai Parlamentben tiltakozhat, az Európai Unió Víz Keretirányelvének előírásaira hivatkozva. Az államtitkár emlékeztetett, a verespataki beruházó korábban megpróbálta olyan színben feltüntetni a nyitás elleni tiltakozást, mintha az románellenes akció lenne magyar részről, holott a beruházás terve mindkét nép, mindkét ország számára kockázatos, örök időkre tönkretesz egy gyönyörű tájat, a szennyezés kockázatát pedig nem tudja elhárítani.

Olvasóink írták

 • 4. északmagyar 2013. szeptember 04. 08:24
  „Általában nem szeretek trianonozni, de most játszani akarok egy kicsit.

  Végy egy országot, ami vereséget szenvedett a háborúban. Húzd meg a határait úgy, hogy azokon belül nem marad szinte semmilyen ásványkincs (termálvíz meg sóbánya Algyővel csupán egy vicc). Vastagon 524rd le, hogy ez a határhuzigálás még népességeloszlás/terület szempontjából sem korrekt. Eztán vásárold fel a csóró (háború után keletkezett) új országok aranybányáit, mivel azok úgysem értenek semmit abból a szóból, hogy infrastruktúra, sőt, még arra is lusták, hogy saját, állami tulajdonú bányát működtessenek. Eztán vegyél egy francia kanadai céget, amelyik szimpatikus a "francia" rész miatt és hagyd, hogy az aranyat a ma már egyáltalán nem korszerű, cianidos, környezetszennyező eljárással termeljék ki. Hogy maximum legyen a nyugati cég profitja, míg a román és a magyar szív egy nagyot.

  Akinek ez nem tetszik, nem érti, szerintem b4552a meg magát, a II.vh. óta Európa ezen keleti régiója egy sötét középkorba taszított, hülyített emberek gyűjtőhelye. Ha mindenáron szennyezni akarjuk a környezetet, akkor legalább a profitot mi fölöznénk le. De nem. Még azt sem.
  Román, magyar két jó barát együtt szívja nyugat fa....”
 • 3. acidrain 2013. szeptember 04. 08:03
  „"Magyarország európai fórumokon tiltakozik" - eddig is nagyon-nagyon sikeresen tette, mint a magyarveréseknél, az ír gázolónál, a szlovák kettős állampolgárságnál, a huszárunk hamvainak ellopásánál stb. stb.

  "Majd nehogymá´ a magyarok miatt ne legyen aranybányánk!" ÚGYIS meg fogják nyitni!

  Alan Roe, az Oxford Policy Management igazgatója és vezető közgazdásza 2010. július 8-án egy bukaresti Gazdasági Konferencián azt nyilatkozta: ,,A Verespatak-projekt 19 millió USA-dollárral járul hozzá Románia nemzeti össztermékének potenciális növeléséhez, beleértve a teljes időtartam alatti megsokszorozó hatást is".
  - ennek az útjába ketten állnak: Magyarország és a Greenpeace... nem igazán erős páros.

  Nemzetközi egyezményt kellene aláírni a kitermelő céggel (80% -os tulajdonrész, aki egyébként KANADAI) hogy az esetleges károkért kezességet vállal a cég - és ha az nem tudja fizetni - maga KANADA!”
 • 2. Szercsi 2013. szeptember 04. 07:28
  „Jellemző a ma emberére, hogy mindenféle "piszlicsáré" politikai ügy cikkéhez, vagy amely témát el lehet vinni a politika irányába, ott 50-60 és még több hozzászólás található, egy ilyen ügyben pedig majd´ egy nap után én vagyok a második...
  Ennyire érdektelenek vagyunk egy igazi problémára, vagy ennyire nagy az egyetértés?
  Emberek! Ez, annál sokkal fontosabb kérdés, hogy tetszett-e az "István a király", vagy hogy stadiont építsünk-e!
  Hihetetlen, hogy egy a környezetvédelmi szabályoknak mindenben megfelelni próbáló Hungerit-et évekig lehet vegzálni, de egy ilyen ügyben nincs igazi, nagy visszhangot kiváltó európai méretű tiltakozás. Persze, a szennyezés nem tud a Dunán árral szemben is Ny-Európáig eljutni...
  Ha csak azt nézem, hogy Velencei-tó méretű a zagytározó... Nooormális? Tényleg megérdemeljük a sorsunkat..”
 • 1. Ferrer 2013. szeptember 03. 15:00
  „Velencei-tónak annyi”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezüstérmes diákolimpikonok a Radnótiban

Két ezüstérmes olimpikonja lett idén a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumnak. Tovább olvasom