Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -2°C | 3°C Még több cikk.

Verselni kezdett a technikás citeramester

Forráskút, Üllés - Pajkos versek is helyet kaptak a 70 éves Hunyadvári István első verseskötetében. A férfi negyven évig tanított Forráskúton, a népi játékok és a citera barátja, Forráskút díszpolgára.
Egy ötödik osztályos kislánynak, Laurának köszönheti első verseskötetét Hunyadvári István. A 70 éves férfi negyven évig tanított a forráskúti iskolában, öt éve költözött Üllésre.

– Már Forráskúton is tanítottam gyerekeket citerázni, amit Üllésen is folytattam. Tavaly áprilisban sok helyre hívtak minket fellépni, s hogy ne legyen unalmas a citerazene, két műsorszámot egy verssel választottam el. Találtam egy szép népmesét is, odaadtam Laurának, hogy mondja el Az öregember és a pokrócot két szám között. Azt mondta, hogy ő csak szaval, mesét semmi pénzért nem mond. Az anyukájánál se jártam sikerrel, ő sem tudta rábeszélni a lányát a mesére, ellenben azt tanácsolta nekem, hogy írjam át a prózát versre. Nem vagyok magyar szakos tanár, de tanítóskodásom alatt is nagyon szerettem a verseket, az iskolában sokszor játszottunk versfaragást a gyerekekkel: amit leírtunk prózába, azt átköltöttük versre. Így ezt a mesét is átírtam, amit másnapra már meg is tanult a kislány. Így lettem rímfaragó – mondta Hunyadvári István. Innentől már nem volt megállás.

Hunyadvári István. Fotó: DM/DV
Hunyadvári István. Fotó: DM/DV

– Korán kelő lévén, ami jobb, mintha semmirekellő lennék, innentől kezdve mindennap megírtam legalább egy verset. Amikor dolgozom, nagyon jól jönnek a rímek. Még bérírást is vállalok: amikor az egyik ismerősöm fel akarja köszönteni a feleségét, hozzám fordul rímekért, hiszen attól lesz ütős egy köszöntő – magyarázta a férfi. A verseskötetbe néhány pikánsabb írás is került, ezért a szerző művét elsősorban felnőtteknek ajánlja. Bár, ahogy Nyugdíjas vagyok című versében fogalmaz: „Kisiskolás a matekkal köszörüli az agyát, s kinevet, ha mondod, hogy a gólya hozza a babát. Mobiltelefonon beszél, majd interneten chatel, és a kapott üzenetre SMS-sel felel. Szókimondók, s a szülőknek feladják a leckéket, a szexuális felvilágosítás néha bizony elkésett" – a gyerekek nem lepődnének meg pajzánabb rímein. – Olyan dolgokat olvasnak az interneten, hogy néha a szüleiket is zavarba hozzák. Ezt én is tudom, de tanárember lévén a verseim egy részét nem nekik ajánlom – mondta Hunyadvári.

A verseken kívül az állatok barátja és a hagyományos nemzeti értékek lelkes ápolója. Forráskúton jeles ünnepekkor pónilovaival sokszor kocsikáztatta az embereket, hamarosan Üllésen is lesznek ilyen állatai. A nüs-nüs játék elterjesztője a két településen, ami leginkább egy pörgettyűhöz hasonlatos: a játék hat deszkalapból áll, amelyeket szalagok kötnek össze. Az egykori technikatanár huszonhárom éve alapította a forráskúti Juharfa citerazenekart, Üllésen néhány éve a Királydinnye zenekart. – Bár már Üllésen lakom, Forráskúttól soha nem szakadtam el, hiszen aki hatvan évnél fiatalabb, az mind a tanítványom volt – mondta. Forráskút munkásságát díszpolgári címmel ismerte el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredeti dokumentumokat mutatnak be Móra Ferenc titkos szerelmi életéről

A múzeum őrzi azokat a titkos szerelmes verseket és a szerelmi tízparancsolatot, melyeket Móra nagy szerelméhez, Kalmár Ilonához írt. Tovább olvasom