Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 17°C Még több cikk.

Verseny a négyzetméterekért

Szeged - Nemcsak az üzlethelyiségek bérleti jogára, hanem a bérleti díj összegére is pályázni lehetne a jövőben Szegeden. A pénteki közgyűlési előterjesztés módosításokat tartalmaz ahhoz a koncepcióhoz képest, amelyről nemrégiben már írtunk.
– Új pályázati konstrukciót vezetnénk be az önkormányzati tulajdonú üres helyiségek hatékonyabb, a mai piaci viszonyokhoz maximálisan alkalmazkodó hasznosítására. Ezzel azt is el szeretnénk érni, hogy a belvárosi, jelenleg üresen álló üzlethelyiségek újra gazdára találjanak – mondta a március 27-i közgyűlési előterjesztéssel kapcsolatban Szentgyörgyi Pál, Szeged gazdasági alpolgármestere.

 Lelakhatják

Bérbeadáskor az IKV mindig „csupasz" helyiségeket ad át a bérlőjének. Ha olyan üzletről van szó, amelyiknek a felújítása az IKV-t terheli, de ez nem történt meg, akkor a bérlő megállapodás keretében lelakhatja a korszerűsítés árát.

– Az IKV Zrt. kezdeményezésére az elmúlt 4 évben olyan változásokat vezettek be a bérleteztetésben, amelyekkel kizárták a versenyt. Ennek véget kell vetni. Az egy- és ötéves határozott időre aláírt bérleti szerződések legnagyobb hibája az volt, hogy a nyilvánosság elkerülésével, pályáztatás nélkül választották ki a bérlőt. A szerződés lejártakor pedig nem adtak lehetőséget a hosszabbításra, így senki se tudott előrelátóan tervezni – folytatta az alpolgármester.

Szentgyörgyi Pál elmagyarázta: a bérleti jogos pályázati konstrukció mellett egy új rendszerben a bérleti díjra is lehet pályázni a jövőben. Az kapja meg az üzlethelyiséget, aki többet ad érte, vagy többet hajlandó fizetni havonta. Mindig az IKV döntheti majd el, melyik üzlethelyiséget pályáztatja meg a bérleti jog megvásárlására és melyiket a bérleti díj összegére. Az IKV a meghirdetéskor a piaci körülményeket veszi alapul: most például, mivel túlkínálat van az ingatlanpiacon, nem praktikus a bérleti jog megvásárlását felkínálni a vállalkozóknak. De ez a helyzet változhat.

Azok a bérlők, akik bérleti jogot vásároltak, több jogosítvánnyal rendelkeznek: a megszerzett vagyoni értékű jogot ugyanis eladhatják, cserélhetik, és az üzletet albérletbe is kiadhatják. Ebben az esetben hosszabb, 15–20 éves a felmondási moratórium: minimum másfél évtizeden belül nem lehet kirakni a bérlőt, kivéve, ha nem fizeti a bérleti díjat.

Azok a vállalkozók pedig, akik csak a bérleti díj megfizetésére pályáznak, nem adhatják-vehetik, cserélhetik és nem albérleteztethetik a helyiséget. A felmondásra pedig 5 éves moratóriumot kapnának, amit természetesen lejárat előtt meg lehet hosszabbítani. A licit miatt elképzelhető, hogy két egymás melletti üzletnek négyzetméterenként eltérő összegű bérleti díja lesz.

Az IKV Zrt. a jövőben az összes bérleti szerződést határozatlan időre köti meg a bérlővel, függetlenül attól, hogy a vállalkozó bérleti jogra vagy bérleti díjra licitál.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenegy évre ítélték az izsáki anyagyilkost

Jogerősen tizenegy év börtönbüntetéssel sújtotta kedden a Szegedi Ítélőtábla azt az izsáki férfit,… Tovább olvasom