Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Versenyben a mákos bejglik

Szeged - Boltokban és cukrászdákban kapható mákos bejglik osztályozására kértük Frank Sándort és Gyuris Lászlót. A bírák egyik édességnek sem adtak közepesnél rosszabb osztályzatot.
Mákosbejgli-kóstoló és -osztályozó tesztre invitáltuk tegnap délelőtt Frank Sándor mesterszakácsot és Gyuris László cukrászt a Roosevelt téri halászcsárdába. Négy különböző üzletben – a Sparban, a Coopban, a Z. Nagy cukrászdában és az A Cappellában – vásárolt édességet kóstoltattunk meg velük úgy, hogy csak a végén árultuk el a bejglik származási helyét.

Elsőként a Diófa mögötti Sparban vásárolt „tüskéshátút" tettük az ítészek elé.

A budapesti székhelyű cég terméke nem aratott osztatlan sikert. – Kicsit alacsony, sápadt, elkapkodták a tojássárgája felvitelét – mondta két harapás között Frank Sándor. A halászcsárda vezetője ettől függetlenül első látásra egyik bejgliben sem talált kivetnivalót. – A belső rész sületlen, a tészta kicsit fojtós, a mák sem tobzódik benne – ütött meg kritikusabb hangot Gyuris László. Az A Cappella vezetője szerint egy valamirevaló bejglit 700 forint alatt nem lehet kapni, de a kóstolás után a tüskéshátú névre keresztelt rúdért nem adott volna többet 600 forintnál. Egy egytől ötig terjedő skálán a fővárosi cég termékét mindketten 3-asra értékelték. – Ennél sokkal rosszabb bejgliket is ettünk már életünkben – mondta Frank Sándor.

Frank Sándor és Gyuris László vajszívű kritikusoknak bizonyultak. Még a leggyengébb minőségű, Budapesten készült bejglit sem értékelték közepesnél rosszabbra. Fotó: Segesvári Csaba
Frank Sándor és Gyuris László vajszívű kritikusoknak bizonyultak. Még a leggyengébb minőségű, Budapesten készült bejglit sem értékelték közepesnél rosszabbra. Fotó: Segesvári Csaba

Jobban szerepelt második versenyzőnk, a szegedi Baker pékség mákos rúdja, amelyet a Szent István téri Coop Áruházban vettünk. A bírák megállapították, hogy az előzőnél ugyan kevesebb benne a töltelék, viszont sokkal jobb a tésztája. – Pedig az utóbbit nehezebb eltalálni. Kár, hogy nem vajat, hanem margarint használtak hozzá, így egy kicsit fűrészes az állaga – mondta az A Cappella vezetője, aki Frank Sándorral egyetértve 3,5 pontot adott az 539 forintért árusított bejglinek.

– Első harapásra egész kellemes, nem száraz – dicsérte Frank Sándor a Z. Nagy cukrászda bejglijét. Gyuris László is a töltelék finomságát hangsúlyozta, de egyéb pozitívumot nem tudott elmondani az 1000 forintért kapható sütiről, amelyet szerinte szintén nem vajjal készítettek. A Z. Nagy bejglit összességében 4-esre osztályozták. Az utolsó mákos rúddal a hóhért akasztottuk, ugyanis az A Cappella cukrászda bejglijét tettük a cukrászda vezetője elé.

– Már az elején sejtettem, hogy mi készíthettük, de nem voltam benne 100 százalékig biztos – mondta Gyuris László. Frank Sándor még a leleplezés előtt adott 5-öst a süteményre, amit omlósnak, gyümölcsösnek, és kellően fűszerezettnek minősített.

Olvasóink írták

  • 4. flexsnake 2009. december 24. 19:29
    „3. mert nem akarták az ünnepeket az ÁNTSZnél tölteni :D

    2. a friss hiánycikk, csak a szárított szar van mindenhol.”
  • 3. fogtündér 2009. december 24. 07:27
    „NEM ETTEK MÉG AZ ÉN BEJGLIMBŐL.”
  • 2. nyomdasz63 2009. december 23. 22:31
    „Megtermelem a mákot,diót.Veszek "halasi"lisztet-megsütöm otthon !!!>basszus!,ma hiánycikk lett az élesztő !”
  • 1. flexsnake 2009. december 23. 16:37
    „mi van sanyi? nem megy a karácsonyi hallé? van még a halfeszkós lőréből fagyasztva? :D
    Kedves Dm ki eszik ingyen nála? Nem gáz, megértem, csak az a baj hogy elég sok szegedi khm... nem túl elégedett az éttermi szolgáltatással. pl: szalmonella. Kétnaponta cikk sanyival? Ne csináld.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöldcsomagolás a fa alatt

Karácsonykor sem kell lemondani a környezettudatos életvitelről. Tovább olvasom