Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Versenyben az afrikai rózsával

Afrikai virágokat röpítenek Európába, az alacsony energia- és munkaerőköltség miatt a Csongrád megyei rózsatermelőknek kemény versenyben kell talpon maradniuk. Szeszélyes a piac is: egy fajtát egy év alatt fölkap és eldob, olyankor teljesen formát és színt, új szaporítóanyagot kell Hollandiából vásárolni a balástyai, zsombói kertészeknek.
Bozsó Gábor majdnem 200 ezer tő rózsát gondoz üvegházaiban Fotó: Schmidt Andrea
Naponta kétszer szedik az üvegházakban a rózsát, az elegáns virág nagyon gyorsan nyílik, de nagyon gyorsan el is nyílik. Az automata rózsaválogató gép pedig azonnal kidobja a nyílt virágot. A lehető leggyorsabban a piacra kell vinni, hűteni kell az utaztatás előtt, alatt és jó esetben azután is. Miután a szárat elvágták, 48 óra marad, hogy a rózsa a vázába kerüljön.

A divatcikk

A vevő bordó, sárga vagy fehér rózsát keres a virágboltban, de a kereskedő fajtákat vásárol. Óriási a termelő kockázata: csak bordóból sok százat nemesítettek ki. – Ha nem azt a fajtát visszük a piacra, amit a kereskedők vennének, hiába hasonlít megszólalásig rá, nem lehet eladni – mondja Bozsó Gábor. A balástyai kertész főleg bordó rózsát termeszt, heti négyszer szállít saját hűtőkocsijával friss virágot a nagykereskedésekbe és a nagybani virágpiacokra.

A rózsa divatcikk, egy-egy fajtát fölkapnak, vásárolnak a kereskedők, aztán néhány év alatt elfelejti a szakma. A kertésznek úgy kell válogatnia a szaporítóanyagot, hogy a következő években el is tudja adni. Mindig Hollandiában vásárolják a magyar termelők a növényeket, az onnan érkező szaporítóanyag „a biztos", a hazai nem versenyképes, kockázatosabb vele foglalkozni.

A jog drága

A zsombói Gyuris Attila hangsúlyozza: a virágok esetében a szellemi termék ára ma már magasabb, mint a ténylegesen megvett növényeké. A termelőknek jogdíjat kell fizetni a szaporítóanyag után, a nemesítő pedig ellenőrzi őket.

Az üvegházi növényeket folyamatosan gondozni kell, nincs nyaralás, nincs telelés. Gyuris úgy fogalmaz, a növényt mindennap ki kell szolgálni, a legmagasabb színvonalon. A költségeket le kell szorítani, hiszen a versenytársak ma már az afrikai kertészetek, ahol télen sem pörög a gázóra. A teherszállító repülők rövid idő alatt, és meglepően olcsón áthozzák Európába az Afrikában lemetszett virágot.

Itthon a szőregi rózsát ismerik az emberek, de azt parkokba, kertekbe ültetik. Vágott virágban is erős azonban Csongrád megye. Az erre szakosodott kertészek birkóznak a magas energiaárakkal, a külföldi versenytársakkal és a piac szeszélyeivel. A kertészetekben nem tudnak többféle növénnyel foglalkozni, egy virágra kell összpontosítani. Ha viszont az a termék nem megy, akkor gyorsan váltani kell, nehogy összeomoljon a családi vállalkozás.

A termelők összefogtak

Bozsóék hat éve átálltak gerberáról a rózsára. Az ország egyik legjobb termelői voltak, minden évben az ő virágaikkal díszítették a televízióban is közvetített Interoperett gálát. A gerbera azonban egyre kevésbé fogyott, így rózsatövekre cserélték a gerberát üvegházaikban.

– Összefogtunk, és értékesítő szervezetet alakítottunk, csak így tudunk a piacon maradni. Nagykereskedelmi hálózatot hoztunk létre, oda szállítjuk a virágokat. Az ország húsz nagyváro-
sában veszik át az árut tőlünk, az árat is mi határozzuk meg – magyarázza Gyuris Attila. A zsombói kertészmérnök azért hozzáfűzi: végül mégis a fogyasztó, azaz a kereskedő dönt, ő mondja meg, melyik rózsát vegyék ki a hűtőkamrából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A válságmenedzser betiltotta a fórumot

László Gábor önkormányzati biztos megtiltotta, hogy az érdekképviseletek dolgozói értekezletet… Tovább olvasom