Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Versenylibák Ópusztaszeren

Ópusztaszer - Kalandos volt az idei libaterelő verseny az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban Borfujtó Szent Márton ünnepén. Az állatok féltek az emberektől, az emberek az állatoktól. Az egyik liba a második menetben feladta. A győztesek, Borbély Melinda és Hetényi Béla mégis élvezték a rohangálást.
Libát terelni könnyű, de csak akkor, ha az állat is akarja – ezt tapasztaltuk szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, Borfujtó Szent Márton ünnepén. A libaterelés a program hagyományos
eleme évről évre változó számú terelnivalóval. Volt olyan alkalom, hogy tíz baromfi rohangált a park iparosműhelyei körül, de mint ahogy Törőcsik István ceremóniamester fogalmazott, tízen tízfelé szaladtak. Idén három szárnyast kellett irányítani három versenyzőnek, előbb a gyerek kategória bjelentkezői fárasztották a libákat, aztán a felnőttek. A komoly túljelentkezés miatt a nevezők közül sorsolni kellett a versenyzőket. A libák addig akár melegíthettek is volna, de inkább az ól sarkába húzódtak igen kevés lelkesedést mutatva a Szent Márton ünnep iránt.

A nagyszámú érdeklődő közül többen hangosan sajnálták őket, pedig ezek az állatok jobban jártak, mint azok, amelyeknek a zsírját kenyérre kenték és hagymával kínálták a szervezők. A verseny kezdetén kiderült, senki nem érzi magát biztonságban, a libák félnek az emberektől, az emberek a libáktól. A terelésnek ennek ellenére meg kellett lennie. Két lány és egy fiúkapott egy-egy pálcát a kezébe.

Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

Ki terelt már libát közületek? – kérdezte a gyerekeket Törőcsik István, de egy néző szerint a kérdés inkább úgy helyes: ki látott egyáltalán élő libát. A három versenyző különben jól teljesített, az ülő rajtból induló szárnyasok engedelmesen futottak. A legjobb terelőnek a harmadikos Borbély Melinda bizonyult, aki a nagy futás után azt mondta: könnyű dolga volt. A felnőttmenet már nem bment olyan simán, az egyik liba megpróbált kereket oldani, egy másik pedig öt méter után feladta a versenyt. Sokkot kapott – állapították meg a nézők. Az állatot a gyerekek simogatással próbálták motiválni, amitől a jószág végképp kétségbe esett, úgyhogy kézben kellett levinni a pályáról. A felnőttmezőny egy kétfősre olvadt, a nyertes pedig Hetényi Béla lett.

Nyugodjanak meg, nincs átszúrva a liba nyaka! Csak a toll alá csúszott. Fotó: Frank Yvette
Nyugodjanak meg, nincs átszúrva a liba nyaka! Csak a toll alá csúszott. Fotó: Frank Yvette

– Jó volt, még meg is izzadtam – értékelte az élményt a férfi, aki a libát nemcsak a pálcával, de a kalapjával is irányította, szerinte ez a titka annak, hogy az állat egyenes vonalban fusson. A szegedi férfi Kübekházán gyerekeskedett, a szülői háznál sok volt a liba, azokat futtatni nem, de legeltetni sokszor kellett.

Rutinos ceremóniamester

Immár ötödik alkalommal látta el a ceremóniamesteri teendőket Törőcsik István. Elmondta: a paraszti ranglétra első fokaként hajdan a legkisebbek feladata volt a libák őrzése – ha már nagyobbak voltak az állatnál, és a gúnárral is elboldogultak, menniük kellett. Ebből szeretnének minden évben jelképes ízelítőt adni – különösen a gyerekek számára. Az emlékparkban a terelés után szombaton a Barboncás Társulat bemutatója és „padkaporos" bál szórakoztatta a vendégeket. A libazsíros kenyéren túl a gasztronómiai nkínálat bor, tea és sült gesztenye volt.

Olvasóink írták

 • 3. Néprajz-oló. :) 2008. november 09. 20:51
  „Hajrá Törő! Jövőre is!!! :) KM”
 • 2. Pityuka 2008. november 09. 17:29
  „Nem tudom ki hogy van vele de en nagyon orulok amikor ilyen szep es hagyomanyorzo rendezvenyrol olvashatok .”
 • 1. :) 2008. november 09. 13:31
  „Hol van a négy mancs?????????? :D :D
  Szegény libák...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták a Szegedi Vadasparkból eltűnt hiúzt

Szeged - Az állat végig a vadaspark területén volt, és a kirakott étellel csalták vissza. Tovább olvasom