Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Versenyt futnak a kivitelezők Tarjánban és Makkosházon

Szeged - Összehasonlítottuk a tarjáni Víztorony tér felújítását a Hont Ferenc utcai végállomáséval. Mindkét busz- és trolidecentrum kivitelezője versenyt fut a határidőkkel, mindkettő teljesít. Régi igazság: lemaradást behozni kézi vezérléssel könnyebb.
Miért tűnik úgy a Víztorony téri decentrum felújítása, mint egy lassított felvétel? A Hont Ferenc utcai végállomáson, ahol szinte ugyanakkor kezdődött, már az utolsó simításokat végzik – kapta a megjegyzéseket lapunk Csörög nevű rovata. Megnéztük. Mindkettő városi beruházás, uniós támogatással. Mindkettőhöz buszok és trolik visznek, vagy később fognak vinni.

Különbség, hogy a Víztorony térnél közvetlenül az önkormányzat szerződött, külön a magas- és külön a mélyépítési munkákra. A két cég további hat-hét alvállalkozót mozgat a közműkiváltásokon, burkolásnál, és többen dolgoznak egyszerre a szolgálati épületet is magába foglaló üzletsoron. Ezt a sok, összefüggő feladatot kell koordinálni, adminisztrálni. Közben közlekedni is kell; decemberig a Szamos utca felől engedik át a buszokat, jövőre a másik térfélen bontanak, építenek. És itt vannak a meglepetések – hallottuk a kint dolgozó szakemberektől: sokat kellett várni a villany ki- és bekötésére, a rossz közműtérképek 10–20 méterekkel arrébb jelölték a földben a kábeleket, mint ahol végül megtalálták. Kaptak pluszmegrendeléseket is, amiket nem jelölt a terv. A néhány napnyi késések összeadódtak; most hajráznak az építők, hogy behozzák a várakozásokkal kiesett heteket.

December végére a munka jelentős részét elvégzik a tarjáni Víztorony téren. Fotó: Segesvári Csaba
December végére a munka jelentős részét elvégzik a tarjáni Víztorony téren.
Fotó: Segesvári Csaba

A teljes beruházás – amelybe a városszerte épülő 11 megálló is beletartozik – 483 millió forintjának kétharmadát a Víztorony térre költik. Zana Attila, az önkormányzat beruházási referense derűlátóan azt mondta: december végén nem lesz akadálya a forgalmi épület és az utasellátó kulcsrakész átadásának, kész a parkoló, a kiadásra váró üzleteket – trafik, virág, élelmiszer – szerkezetkészen veszik át. Jövőre marad a megállók véglegesítése, felöltöztetése a Szamos utcánál és az új épület előtt, ide kerül az új 10-es trolivonal végállomása, plusz a parkosítást kell befejezni. A végső határidő jövő ősz, de tavaszra befejezhetőnek tűnik a munka.

Kisebb falat a Hont Ferenc utca

Makkosházon a Hont Ferenc utcai busz- és trolivégállomást az SZKT vezényli 257 millió forint értékben. A határidő jövő nyár, a forgalmi épületet december közepén átadják, a parkolók, forgalmi sávok, felsővezetékek készen vannak. Hibádzik még a három kiadható üzlet épülete, a díszburkolat egy része és a faültetés. Ezt idén befejezik, a füvesítés és a parkrendezés marad jövőre. Ez a fejlesztés kisebb falat, mint a tarjáni. Egy kivitelező kezébe adta az SZKT, az „kézi vezérléssel" osztja a feladatot, rendezi a sorokat állandó felügyelet mellett. Náluk egy kóbor gázvezeték okozott másfél hónap csúszást, de ezt majdnem napra pontosan behozták.

Olvasóink írták

 • 7. Enim 2010. március 21. 20:10
  „A Víztorony teret újra kellene éleszteni + értelmezni!
  Ma 2010. március 21-e van.
  A tér halott!
  A félkészen hagyott új "szolgáltatóház" üres.
  (Kísértetiesen emlékeztet a vasútállomás parlagon heverő üzlethelyiségeire.)
  Csak a forgalmi iroda működik - részben.
  Se újságárus, se süteményes, se zöldséges, se virágüzlet, se kisboltok, se kocsma!
  Pedig 40 évig ezek mind voltak!
  Még a postaláda is eltűnt!
  Miért?
  Meddig?”
 • 6. nellyke11 2009. december 07. 22:42
  „A víztoronytéren újra kellene értelmezni a tér fogalmát, azaz meddig tart a tér, mert a gyalogjárda már nem
  része a térnek, lesporolódott a díszburkolat, a házak előtt lévő terület, szánalmas élősövénnyel, kiskerttel már nem része a térnek, a torony felujítása úgy tünik elmaradt, nem látszik a tér teljes felújítása sem, épül egy valóban korszerű forgalmi iroda, megy egy kocsma, na bumm ez kell ide, a tér hátsó része meg úgy marad ahogy van. Szemfényvesztés ez kérem, meg kell nézni a látványtervet, aztán gondolkodni az ikszelésnél !

  AZ MEG IGAZÁN DISZNÓSÁG, HOGY NÉHÁNY FRISSEN TELEPÍTETT CSERJÉT AZONNAL ELLOPTAK !”
 • 5. gedeon 2009. december 07. 16:37
  „Vajon ki szakítja át előbb a CÉLszalagot?”
 • 4. achilleus 2009. december 07. 15:53
  „Remélem fényképezik őket, az ugyanis kifizetődő: Százhétmillió forintot költ el a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. a közúti és vasúti fejlesztések fotózására, filmezésére. A közbeszerzésben két felhívást tettek közzé: az egyik a nyugat-magyarországi beruházásokról szól, a tervezett szerződés keretösszege nettó hatvanmillió forint. A másikban a nyertesnek a kelet-magyarországi közút- és vasút-fejlesztési beruházásokat kell lencsevégre kapnia, nettó 47 millió forintért.”
 • 3. favágó 2009. december 07. 11:21
  „A Hont Feriben a díszburkolat kész, a fák (+ a cserjék is) már egy hete a helyükön! Mikor járt arra vajon Szeged "legjobb " újságírója? Vagy hallomásból írogat?”
 • 2. linda83 2009. december 07. 11:17
  „Tragédia a sok alvállalkozónak kiadva munkát végeztetni! Az ilyen beruházások mindig csúsznak, és sokkal többe kerülnek az adófizetőknek is. Nem is beszélve a sok bosszúságról, amit okoznak!”
 • 1. TomeeFiesta 2009. december 07. 10:28
  „valahogy így kellene a kossuth lajos sgt-al is =/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szelektív gyűjtés: mindent bele!

A megye nagyobb városaiban kialakított gyűjtőszigeteken hiába írják ki, mi kerüljön az adott kukába, az emberek nem válogatnak. Tovább olvasom