Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Vérszívók ősszel is

Nem tűntek el ősszel, de a hideg idő miatt hamarosan nem zavarnak bennünket tovább a szúnyogok. Ha valaki azonban ezt nem akarja kivárni, kérhet földi irtást a kht.-től.
Berepülnek a lakásokba, döngicsélnek éjszaka, megcsípnek a Tisza-parton és a belvárosban. A nyár már elmúlt, de a szúnyogok maradtak. Már nem sokáig.

Szepesszentgyörgyi Ádám környezetvédelmi szaktanácsadó elmondta, nem ritka októberben a szúnyog, a napos, száraz meleg idő ugyanis életben tartja őket. Október végéig még szúnyoglárvák is előfordulnak a 9–10 Celsius-fokos vizekben, de általában már nem kelnek ki.

A szúnyogok ősszel kevésbé aktívak ugyan, de azért csípnek, akárcsak a nyári egyedek. A legnagyobb ellenségük a zord időjárás, ezért a szél, az eső és a hideg hamarosan megszabadít bennünket a támadó vérszívóktól.
Szepesszentgyörgyi Ádám hozzátette: a házi vagy dalos szúnyogok egyedeivel kisebb számban télen is találkozhatunk pincékben, lépcsőházakban, faodvakban, mivel a megtermékenyített nőstények áttelelnek. Csípésaktivitásukat viszont a hideg hónapokban elveszítik.

Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint az utolsó légi kémiai irtásra szeptember 8-án került sor, az utolsó földi beavatkozást – meleg ködös irtást – pedig szeptember 15-én végezték. A repülőgépről történő irtást a hűvös idő sem szeptember végén, sem októberben nem tette lehetővé – és nem is indokolta – , de ha valakit különösen zavarnak a vérszívók, jelezze ezt a kht. ügyfélszolgálatán. Földi szúnyogirtásra ugyanis – ha szükséges – rövid ideig még van lehetőség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életeket is menthet a gázszerelő

Itt az újabb fűtési szezon. Kétévente célszerű átvizsgáltatni a ház kéményét, gázkészülékeit. Rossz… Tovább olvasom