Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Vért kértek hálapénz helyett a rezidensek

Szeged - Országos véradást szervezett szerdán a Magyar Rezidensszövetség – Szegeden is lehetett segíteni. A fiatal orvosok hamarosan a hálapénz ellen kezdenek kampányba. Bár a vérkészítmények feltöltése már ennek része volt, a részletekről ősszel ígértek tájékoztatást.
„Vért adj, ne hálapénzt." Ezzel a szlogennel szervezett országos véradást szerdán a Fenntartható Magyar Egészségügyért Egyesület, a Magyar Rezidensszövetség és a hazai négy orvosegyetem hallgatói önkormányzata. Szegeden is várták azokat, akik ily módon akartak az egészségügy helyzetén javítani.

– A rendszernek vannak nagy problémái – ilyen a hálapénz mellett a szakorvosképzés minősége és az infrastruktúra. De vannak olyan mindennapos gondok is, mint az időszakosan fellépő vérhiány – mondta el Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség szegedi elnöke. – Előfordul, hogy műtéteket kell lemondani, mert nincs elég vérkészítmény. A rendezvénnyel arra akartuk felhívni a figyelmet, hogy ily módon akut segítséget nyújthat bárki az egészségügy számára anélkül, hogy pénzt adna.

Rezidensek a szegedi új klinikán. Hálát a betegtől, pénzt az államtól – vallják. Illusztráció Karnok Csaba
Rezidensek a szegedi új klinikán. Hálát a betegtől, pénzt az államtól – vallják.
Illusztráció Karnok Csaba

Sipka Balázs hozzátette: a tegnapi váradás a „Hála-Pénz – hálát a betegtől, pénzt az államtól" kampány része volt, amelynek részleteit az ősz folyamán hozzák nyilvánosságra.

– Nem az a baj, hogy az orvosoknak szükségük van a megélhetésükhöz a hálapénzre, hanem az, hogy a betegek is úgy érzik, muszáj adniuk, hogy jobb ellátást kapjanak, miközben az állami egészségügyben enélkül is mindenkinek ugyanaz jár. Szeretnénk megszüntetni a hálapénzrendszert, amelyhez azt is látjuk, hogy széles körű megoldásra van szükség – mondta. – Folyamatban van egy konstruktív javaslat, amelyet szakértőkkel is egyeztettünk, a részletekről azonban később beszélünk.

Olvasóink írták

 • 6. Moon 2013. szeptember 29. 09:30
  „5.nobody13-nak!
  Sajnos meg kell, hogy cáfoljalak. Amiről én írtam az a szaktudás. Amiről te az pedig az emberi méltóság. A betegséget kellő szaktudással gyógyítják, ha ez nincs sokra nem mész a hálapénzel.
  Mivel egyesek már kellőképpen elszemtelenedtek, vagy inkább telhetetlenek lettek elvből elutasítom a hálapénz intézményét, amire nem mellesleg maguk a betegek szoktatták rá az orvostársadalmat. Sajnos egyesek kissé átestek ama bizonyos ló tulsó oldalára.
  Természetesen én is élveztem már a kórházaink vendégszeretetét. Az ott kialakultakat nem a hálapénz fogja megoldani.”
 • 5. nobody13 2013. szeptember 28. 08:40
  „Moon: "Meggyógyulni nem a hálapénztől fog a beteg, hanem az orvos megfelelő szaktudásátol, azt pedig nem lehet pénzel megvenni."

  Tévedsz. Az orvoshoz el sem jutsz, ha nem perkálsz előre. Én csak tudom. És ha nem elég, akkor olyan a bánásmód. Ha utólag nem adsz, akkor oda többet nem kell visszamenned, vagy ha mégis, keress másik orvost. És ha nem adsz a nővérnek, akkor ha vécézned kell, legfeljebb kimész a nagy műtét másnapján, vagy kivisz a hozzátartozó, illetve le is mosdat. Vagy ha a nővér hozzád ér-szól, abban nincs köszönet. Tisztelet a kivételnek... Új Klinika ennyire nem durva, de a régi tömb intézményei nagyon.”
 • 4. tol 2013. szeptember 27. 22:43
  „mily megható történet a kis stréberekkel. Pötty szépséghiba csupán, hogy a vért ingyen leveszik a polgártól, majd méregdrágán eladják a - polgárnak. ( A kórházaknak, de hát végsö soron a népességröl van szó.) Ügyes, mondta a New York-i üzletember...”
 • 3. Moon 2013. szeptember 27. 19:27
  „A címre reagálva: Most még!
  Egy gondolat miért pont az orvosnak "jár" hálapénz? A buszvezető aki biztonságosan eljuttatja az utast A ból B-be az ő felelősségteljes munkáját miért nem kell hálapénzel jutalmazni?
  Gyógyszerész aki esetleg alapból tanácsokkal, javaslatokkal látja el a beteget megfelelő emberi hangnemben..... és még sorolhatnék számtalan foglalkozást amit szintén lehetne hálapénzel jutalmazni, és mégsem tesszük.
  Számtalan lelkiismeretes ember dolgozik az országban akik munkabére átlag alatti. Őket miért nem dijjazzuk hálapénzel?
  Sem eddig sem ezután nem adtam, és nem is adok hálapénzt egy orvosnak sem, haviszinten több ezer forintal támogatom az egészségügyet, illetve annak dolgozóit. A befojt összeg szétosztását ne rajtam kérje számon senki. Meggyógyulni nem a hálapénztől fog a beteg, hanem az orvos megfelelő szaktudásátol, azt pedig nem lehet pénzel megvenni.”
 • 2. nobody13 2013. szeptember 27. 05:53
  „Hála-Pénz - hálát a betegtől, pénzt az államtól

  "Nem az a baj, hogy az orvosoknak szükségük van a megélhetésükhöz a hálapénzre, hanem az, hogy a betegek is úgy érzik, muszáj adniuk, hogy jobb ellátást kapjanak, miközben az állami egészségügyben enélkül is mindenkinek ugyanaz jár" - mert így is van.

  Hoppá. Ha ezt komolyan gondolják, kinyírják őket az idősebb kollégák...”
 • 1. grafika88 2013. szeptember 26. 10:32
  „Nem fogja pótolni..kiválltani a hálapénzt ! Míg ők alulfizetettek - 100 000.- al is ..addig ne várjanak változást !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pekingben oktat vívást Sipos Réka

Másfél éve dolgozik vívóedzőként Pekingben a szegedi Sipos Réka. Tanul kínaiul, de olyan sportot oktat, amelyet szerinte szavak nélkül is meg lehet érteni. Tovább olvasom