Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Verték, és zsineggel fojtogatták a kislányt

Néhány napja súlyos lelki és fizikai állapotban, brutálisan összeverve, nyakán zsinegnyomokkal vittek be a szegedi gyermekklinikára egy kislányt. Az alig három és fél éves gyermeket a gyámhivatal ismét gyámság alá vonta. Az ügyben a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz.
Hazatér a dorozsmai család – a legkisebb gyermek nélkül. Az édesanya ezúttal nem nyilatkozott lapunknak. Fotó: Schmidt Andrea
– Nem akarok magukkal beszélni – utasított el minden kérdést a három fiúgyermekével és két kutyájával hazafelé tartó kiskundorozsmai N-N. K.-né tegnap délután.

Az asszony negyedik, legkisebb gyermekét hétfőn súlyos állapotban vitték be a Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikájára. A kislány egész testét, arcát ütések nyomai borították, nyakán fojtogatásra utaló zsinegelés nyomait fedezték fel.
– Az ügyben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság életveszélyt okozó testi sértés bűntett kísérlete gyanúja alapján ismeretlen tettes ellen indított büntetőeljárást – tájékoztatta lapunkat a főkapitányság szóvivője.

Tuczakov Szilvána az ügy kényességére tekintettel szűkszavúan fogalmazott. A szóvivő megerősítette azokat az információinkat, amelyek szerint bántalmazásból származó, nyolc napon túl gyógyuló sérülésekkel szállították be február 27-én a gyermekklinikára a kislányt.
A rendőrség által indított nyomozást valószínűleg napokon belül kiterjesztik a szülőkre, akik ellen kiskorú veszélyeztetése miatt indulhat eljárás.

2006: 15 ügy

Csongrád megyében tavaly kiskorú veszélyeztetése miatt 15 ügyet tárgyalt a Szegedi Városi Bíróság, az idén eddig egyet. Csongrád megyében az ilyen ügyekben, attól függetlenül, hogy hol történt, kizárólag a Szegedi Városi Ügyészség és a Szegedi Városi Bíróság jár el. A 15 ügy többségében kiskorúak bántalmazása miatt emeltek vádat.

N. N.-ék kislánya, N. novemberben volt hároméves. Két hónapos korában gyámság alá vonták, hódmezővásárhelyi nevelőszülők gondozták, szülei hosszas procedúra után, két hónapja kapták vissza.

Az ügy előzményeiről 2003. szeptember 12-én, majd 2004. február 5-én és 6-án részletesen beszámoltunk. Lapunkat N.-ék két és fél éve azzal keresték meg, hogy kislányukat tavasszal „elvették" tőlük, szeretnék visszakapni. Kiderült: a gyermeknek eltört a combcsontja, a súlyos sérülést azonban nem a szülők jelentették, hanem véletlenül, egy kötelező orvosi vizsgálat közben derült ki. Pedig a gyereknek olyan fájdalmai voltak, hogy morfiumot kellett neki adni. Akkor felmerült, hogy a sérülést az anya okozta, de ő ezt tagadta. A nő azt mondta, egyik fia ugrott rá a gyermekágyban fekvő kislányra, akinek emiatt tört el a lába. Az ügyben kiskorú veszélyeztetése miatt büntetőeljárás indult, a bíróság előbb elmarasztalta, később felmentette a szülőket.

N-N. K. és felesége folyamatosan tartotta a kapcsolatot a kislánnyal, az elmúlt években mindent elkövettek, hogy visszakapják gyermeküket, ami két hónapja megtörtént.

A mostani eset több ponton is kísértetiesen hasonlít a korábbira: a hét végén történteket a szülők elhallgatták, a lelkileg és testileg súlyos állapotban lévő N-hez nem hívtak orvost. A kislány sérüléseit a Gyermekjóléti Központ munkatársa, egy családgondozó fedezte fel hétfőn. A férfi a gyermeket az anyjával együtt elvitte a körzeti orvoshoz, onnan szállították a gyermekklinikára. A kislány sérüléseinek látványa megdöbbentette az orvosokat, a gyámügyi hivatal munkatársait, a rendőröket. Bár lapunknak közülük hivatalosan senki sem nyilatkozott, a klinikára sem mehettünk be meglátogatni a gyermeket, annyit elmondtak, csoda, hogy a kislány túlélte az ütlegelést és a zsinegelést.

Kiskorú veszélyeztetése

A Btk. 195. §. (1): A kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, aki e feladatából eredő kötelezettségét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi vagy erkölcsi fejlődését veszélyezteti, bűntettet követ el, és egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Megbízható információink szerint N. N.-ék most is azzal védekeznek, hogy a kislány sérüléseit nem ők, hanem a két idősebb fiú okozta. Arra egyelőre nem adtak egyértelmű választ, hogy miért nem fordultak orvoshoz.
A kislány állapota kielégítő. Információink szerint a gyermeket szülei tegnap délutánig nem látogatták.

Tegnap és szerdán többször is megpróbáltunk beszélni N-ékkel. Bár otthon voltak, nem nyitottak ajtót és a telefont – egy kivétellel – nem vették fel. Szerdán az apa csak annyit mondott, téves a hívás, neki nincsenek gyermekei.

N.-t egyébként februárban, 9-étől 14-éig már kezelték a gyermekklinikán, ahonnan hazaengedték. Testén olyan nyomok voltak, amelyek „lehettek eséstől is, ahogy azt a szülők állították" – mondta egy magát megnevezni nem kívánó orvos.

A kislányt a gyámhivatal ideiglenes gyámság alá vonta, úgy tudjuk, ismét a hódmezővásárhelyi nevelőszülőknél helyezik el. Ezt az információnkat a szegedi polgármesteri hivatal gyámügyi osztályának osztályvezetője, Nacsa Lászlóné megerősítette, de további részleteket a kislány védelmében és a gyermek jogaira tekintettel ő sem akart elárulni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alapkőletétel és avatási dömping a kampányban

Jelenleg több olyan beruházás tart a finisnél Szegeden, amelyet a választási kampányban adnak át.… Tovább olvasom