Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Vértói idill – csak a tervekben valósult meg

Szeged - Több mint hat éve készítették el az újrókusi Vértó környékének rekonstrukciós programját – mára a tervekből alig valami valósult meg. A tó környékén kifejezetten büdös van. A vízmű állítja: a szabálytalan csatornabekötéseket az elmúlt évek során megszüntették.
Víz fölé nyúló színpad, partoldalba épített ülőkék, lugasok és pihenők – még 2001-ben, Péter Szilveszter fideszes önkormányzati képviselő idejében készültek el az újrókusi Vértó környékének rendezési tervei. A terület kiépítésének vázlatait a budapesti Szent István Egyetem kertészeti és tájépítészeti tanszékének hallgatói rajzolták. A tervekből az évek során alig valósult meg valami. Pedig hat éve a közgyűlés által megszavazott 10 millió forintos támogatásból és a képviselői alapból összesen 15 millió forintot költöttek a parkrendezés első szakaszára.

– Az összeget részben a környezet rendezésére, a világítás kialakítására, a víz minőségének javítására és a domb rendbehozatalára fordítottuk. A víz fölé nyúló, faszerkezetes színpad, valamint a fa ülőkék kialakítását is elkezdtük – mondta a városrész egykori képviselője. A stég azóta már az enyészeté és a további tervekből sem valósult meg semmi.

Rozsdás, szemetes valóság

A Vértó dombján szemétkupacok és rozsdás, darazsak lakta vaskorlát fogadott bennünket. Az látszott, hogy a füvet olykor lenyírják és a fákat is öntözik. A domboldal alján a kopottas, ócska játszóteret viszont nem lehet használni. – A játszótér valóban szégyenfoltja ennek a területnek, sürgősen fel kell újítani – állapította meg Kenderesi-Szabó Mihály.

Újrókus jelenlegi képviselője, Kenderesi-Szabó Mihály megkapta a 2001-ben készült terveket, amelyekre a zöld területek kialakítására kiírt EU-s pályázatokból szeretne forrást találni. – Az eredeti tervek szerint a tó mindkét partján stég állna, ám a házak felőli oldalra tervezett színpadért nem rajongtak a környéken lakók. A szemközti domb oldalában azonban szeretnénk kialakítani egy nagyobb kávézó stéget – árulta el a képviselő.

A Rókusi körút és a Vértói út sarkán fogadó teret építenének ki, innen fahíd vezetne a tavon át a szemközti stégre. A domb tetejére kilátót, a domboldal keleti oldalára pedig kerékpárpályát álmodtak a tervezők. A földhalmot teraszos pihenőkkel, sétánnyal, fákkal és padokkal népesítenék be.

Kenderesi-Szabó Mihály szerint a tóra is ráférne egy kotrás, mert az 50-60 centiméteres iszap miatt árad a bűz a környéken. A vízmű két levegőztetőt is működtet a Vértóban, így dúsítják a tó vizét oxigénnel. A tó a környező, mintegy nyolcvanhektáros terület csapadékvizeinek gyűjtőhelye, ide vezetnek az utcai esőcsatornák is. Ezért lenne különösen fontos, hogy a környéken élők, dolgozók semmilyen káros, szennyező anyagot ne öntsenek az utcai lefolyókba, vízelvezetőkbe. A vízmű állítja, hogy a szabálytalan csatornabekötéseket az elmúlt évek során megszüntették. Péter Szilveszter is emlékszik, hogy öt éve több mint ezer esővizes csatornafedelet bontottak meg, amelyekben olajat, mosószert és oldószereket találtak. Az egyik tízemeletes lakótömb szennyvize is ide folyt bele. A városrész egykori képviselője meg van győződve arról, hogy jelenleg is akad néhány tiltott csatornabekötés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ózonból ott van sok, ahová menekülnek előle

A napokban még nem érte el Szegeden a talajközeli ózonkoncentráció a tájékoztatási határértéket,… Tovább olvasom