Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Veseátültetéshez kevesebb vér kell

Szeged - Belehalt a vérhiányba a fővárosban egy májátültetésen átesett férfi nemrég. A Dél-Alföldön emiatt még senki sem halt meg, sőt transzplantációt sem halasztottak el. Igaz, itt kizárólag veseátültetést végeznek, amihez gyakran még vér sem kell.
Nemrégiben meghalt a fővárosban egy májátültetésen átesett férfi, mert az Országos Vérellátó Szolgálatnál nem volt készleten elegen-
dő egy speciális vérkészítményből.

– A máj nagyon vérzékeny szövetekből áll. Erre szervátültetéseknél különösen nagy figyelemmel kell lenni. Egy ilyen beavatkozásnál általában 12 egységnyi vörösvértestre van szükség, és tartalékban ugyanennyinek kellene lennie – mondta el Szekeres Veronika, az Országos Vérellátó Szolgálat Szegedi Regionális Vérellátó Központjának vezetője a fővárosi ügy kapcsán. A férfinak ráadásul nagyon ritka vércsoportja volt, a műtéti vérpótláshoz pedig ebből a vércsoportból lett volna szükség 48 óránál frissebb készítményre. Azért kell belőle ennyire friss – magyarázta a főorvos –, mert a fertőzések elkerülése végett szükséges fehérvérsejt-mentesítést csak 2 napon belül lehet elvégezni. Ilyen speciális vércsoportú donorokat viszont nyáron – amikor a rendszeres véradók szabadágon vannak – rendkívül nehéz azonnal mozgósítani. A tragikus esethez ez is hozzájárult.

A dél-alföldi régióban vér- vagy vérkészítményhiány miatt még sosem történt hasonló, transzplantációhoz kötődő haláleset – mondta el az intézetvezető főorvos. Igaz, a szegedi sebészeti klinikán kizárólag veseátültetést végeznek, aminek kisebb a vérigénye: ezeknél a műtéteknél elég 3–4 egységnyi is belőle. Nálunk többnyire elegendő a vérkészlet: tavaly a 65 ezer levett egység 86 százalékát a régióban használták fel, a többivel pedig még másutt is tudtak segíteni.

– Nemcsak haláleset nem történt, de még elhalasztani sem kellett átültetést Szegeden vérhiány miatt – tette hozzá Szenohradszky Pál, a szegedi transzplantációs osztály főorvosa, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke. Sőt – mondja a főorvos – a veseátültetések 60–70 százalékát Szegeden gyakorlatilag vér felhasználása nélkül végzik. Ez a korszerű műtéti technika mellett azért is lehetséges, mert a betegek a transzplantáció előtt vérszaporító gyógyszert szednek, így jobb vérképpel kerülnek a műtőbe, kevésbé kell nekik pluszvér, ráadásul a szervkilökődés veszélye is csökken. A szakember azonban megjegyezte: mivel a májban magában is legalább egy liter vér van, májátültetésbe kezdeni megfelelő mennyiségű vér nélkül nagyon kockázatos.

Olvasóink írták

 • 1. Pro.Ego 2009. szeptember 07. 21:00
  „Véradók vagyunk a párommal együtt. Amikor van rá mód és lehetőség elmegyek véradásra, hogy ezzel másoknak segíthessek.
  Az odáig rendben van, hogy az ember elmegy rászánja a szabadidejét és odaadja a vérét, és köszönet képpen kap egy jelképesnek mondható "ajándékot"(mostanában egy 500ft-os étkezési jegy, egy fürdőbelépőjegy, és egy szelet csoki), de ha ez nem lenne akkor is elmennék!
  Valamit azonban nem értek. A véradónak sokszor több hónapokat kell várni egy-egy orvosi vizsgálatra,
  ( mint mindenkinek) holott az lenne az egészségügy érdeke, hogy a véradó egészséges legyen, és 3havonta, félévente tudjon vért adni. A vért nem lehet helyettesíteni, vagy ha igen nagyon drága! Tehát az lenne normális, ha a véradókat kiemelten kezelné az egészségügy, hiszen ők nem csak havi többezret fizetnek,a tb-nek mint más dolgozó emberek, hanem a vérüket is adják.
  Ezen kellene kicsit gondolkodni, és lehet többen elmennének vért adni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézbesítetlen maradt a Postás-sportpálya

Továbbra is vevőre vár a lepusztult, Dorozsmai úti Postás-sportpálya. Tovább olvasom