Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Vesebetegként élt teljes életet Boncz István pszichiáter

Szeged - Boncz István pszichiáter, egyetemi docens júniusban új vesét kapott. Az ismert szegedi szaktekintélyt azonban nem a műtétjéről kérdeztük, hanem arról, hogyan kezelte saját magát, amíg a beültetésre várt. Az úgynevezett hasűri művesekezeléssel ugyanis teljes életet élt: gyógyított, tanított, orvoskongresszuson vett részt.
Peritoneális dialízis, azaz hasűri művesekezelés – ennek az eljárásnak köszönhetően Boncz István pszichiáter vesebetegként ugyanazt az életvitelt folytathatta, mint korábban. Nem kellett másnaponként dialízisre járnia, 4-4 órán át egy géphez kötötten, ágyban fekve vagy ülve túlesnie azon, hogy a felesleges víz és a salakanyagok távozzanak a véréből.

A kezelésre még mindig rácsodálkoznak a laikusok. Még mindig nincs benne a köztudatban, holott nálunk több mint 40 éve alkalmazzák. Miért? Ondrik Zoltán, az FMC Magyarország Kft. Szegedi Dialízis Központ orvosigazgatója elmondta, nehezen vállalkoznak a betegek arra, hogy önmagukat kezeljék, igaz, nem is mindenki alkalmas rá. Ezt ugyanis a klinika dolgozóinak segítségével előbb meg kell tanulni, kell egy steril háttér a lakásban, plusz egy olyan hely, ahol tárolni lehet a speciális dializáló oldatot.

Boncz István majd 5 hónapig alkalmazta a hasűri művesekezelést. Fotó: Miskolczi Róbert
Boncz István majd 5 hónapig alkalmazta a hasűri művesekezelést.
Fotó: Miskolczi Róbert

Jelenleg a dialízisre szoruló vesebetegnek mindössze a 10 százaléka él a lehetőséggel, holott jóval többen lennének rá alkalmasak. Ráadásul a tb ugyanúgy finanszírozza, mint a hemodialízist. Ondrik Zoltán elmondta, a nálunk jóval szegényebb Mexikóban a betegek 80 százaléka otthon dializálja magát, Dániában pedig a fele.

A vesebetegeknek rendszeres időpontokban, naponta 4-szer vagy 5-ször a hasüregükbe ültetett katéteren – amelynek két elágazása van
– meg kell ismételniük az oldatcserét. A peritoneális dialízis során egy kis műanyag csövön keresztül juttatják be a PD dializáló oldatot, az több órán át bent marad, majd leengedik, és friss PD oldattal töltik fel a hasüreget. A katéter egyik elágazásán keresztül a méreganyaggal megtelt folyadék ürül, a másikon az új oldatot tölti be magának a beteg egy infúziós állványról. Eközben egy fotelben ülhet és olvashat.
Boncz István saját betegségével kapcsolatban elmondta: 20 évvel ezelőtt egy laborvizsgálaton derült ki, hogy gond van a veséjével, de idén februárig nem szorult dialízisre. Majd 5 hónapig alkalmazta a hasűri művesekezelést, mivel június 13-án – tehát rövid időn belül – az ő nevét „dobta ki a gép", és beültették az új vesét. Az elhalt veséket nem vették ki, így most 3-mal él, de csak egy működik.

Ondrik Zoltán elmondta, kevesen vállakoznak arra, hogy magukat kezeljék. Fotó: Miskolczi Róbert
Ondrik Zoltán elmondta, kevesen vállakoznak arra, hogy magukat kezeljék.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Fontos, hogy az ember együttműködjön az orvossal, betartsa a diétát, a kezelések időpontját – mondta a pszichiáter. Hozzátette, hamar megszokta, hogy egy „bedugaszolt kanüllel" járjon-keljen reggeltől estig. – Végig nagyon optimista voltam, a műtét után gyorsan felgyógyultam, és szeptember közepétől már újra dolgozni szeretnék – jelentette ki a 65 éves egyetemi docens.

Dialízis, transzplantáció

A krónikus veseelégtelenség korai szakaszában az orvos gyógyszeres kezeléssel és diétával lassítja a betegség lefolyását, és enyhíti a tüneteket. Később azonban olyan kezelésre van szükség, amely pótolja a hiányos veseműködést. A dialízis olyan eljárás, amely kivált, helyettesít egyes vesefunkciókat. Kiválasztja a felesleges vizet, a salakanyagokat. Magyarországon a hemodialízis a legismertebb kezelés, a peritoneális nem terjedt el. A vesebetegek mindaddig várólistára kerülnek, amíg nem találnak számukra megfelelő vesét, és nem végzik el a transzplantációt.

Olvasóink írták

 • 3. gróf 2009. augusztus 28. 08:55
  „Jó egészséget és hosszú életet kívánok ismeretlenül is!
  Sajnos nagyon közeli hozzátartozóm nem kapott új szervet, mert 59 éves volt. Azt mondták 60 felé ne is álmodjon átültetésről, öreg már ehhez. Pedig rengeteg pénzt is áldoztunk, zsebbe. 2 éve történt.
  Vannak egyenlők és egyenlőbbek...”
 • 2. flexsnake 2009. augusztus 26. 22:16
  „,,kell egy steril háttér a lakásban, plusz egy olyan hely, ahol tárolni lehet a speciális dializáló oldatot.Jelenleg a dialízisre szoruló vesebetegnek mindössze a 10 százaléka él a lehetőséggel, holott jóval többen lennének rá alkalmasak. Ráadásul a tb ugyanúgy finanszírozza, mint a hemodialízist."

  Talán ezt tudtára kellene adni a betegnek hogy ,,normális" életet élhessen.”
 • 1. flexsnake 2009. augusztus 26. 22:14
  „István bátyám, minden elismerésem. Nem csak az egyik legnagyobb szaktekintély vagy, de jó ember is.
  Üdv: a régi rokon ;)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feszty-körkép egy motoron

Szittár Tony festő a járgányon air-brush-technikával örökítette meg Feszty Árpád híres képét. Tovább olvasom