Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Vesehelyzet: kevés a donor a régióban

Szeged - Bár Szeged az orvostudomány egyik hazai fellegvára, a szervátültetésre alkalmas donorok jelentésében sem a klinikák, sem a megyei kórházak nem jeleskednek.

Az egyik szakember a donációs felelősök hiányával, a másik a betegösszetétellel és a lelkiismeretes munkával magyarázza az alacsony számokat.

A napokban „Életet adományozó kórház" címet kapott egy miskolci, egy nyíregyházi és egy szombathelyi kórház: a szervátültetések koordinálását végző Országos Vérellátó Szolgálat ezzel ismeri el a legtöbb donort jelentő intézmények, illetve a legtöbb szervátültetéshez szervet adományozó kórházak munkáját. A dobogó tetején végző Miskolcon például 26 donor szervei 50 másik beteget mentettek meg 2007-ben.

A dél-alföldi régió viszont csak a lista végén kullog a donorok jelentésében. Pedig az ország egyik legjobb vesetranszplantációs teamje dolgozik Szegeden, és a klinikák felszereltsége, a dolgozók szaktudása is lehetővé tenné, hogy gyakrabban vegyenek ki szerveket az agyhalottakból.

A szegedi klinikán 4 szervet vettek ki, miközben 44 veseátültetést hajtottak végre. Illusztráció: Miskolczi Róbert
A szegedi klinikán 4 szervet vettek ki, miközben 44 veseátültetést hajtottak végre. Illusztráció: Miskolczi Róbert

– A tavaly átültetett 44 vese közül alig volt, ami a szegedi intenzív osztályokról érkezett. A szegedi klinikákon megfelelők az intenzív ellátás feltételei, „túléltethetnék" a szervkivételig a betegeket, akárcsak a többi régiós intézményében. Mégsem jelentenek elég szervet. Pár éve még jobb volt a helyzet – értékelte a tavalyi adatokat Szenohradszky Pál, a szegedi sebészeti klinika transzplantációs osztályának főorvosa. A szakember – aki évek óta a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke is – úgy véli, a donációs felelősi rendszer hiánya miatt jelentenek kevesebb lehetséges szervdonort az intézmények. Azaz nincs olyan személy a kórházakban, aki figyelne minden, donorként számba vehető, kritikus állapotú páciensre. Mivel a gondot a szaktárca is kezdi felismerni, minisztériumi támogatással akár már őszre kiépülhet egy felelősi rendszer.

Szolnok kontra Szeged

A budapesti régióban 68, a debreceniben 45, a szegediben 23, a pécsiben 15 szervkivétel történt 2007-ben. A négy megyére kiterjedő dél-alföldi régióból az orvosképzéssel foglalkozó Szegeden 4, Szentesen 2, Vásárhelyen és Makón egyetlen szervkivételt sem hajtottak végre. Ezzel szemben egyedül a szolnoki Hetényi-kórházban 9 szervkivételt végeztek el tavaly.

Más forrásaink azzal magyarázták a kevesebb szegedi donorjelentést, hogy az intenzíves ágyszámok tavalyi csökkentésével megfogyatkoztak az ott dolgozó szakorvosok, nővérek is. A kevesebb dolgozó pedig inkább azokkal foglalkozik, akiket még meg lehet menteni – és kevésbé jut idejük a menthetetlen, de donornak még alkalmas betegekre.

– Kevesebb ugyan az ágyunk, de változatlan számú a szakszemélyzet, vagyis több szakember jut egy betegre. Létszámhiánnyal tehát nem függ össze a kevesebb donorjelentés – cáfolta a híreszteléseket Vimláti László, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője. A professzor szerint inkább arról van szó, hogy a Dél-Alföldön különbözik a betegösszetétel más régiókétól, a kritikus állapotba kerülők között a sokaknak olyan alapbetegsége van, ami a szerveiket is károsítja – ezért nem alkalmasak donornak. Másrészt Szegeden nagyon jól dolgoznak a traumatológusok és az idegsebészek, így például balesetek után kevesebben kerülnek kritikus állapotban, potenciális donorként az intenzív osztályra. Az intenzíves szakemberek is a végsőkig küzdenek a betegek életéért, sokakat sikerül meggyógyítani. Az igyekezet közben viszont előfordul, hogy mire a szakemberek végképp lemondanak a páciens gyógyulásáról, szervei már károsodnak és nem alkalmasak átültetésre.

Olvasóink írták

 • 7. kortyolo 2008. április 18. 19:28
  „ÉN felajánlanám egyik vesémet 20ML-ért legaláb rendbejönék anyagilag. Biztosvagyok benne,hogy vannak olyanok akik gondnélkül kifizetnék .kortyolo”
 • 6. sevenof9 2008. április 09. 15:08
  „keves az ongyilkosjelolt motoros? hideg van meg? vagy draga a benzin?”
 • 5. Mese 2008. április 09. 14:34
  „Donor,jó az ötleted XD
  Nem tudom,én biztosan nem örültem volna,ha apunak nem adják meg a 72óra várakozási időt,hanem kipakolják rögötn,mert "lehet nem ébred fel"
  Ez elég érdekes felfogás”
 • 4. Mese 2008. április 09. 14:34
  „Donor,jó az ötleted XD
  Nem tudom,én biztosan nem örültem volna,ha apunak nem adják meg a 72óra várakozási időt,hanem kipakolják rögötn,mert "lehet nem ébred fel"
  Ez elég érdekes felfogás”
 • 3. Donor 2008. április 09. 13:44
  „Halott=potenciális donor! Kevés a donor, hát tegyünk érte! Sorozat gyilkosok jelentkezését várjuk, a szegedi donor probléma megoldása végett!”
 • 2. hh{@h.hu 2008. április 09. 11:43
  „Nem jeleskednek az orvosok és a korházak a plusszmunkáért - sokuk a borítékot műtét előtt kéri - így műtét után ha meg is hunyik a korábban volt páciens, őt az már nem érdekli. Persze protokollbol sajnálkozik, de belül egy cseppetsem.

  Ja, mire 1-1 balesetes ügyhöz kiér a mentő... már rég vége mindenirányú reménynek. Persze kint még küzdve bohóckonak a kamerák és a firkászok kedvéért... nade mind1.

  Persze ez csak egy általánosítás volt.”
 • 1. gy 2008. április 09. 08:02
  „"Az intenzíves szakemberek is a végsőkig küzdenek a betegek életéért, sokakat sikerül meggyógyítani. Az igyekezet közben viszont előfordul, hogy mire a szakemberek végképp lemondanak a páciens gyógyulásáról, szervei már károsodnak és nem alkalmasak átültetésre"

  Felháborító pazarlás. de majd jogszabályokkal változtatunk ezen...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önvédelmi fegyver - kocogóknak, tanyán élőknek

Szeged - Gáz riasztópisztolyt minden nagykorú vásárolhat. A kocogók, külterületeken élő idősek gyakran tartanak önvédelmi fegyvert. Tovább olvasom