Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Vesszővágás, és egy szégyenteljes esemény emlékezete

Csongrád megye – A sokáig elfeledett délvidéki népirtásnak szerveznek konferenciát a hétvégén. De lesznek vidámabb programok is szép számmal.
Pénteken 10.00-kor kezdődik A magyar–szerb történelmi megbékélés feltételei egykor és ma című konferencia, melyet a Délvidék Kutató Központ szervez. A székházban délelőtt 9 órától este 18 óráig mindennap megtekinthető Felházi Ágnes kolozsvári festőművész kiállítása is.

Az Agórában 17 órától 18 óráig néptáncgálára várják az érdeklődőket. A Cuháré Táncegyüttes, a Borica, Bálint Sándor Néptáncegyüttes és a Török József Néptáncegyüttes mutatkozik be. A rendezvény ingyenes.

Szombaton Ópusztaszeren fél tizenkettőtől: Vicevesszővágás, új borrendtagok avatása, élő népzenével kísért borkóstolás és bemutató várja a látogatókat. A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján (január 22.) tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. „Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince", vagyis ha enyhe az idő, és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani. A szeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy már a középkorban jelentős szőlőtermesztés folyhatott a területen. Az Emlékparkban az úgynevezett „vicevessző" levágásával történik a jövendölés. Ennek során a szőlőtőről lemetszett vessző állapotából következtetnek a várható termésre.
Színház a hétvégén

Pénteken, szombaton és vasárnap a Pomádé király új ruhájával várják a színház szerelmeseit a nagyszínházba, pénteken 19, szombaton 18, vasárnap pedig 11 és 16 órára. Pénteken és szombaton ezenkívül a Hétköznapi őrületek nézhető meg 19 órától a kisszínházban.
A Pinceszínházban pénteken fél héttől Márai Sándor Válás Budán című drámáját játsszák. Szombaton este héttől pedig A tévedések összjátéka látható – Rejtő Jenő-kabaréest a Genéziusz Színház előadásában.

Program: 11.30: Gyülekezés, vendégvárás forralt borral és teával a főbejáratnál, majd 12 órától köszöntők, rövid előadás a Vince-napi hagyományokról. 12.30: Zenés felvonulás a skanzen Szegedi tanyájához. 12.45: Vicevesszővágás, termésjóslás. 13.00: Új borrendi tagok avatása az Árpád-emlékmű előtt. 14.00: Hegyközségek borkóstolóval, élő népzenével kísért borbemutatója.

Szentesen 10 órakor nyílik képzőművészeti kiállítás a magyar kultúra napja tiszteletére a Művészetek Házában. Este 20 órától Kárpátia-koncertre várja a közönséget a művelődési és ifjúsági ház.

Este héttől a Belvárosi Moziban a New York-i Metropolitan Opera HD-live sorozatában Donizetti operáját, a Stuart Máriát adják. A ritkán játszott bel canto darab két főszerepét Elza van den Heever és Joyce DiDonato énekli.

Az algyői faluházban este héttől: Egy adag somlói – klubest Somló Tamással. A Borbála Fürdőben este fél kilenctől: Hangfürdő Wilk Hajnalkával, az ősi gyógymódok nagymesterével, az év eleji testi-lelki megújulás jegyében. Újítsa meg testét-lelkét-szellemét az ősi hangszerek lágy hangja és a ringató víz segítségével. A hangfürdő után DJ Kovy zenél. Információ: 62/517-520, e-mail: borbalafurdo@algyo, www.borbalafurdo.hu.

Szavalóverseny Szentesen

Pénteken 14 órakor veszi kezdetét a Szavalóverseny óvodás kategóriája a Művelődési és Ifjúsági Házban. Szombaton 9 órától már az általános iskolások mutathatják meg, mit tudnak, ugyanitt.

A bordányi faluház több más környékbeli településhez hasonlóan az évkezdet kapcsán újévi koncertet szervez. Az eseményre várnak minden bordányi családot, civilszervezetek tagjait, képviselőket, intézményvezetőket, vállalkozókat és minden olyan támogatót, aki sokat tesz a település fejlődéséért, szívén viseli Bordány sorsát. A műsort a Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara adja szombaton délután öt órától.

Vasárnap a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola nagytermében 16 órától emlékeznek meg a délvidéki magyar népirtás 68. évfordulójáról. Köszöntőbeszédet mond Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő, Teleki Júlia túlélő, kutató, Bogdán József kanonok, valamint Dobák Lászlóné és Forró Lajos szervező. A filmvetítéssel (Halottak napja Bajmokon) egybekötött műsorban fellépnek a Kormorán együttes szólistái, Kónya Sándor zeneszerző-előadó Csókáról, Vesztergám Miklós tárogatóművész és a Szegedi Liszt Ferenc Kamarakórus. Verset mond: Szőke Barnabásné és Fabulya Andrea.

A Babzsák Teaház és Művészeti Galériában 18.30-kor kezdődik Dobos Katalin előadása Kuklay atya gondolatairól, amelynek lényege az Isten és emberszeretet, élettapasztalat filozofikus gondolatokba foglalva. Belépődíj: 1500 forint vagy egy tea elfogyasztása.

Olvasóink írták

  • 1. Mozart53 2013. január 19. 11:30
    „Vágják már meg végre azt a nyomorult vesszőt, avassák fel azt a pár bohócot. Igyák meg a lovaginák a nekik szánt borocskát, aztán jöjjön már a tavasz!
    A Vincék csorduljanak, a pincék teljenek!
    A lovagrendek meg nem mennének már valamelyik hozzájuk méltó sóhivatalba?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hó, hó és hó

Pénteken ránk szakad az ég, de vasárnap már javul valamelyest a helyzet. Szombaton egész nap szánkózhat, rúghatja a havat kedvére. Tovább olvasom