Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Vesszük, de nem esszük a nyulat

Húsvét közeledtével számos hirdetésben kínálnak élő nyulat eladásra a tenyésztők. A bordányi Szabó Zoltánnál kölcsönözni is lehet az állatot, és a vadaspark is a felelős állattartásra buzdít. A nyúlhúsból fejedelmi menü is készülhet, de Kovács Zsolt vendéglős szerint a magyarokat nem érdekli a finomság.
A bordányi Szabó Zoltán nagyon szereti az állatokat, ezért úgy döntött: 15 darab kaliforniai óriásnyulát a húsvéti ünnepekre nemcsak megvenni, hanem kölcsönözni is lehet.

– A napi kölcsönzési díj 500 forint, ami fele az eladási árnak. Szívesen visszaveszem őket, hiszen tudom: eléggé kényes állat a nyuszi, főleg nyáron kell sokat foglalkozni vele. A szúnyogok nagyon szeretik őket, és a gyomruk is elég gyenge – magyarázta az állattenyésztő.
A hirdetőújságok hasábjain az ünnep közeledtével számos hirdetés megjelent, amelyben tenyésztők kínálják húsvéti kelléknek az élő állatot.



– A vadaspark a felelős állattartás híve: a gazdának a megvásárolt állatról annak élete végéig gondoskodnia kell. A nyúlnak se tesz jót, ha kiszakítják megszokott környezetéből, majd az ünnepek után eldobják – magyarázta Veprik Róbert. A vadaspark igazgatója elmondta: nem a húsvét hagyományai ellen vannak, ezután is befogadnak megunt nyuszikat, de állatvásárlás esetén jobb előre gondolkodnia a gazdának.
Szabó Zoltán nyulairól elmondta: a kaliforniai fajta életét az ünnepi asztalon is végezheti. Húsát a nyúltáp, répa és here teszi jóízűvé. A szegedi éttermek étlapján viszont sehol sem találkozni nyúlétellel. Talán azért, mert az 1975-ben készült Legenda a nyúlpaprikásról című, Tersánszky Józsi Jenő regényéből készült magyar film főszereplőjének is csak álma volt a nyúlpaprikás megkóstolása, de amikor részt vett egy vadászaton, inkább az üldözöttek pártját fogta, és megmentette Paprikás nyuszit.

– 1999. április 1-jétől 2 hónapon át több nyúlétel is szerepelt étlapunkon, saját beszállítónk volt, de a kutyát nem érdekelte a nyúlhús. Sem gerincet, sem combot, sem paprikást nem rendelt tőlünk egyik vendégünk sem. Ezért vettük le az étlapról, pedig nagyon jó íze van a húsának – mondta Kovács Zsolt, a Vendéglő a Régi Hídhoz étterem vezetője.

Olvasóink írták

  • 7. tirpák 2013. március 31. 06:24
    „Nyúlós nyálkás nyúl”
  • 6. qrumpli 2013. március 31. 05:00
    „Disznót is csak azért vágunk mert teccik mikor sivalkodik.
    A velem egyenrangúakat hogyan enném meg?
    Inkább éhenhalok.”
  • 5. l3xi 2013. március 30. 21:46
    „A zoo-ban a megunt - leadott - nyuszikat majd eszik a ragadozók ;)”
  • 4. Mizujs 2013. március 30. 17:41
    „Én enni akartam.... de 2000 Ft körül volt kg-ja.”
  • 3. Pandora 2013. március 30. 16:02
    „én meg nem eszem meg a barátaimat! :)”
  • 2. nyomdasz63 2013. március 30. 12:34
    „Nálunk ma is az sül...fokhagymával,és füstölt szalonnával tűzdelve-savanyúkáposzta ágyon.
    Nekem is vannak eladó kisnyusziaim...vissza is veszem,sőt! Húsvét után a "megunt" nyuszikat becserélem kólára,vagy kindertojásra.”
  • 1. pirosmedence 2013. március 30. 08:59
    „Elnézést, hogy ünneprontó vagyok, de én szeretem és néha csinálunk is: fokhagymával, füstölt szalonnával megtűzdelni és sütve isteni a gerince meg a combja, a csontos részekből meg levest lehet főzni. Koleszterinszegény, egészséges és finom!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az örök érdekvédő és a józan paraszti ész

Neked jogásznak kell menned, mert nagy a pofád – mondta Martonosi Istvánnak, a Kisosz „örök" megyei titkárának az egyik tanára a Kőrösyben. Tovább olvasom