Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Veszekedés lett a fórumból

Szeged - Veszekedésbe torkollott csütörtökön este a Szentistványi István LMP-s képviselő által összehívott szakmai és lakossági fórum a szegedi távhőszolgáltatás jövőjéről.
Básthy Gábor a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója röviden vázolta a Szehő 49 százalékos magántulajdonosának elképzelését. A magáncég kiváltaná a gázfelhasználás 30 százalékát azzal, hogy a használati melegvízhez termálvizet, a fűtéshez biomasszát használna. Ehhez ajánlja a többségi tulajdonos önkormányzatnak, hogy projektcégben társuljanak, amihez a városnak 1 millióval kellene hozzájárulni. Együtt 5 milliárdos fejlesztéshez pályázhatnának támogatást. A megtérülési számításokról azt mondta, most csinálják. A távhőárakról hozzátette: nem változtatna rajta a fejlesztés, mert az árat másfél éve az állam szabja meg. Ekkor szabadultak el az indulatok, a résztvevő lakosok, akik a szakmai magyarázatokból szinte semmit nem értettek, megrohamozták Básthyt a lakótömbjük elszámolási problémáival. Az igazgató a kérdezőket az ügyfélszolgálathoz és a házkezelő IKV-hoz irányította, majd – más irányú elfoglaltságára hivatkozva – elhagyta a termet. Kifelé menet szólt Szentistványinak: ne hívja meg több fórumra, mert nem jön el.

Básthy Gábor és a többiek. Fotó: Dombai Tünde
Básthy Gábor és a többiek. Fotó: Dombai Tünde

Szanyi János hidrogeológus, a Geotermikus Koordinációs és Innovációs Alapítvány elnöke a kérdésekre reagálva elmondta: Szeged geotermikus energiával válthatná ki a felhasznált gáz felét, de csak lépcsőzetes építkezéssel. Kóbor Balázs geológus, a Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter igazgatója hozzátette: környezetvédelmi szempontból a biomassza felhasználása aggályos, a beszállított alapanyag utánpótlása kérdéses.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. Arpiel 2012. november 19. 19:28
  „csiperke73, sok eszed van. Panelban kombikazán mi ?”
 • 56. K.T. 2012. november 18. 09:19
  „Ajánlott link azoknak, akiket a valóság is érdekli a fórum tekintetében:
  A fórum teljes videó felvétele 2 részben:
  http://www.youtube.com/watch?v=2pnfrJR1Nx8
  http://www.youtube.com/watch?v=0RGN3KGIONo

  (Pl. Básthy ténylegesen előre jelezte, hogy 18 óra után el kell menniük és nem csak a reakciója volt a lakossági felháborodásra)”
 • 55. K.T. 2012. november 18. 09:12
  „52. macs 2012.11.17. 18:10
  Feltételezem ezért vannak a szakértők, hogy ezt megállapítsák, no de nem azok a szakértők, akik egy profitmaximalizálásra törekvő magánbefektető emberei, mint Básthy is.

  Egyelőre persze az önkormányzati emberekkel sem mennénk semmire, mert ha ott a "nép" érdekeit vennék elsősorban figyelembe, akkor már rég nem lenne magántulajdonos a hőszolgáltató tulajdonosi körében.
  Vajon mi az oka annak, hogy a tavaly decemberi közgyűlésben fel sem merült hogy a csőd szélén bukdácsoló Alfa-Novát kivásárolják tartozása (600 millió feletti tagi kölcsön) fejében? Ehelyett még készfizető kezességet vállalt rá az önkormányzat. Pfff.
  Ha valóban kapitalizmusban élünk és a lakosokért dolgozó az önkormányzat, akkor pici pénzért kivásárolhatták volna a céget és megszűnt volna annak lehetősége, hogy elsődleges szempont a profit legyen a cégnél a lakosság érdekeit is megelőzve. Nem így történt, ami nem Szeged lakosait, hanem vezetőit minősíti és szándékukat prezentálja. :(”
 • 54. csiperke73 2012. november 18. 01:21
  „Kombikazán fel és húzzanak el!”
 • 53. Arpiel 2012. november 17. 20:20
  „Egyszerű a képlet: SZOLGÁLTAT ! Benne van a szó jelentésében: szolga. Nem profit vadász, monopólium helyzettel visszaélő, a zavarosban halászó, a törvényt kijátszó (az eleve rosz, így könnyű is), a saját érdekeit mindenek előtt cselekvő korrupt cég ! Kérdésem. Miért a legdrágább a központi fűtés ? Van pofájukon bőr azt mondani, hogy ez a jövő. Csak ne kezd azzal, hogy elavult gépészet stb., mert ekkora különbség csak a profit lenyúlásából lehet. Válaszolva a kérdésedre: csak ne nőjön a panelprogram előtti (2 éve) ár föle (mert ez történik).”
 • 52. macs 2012. november 17. 18:10
  „51. K.T., 50. Arpiel,
  OK! mindenki maximalizálja a bevételét, mindenki drasztikusan le akar nyúlni minket, fogyasztókat. Csak azt nem tudom, hogy mennyi lenne az elfogadható ár, és az így generált bevételből, hogy tudna működni pl. a Hőszolgáltató, de ez legyen az én bajom. :-)”
 • 51. K.T. 2012. november 17. 17:21
  „49. macs 2012.11.17. 13:50
  Alapvetően a legnagyobb különbségeket becsomagolt és nem becsomagolt házak között lehet kimutatni szerintem.
  A házakon belül pedig elhelyezkedés szerint lehetnek nagyobb differenciák.
  Pl. A felsőbb szinteken közrezárt lakásban, ahol a tulajdonos nem szereti a meleget x fogyasztás, 1. szinti lakás, a ház külső falán ahol mezítláb és alsónadrágban érzi jól magát a tulaj 3-4x fogyasztás.
  Elég sok változós ez az egyenlet, amihez hozzájön még:
  A közös képviselő sosincs ott a központi mérő negyedéves leolvasásakor, túlfűtik a házat és nem elég az összes radiátorszelepet elzárni de folyamatosan az ablakok is nyitva, stb.

  Egy biztos. A hőszolgáltató úgy alakítja a dolgait, hogy maximálja a bevételeit. Teszi ezt sokszor úgy, hogy kijátssza a lakókat egymás ellen. Természetesen minden a legnagyobb rendben az általuk (is) alkotott jogszabályok szerint, csak mégis családokat kerget elszegényedésbe, esetleg az utcára egy többségi önkormányzati tulajdonú cég. :(”
 • 50. Arpiel 2012. november 17. 15:53
  „Macs, hidd el, itt a háttérben egy drabális lenyúlás folyik. Valószínűleg benne van az önkormányzat is. Mert ez az érdeke. Biznisz. Csak alakosság húzza a rövidebbet.”
 • 49. macs 2012. november 17. 13:50
  „48. K.T.,
  eddig se értettem és még senki sem tudta megmagyarázni, miért van ekkora szórás a számlák között. Megmagyarázom mire gondolok, több ismerősöm - na itt vagyok bajban, mert mi az elfogadható és mi a nem elfogadható - elfogadható összegű számlákat kap, míg mások nem. Ugyanaz a szolgáltató, ugyanaz a számlázási rendszer, minden ugyan az.”
 • 48. K.T. 2012. november 17. 13:31
  „45. nagyokos 2012.11.17. 07:53
  Javult-e az utóbbi évtizedben a szegedi távfűtéses lakások lakóinak helyzete?
  Akkor miről is beszélünk?”
 • 47. macs 2012. november 17. 12:52
  „Valaki magyarázza meg, miért van, hogy a politikai változást személyi változások sora követi? Amennyiben valaki jó szakember, az jó szakember, ha valaki rossz, az rossz. Engem nem érdekel, hogy a könyvelőmnek milyen a politikai beállítottsága, engem az érdekel mennyire érti a szakmáját. :-)”
 • 46. Bendegúz007 2012. november 17. 11:13
  „Senki ne feledje hogy a központi fűtés a leggazdaságosabb komplex rendszer,az egy más dolog hogy több 100%-os haszonkulccsal dolgoznak a szolgáltatók.
  pl...Franciahögyön él több ismerősöm,és ott egy 70 nm-es lakásnak saját kazánnal a leghidegebb -24 fokban is csak 12000ft-volt a fűtésszámlája meleg vízzel együtt,és nyáron meg 3000ft-ot fizetnek a gázért.
  Itt gurul el a gyógyszer.”
 • 45. nagyokos 2012. november 17. 07:53
  „Lássanak kicsit tisztábban Básthy személyével kapcsolatos hozzászólók. 2000 körül szerzett 49%-os részesedést a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nél egy dunaújvárosi, egyesek szerint FIDESZ közeli, magántulajdonban lévő cég. Akkor Szegeden FIDESZ többségű önkormányzat működött, és Básthy, mint MSZP-önkormányzati képviselő az eladás ellen szavazott. Az ügyvezető igazgató, amint az várható volt egy Fidesz frakcióban ülő képviselő lett. A 2002-es önkormányzati választásokat követően, tobb más céghez hasonlóan, a Hőszolgáltató Igazgatóját is menesztették, helyére pedig beültették Básthy Gábort. Akoriban a cégnek még csak egy ügyvezető Igazgatója volt. Básthy elsőrendű feladata az lett volna, hogy a többségi tulajdonos, azaz a város és lakóinak érdekeit képviselje. Az MSZP-s önkorményzatot 2002-ben Fidesz többségű testület váltotta fel. Természetesen új igazgató is kellett, Básthy nem maradhatott, mint az előző két cikluson keresztül működő igazgató. Még a választások előtt két igazgatója lett a cégnek, egyet sz Önkormányzat, egyet a magánbefektető állított. Miután Básthyt az Önkormányzat menesztette, a madánbefektető az előző nyolc évi munkáját jutalmazta azzal, hogy megtette saját részéről igazgatóvá. Nem tudom, ezek után hogyan lehet értékelni Básthy előző, két cikluson át ívelő városi érdekeket védő munkáját.”
 • 44. vélemény 2012. november 17. 01:50
  „22. M.Aurelius
  Básthy egy jól képzett ...
  - Szocialista politikus, aki jó pénzért átállt a kizsákmányolók oldalára.”
 • 43. vélemény 2012. november 17. 01:43
  „15. szilszalszalmaszal
  A hőszolgáltató mint többségében Önkormányzati tulajdon, a városé, így a szegedi polgároké. Milyen felfuvalkodottságnak kell valakiben lennie, hogy ..
  - Ez nem felfuvalkodottság, hanem maximális lojalitás a "profitorientált befektető" megbízói felé.
  Egy MSZ(M)P-s politikustól ez nem meglepő.”
 • 42. vélemény 2012. november 17. 01:23
  „12. K.T.
  Egy szoci politikustól mit vártál?”
 • 41. czindi 2012. november 16. 22:35
  „Javaslom a kínai módszert...csak 8-10 embernél... a többi tudná, mit hogyan kell csinálni...”
 • 40. Arpiel 2012. november 16. 20:23
  „Ha szándékosan, tudtukkal került be a fórumra a Szetávot demonesztáló véleményem, akkor köszönöm a szerkesztőségnek, hogy volt vér a puc...ban ! Csak az Igazat !!!”
 • 39. Arpiel 2012. november 16. 20:18
  „Igazságkereső ! Teljesen egyetértek. Itt komplett sumákolás megy (már a számlázás és energiaszámolás területén). Bizos, hogy az önkormányzat is sáros, hisz többségi tulajdonosként hagyja a rendszer anomáliáit tovább gyűrűzni. De azt mondja meg nekem valaki, hogy lehet a havi 30000 Ft-os számla után, kapaszodás !: több mint 100000 Ft-os össz számlát küldeni, 55 m2-es szigetelt panellakásban !!!!!! Ezt kapt ki ! Meg egyáltalán a nemtudom hány milliárdos panelprogramok után semennyit nem tudni spórolni (van hőmennyiségmérő, de minek), sőt emelkednek a számlák. Ezért valakinek számolni kellene ! Nem ????? Ezt ne hagyjuk már emberek ! Ne legyünk bírka magyarok ! ELSZÁMOLTATÁS !”
 • 38. lukrecia 2012. november 16. 20:03
  „Lenyúlnak valakikeket, de nagyon nagyon, csúnyán. Ja akit lehet”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árva cicák és kutyák az A-Híd pólósai kezében

Idén is készül jótékonysági naptár a Tappancs Alapítvány javára. Az A-Híd Szeged VE férfi vízilabdacsapatának tagjai pózoltak ehhez félmeztelenül kutyákkal, macskákkal. Tovább olvasom