Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Veszélyben a regionális műsorok

Szeged - Végleg elcsendesülhet az MTV Dél-alföldi Regionális Stúdiója, ha az Országgyűlés hétfőn megszavazza a köztévé költségvetésének csökkentését.
A szegedi Kálvária téren álló stúdió előtt, a megállóban faggattuk az embereket, ismerik-e az itt készülő műsorokat. Mészáros Gyula mindennap megnézi a híradókat, és figyelemmel kíséri a péntek délutáni magazinműsort, a Regiórát is. „Innen tájékozódom, hiszen az érdekel, ami itt történik és engem is érint." Arra a lehetőségre, hogy leállhat a műsorszolgáltatás, csak a fejét csóválta: „Nem szűnhet meg! Akkor mit nézzek?"

Jurkovics János, a stúdió vezetője levelet írt a régió parlamenti képviselőinek – ezt tegnap lapunkban is közöltük – kérve, gondolják meg hogyan szavaznak hétfőn. – Ha a Parlament elvonja tőlünk a pénzt, akkor az MTV olyan térdlövést kap, amelynek következményeként jövő februárban megszűnhet az öt körzeti stúdió: Szeged mellett a pécsi, a miskolci, a debreceni és a soproni is – mondta.

2,5 millió embert érintenek a helyi hírek. Fotó: Segesvári Csaba
2,5 millió embert érintenek a helyi hírek.
Fotó: Segesvári Csaba

A 33 éve működő szegedi stúdióban napi két önálló híradót gyártanak, és mindennap szerepelnek a köztévé déli híradójában is. Pénteken magazinműsort sugároznak, és itt készülnek hetente a román és a szlovák nemzetiségi adások. Bedolgoznak a Ma reggel, a Nappali, Az Este és A szólás szabadsága című műsorokba. A stúdióvezető elmondta, hogy nyolc évvel ezelőtt, amikor kinevezték, 121 emberrel dolgozott – a külsős munkatársakkal együtt. Jelenleg 69 belsős munkatárssal látják el ezeket a feladatokat.

– Az Európai Unióban, ahol a regionalitás elve hangsúlyos, nem engedhető meg, hogy Magyarország lemondjon ezekről a stúdiókról. Az emberek négyötöde vidéken él, a mi műsorainkat Csongrád, Bács-Kiskun, Békés, és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, valamint a határ túloldalán is látják, ez pedig 2,5 millió embert jelent – mutatott rá a televíziós újságíró.

Olvasóink írták

 • 10. flexsnake 2009. november 24. 06:37
  „A kutya nem nézi ezeket.”
 • 9. Felhőfejes 2009. november 23. 20:03
  „Én66-nak:
  Azért én ezt egy kicsit másképpen látom - azzal együtt, hogy én is sajnálom a kimúlását.
  Nem is annyira a jelenlegi körzeti TV-nek, hanem a lehetőségnek, ami lehetett volna, ami lehetne belőle.
  Lehetett volna belőle, ha nem unalmas protokoll-műsorokat készítenek nyakra-főre, hanem felvállalnak valamennyit a régió gondjaiból, ügyes-bajos dolgaiból.
  Sajnos, ezt soha nem tették, inkább óvatosan lavíroztak az unalmas napi aktualitások között, vigyázva, nem csupán arra, hogy senkit és semmit ne sértsenek, hanem arra is, nehogy a sorsunkat érintő, hús-vér ügyekkel foglalkozzanak. Ezzel követték a hazai újságírásnak azt a jó hagyományát, mely még a szocializmusból ered (ugyanezt teszi egyébként a Délmagyar is, csak kevésbé színvonalasan, jóval több bulvár-beütéssel.
  Pedig valaha létezett e honban tisztességes újságírás is - hogy csak Ady Endrét említsem (aki valszeg forog a sírjában, ha a maiak elődjüknek nevezik őt, a bátor, felvállaló és mindig aktuális mondandójú újságírót).
  Ezért aztán - ha sajnáljuk is - igazából nem érezzük a magunkénak, nem valószínű, hogy bárki az utcára vonul megszűnésekor.
  Őszintén: béke poraira...”
 • 8. Én66 2009. november 23. 15:12
  „Sajnos a honatyákat manapság semmi értelmes nem érdekli. Tényleg rengetegen nézzük az MTV Szegedi Körzeti Stúdiójának adásait, mert rólunk és nekünk szólnak. Igazi közszolgálati televíziózás, ami ma ritkaság számba megy.
  Azt gondolom, hogy nem ártana hallatni a szavunkat, a "nép szavát", hogy hallják, rajtuk, akik a Parlamentben elméletileg a mi érdekeinket képviselik, élünk itt még páran, és nekünk mindez roppantul nem tetszik!”
 • 7. Felhőfejes 2009. november 22. 12:55
  „mattil-nek:
  Köszönöm, de ezek mások.
  Gondolom, valaki csak-csak dolgozik ennél az újságnál is, s veszi annyiba szegény segítségkérőt,
  hogy válaszra méltatja...”
 • 6. mattil 2009. november 22. 12:34
  „Jurkovics levelet...Bocsánat a névelírásért!”
 • 5. mattil 2009. november 22. 12:32
  „Juronics levelet én sem találtam, csak ezeket:

  Medveczky levele:
  http://www.hungariantelevision.eu/?id=313417
  Ez is egy Medveczky levél:
  http://www.hungariantelevision.eu/?id=313416
  Az Üzemi Tanács levele:
  http://www.hungariantelevision.eu/?id=313418”
 • 4. Felhőfejes 2009. november 21. 20:19
  „Már elnézést, de sehol nem találom Jurkovics János stúdióvezető levelét, melyet a régió parlamenti képviselőinek írt. (Nem mintha a levél segítene, ahogy ezeket a "képviselőket" elnézem - veszett fejsze nyele az egész.)
  Mindegy.
  Segítene valaki, hogy fellelhessem ezt a levelet?”
 • 3. KolompárRómeó 2009. november 21. 17:25
  „Minek regionális műsor! Van Máunika, józsibarát, ez kell a népnek. Ki a tököt érdekel, hogy mi történik helyben. Az viszont fontos, hogy az XY celeb mikor hol fingott és hol bulizott és miért nem vetkőzik már le huszadjára a Z újságban.”
 • 2. mattil 2009. november 21. 14:48
  „Valamikor régen, nagyjából azidőtájt, mikor a kereskedelmi televiziózás beindult, volt szó róla, hogy a regionális stúdiók külön frekvenciát kapnak majd és hasonlók, mint ahogy ez a világban mindenütt működik. Aztán valahogy elsikkadt ez az egész és ma már senki nincs, aki megkérdezné képviselőinket, hogy "emberek, hol van a ferekvencia amit annak idején oly bőszen nekünk ígértetek"?”
 • 1. gavallér 2009. november 21. 13:33
  „A szegediek legyenek magántévések. 2,5 mill. emberből meglehet élni 60-nak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellátás csak sürgős esetben

„Csak" a halasztható műtétek és beavatkozások maradnak el jövő héten a szegedi klinikákon, a szakrendelések és az ambulanciák változatlanul működnek. Tovább olvasom