Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Veszélyben a méhek, veszélyben a világ?

Körülbelül egy évtizede röppennek fel időről-időre riasztó hírek különféle fórumokon a méhek kihalásáról. Ezek, következményként, sokszor a világ pusztulását vetítik előre.
Az apokalipszis elméleteknek sokat segít a városi legenda is, miszerint Einstein egyszer azt mondta, ha kihalnak a méhek, az emberiségnek csupán 4 éve marad. S, bár állítólag ilyesmi sosem hangzott el a nagy tudós szájából, érdemes foglalkozni a kérdéssel. Valós veszélyt jelent a méhek kipusztulása, vagy egy újabb összeesküvés elmélettel van dolgunk? Mit jelentene az ökoszisztémákra nézve egy ekkora veszteség?

Az elmúlt évtizedben úgy tűnik egyre égetőbb kérdés a méhek veszélyeztetettsége. Mind több és több kutatás foglalkozik a témával, keresi az okait a méh faj-és egyedszám rohamos csökkenésének. A magyar vadméh fauna még igen gazdag, tudjuk meg, de vannak a világnak kifejezetten aggasztó területei. Mivel dominánsan a méhek felelősek a beporzásért, komoly környezeti és gazdasági károkat okozna a kihalásuk. 2005-ben az állati beporzás becsült gazdasági értéke 153 billió euró volt. A termesztett növények 80 százalékának beporzását rovarok végzik, köztük vezető szerephez jutnak a méhek, így nagyon fontos megóvni őket.

De ki felel a veszteségért? Természetes folyamat a tömeges pusztulás vagy az ember tehet róla? Hogyan védhetjük meg őket? Kérdéseinkre Kovács Anikó a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai és Botanikai Intézetének kutatója válaszolt.

Részletek a szombati Délmagyarországban és Délvilágban.

Délmagyarország / Délvilág hírek Fizessen elő a napilapra! 

Olvasóink írták

 • 4. szatocs 2013. február 04. 21:01
  „Olvasom a szombati veszélyben a méheket és a lap alján biológia szót,hát aki írta " Eközben a királynő a kaptárban méz híján éhen hal" fogalma sincs a méhek életéről,talán egy méhekkel foglalatoskodó embert illett volna megkérdeznie.Nem a szándékot a félre tájékoztatást kérem számon.”
 • 3. Smerdis 2013. február 02. 15:58
  „aki az ilyesmit elhiszi, az meg is érdemli...”
 • 2. szatocs 2013. február 01. 19:27
  „Kiváncsian várom!”
 • 1. Lucia 2013. február 01. 18:16
  „A szegedi MÉH már több éve csődbe ment (a ZRT:).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 kiló marihuánát szagolt ki a rendőr kutya

Egy kutyának nem csal a szimata, főleg akkor nem, ha rendőr ebről van szó. Tovább olvasom