Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Veszélyben a serdülők: egyre több a gennyes agyhártyagyulladás

Csongrád megye - Megszaporodtak hazánkban a gennyes agyhártyagyulladásos esetek: 2011-ben a korábbi évek esetszámainak 2–3-szorosát jegyezték fel. A gyors lefolyású és esetenként halálos kimenetelű fertőzés ellen van védőoltás – az Európai Védőoltási Hét egyik kiemelt témája éppen ez volt.
Bár nincs hazánkban gennyesagyhártyagyulladás-járvány, 2011 telén megnőtt az ilyen esetek száma. A 2005 és 2009 közötti havi középértéket tavaly novemberben kétszeresen, decemberben háromszorosan haladta meg a megbetegedések száma. Júliustól idén januárig összesen 33 megbetegedést regisztráltak – 7 halálos kimenetelű volt.

A gennyes agyhártyagyulladás alattomos betegség, néhány óra leforgása alatt is végezhet egy egészséges emberrel. Az első tüneteket gyakran influenzának vélik – mire kiderül, hogy komolyabb problémáról van szó, sokszor már késő. Magas lázzal és fejfájással jár, későbbiekben kísérheti eszméletzavar, görcsroham is. Ha a bőrön tűszúrásszerű bevérzések láthatók, az már a szepszis jele, amelyért szintén a meningitidis baktérium a felelős.

– Magyarországon ötödik éve rendezik meg az Európai Védőoltási Hetet, idén április 21. és 27. között tartották. A WHO fő mondanivalója: minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy a megelőzhető fertőző betegségek ellen védőoltást kapjon. A budapesti konferencián most ismertették a hazai gennyesagyhártyagyulladás-helyzetet is – mondta el Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos. Emlékeztetett: tavaly Vas megyében középiskolások körében helyi járvány tört ki, négyen bele is haltak a fertőzésbe. Akkor 13 ezer 500 fiatalt beoltottak a betegség elleni védőoltással.

A szakember szerint a serdülőkorúak körében fel kell hívni a figyelmet: van védelem a betegség ellen. – Az orrban és a garatban sokan hordozzák ezt a baktériumot, és nem betegednek meg. Közös pohárból ivással, csókolózással könnyen átadhatják másoknak – aki pedig fogékony, megfertőződhet. Ezért ez a korosztály a legveszélyeztetettebb.
A múlt héten két családorvosi értekezletet is tartott a tiszti főorvos. Arra kérte a doktorokat, propagálják a védőoltás fontosságát. – Magyarországon nem rossz a járványügyi helyzet, nincs sok esetünk. Csongrád megyében tavaly két eset történt, egyik sem volt halálos. A betegséget ennek ellenére nem szabad bagatellizálni. A 11 éven felülieknek két oltás szükséges: 5–6 évvel később az emlékeztető már életre szóló immunitást biztosít. Húszéves kor felett elég egy vakcina, 30 év felett pedig már nincs szükség az oltásra. Többféle oltóanyag is létezik – átlagosan 15 ezer forintért lehet megvásárolni a patikákban.

Olvasóink írták

 • 11. röné 2012. május 07. 21:55
  „Kicsit félreértés van itt!Nem a pneumo-ról van szó,hanem a meningitis-ről amit 2éves korban belehet adatni igaz,hogy 2000 pár száz forint plusz a beadása,de azt hiszem annyit ér,mi nem vagyunk gazdagok albérletben élünk egy keresettel,igaz csak egy gyerek van,de ha lesz még egy akkor annak is be fogom adatni és nem nem vagyok fanatikus minden nem kötelező szurit beadatós anyuka,mert az orvosom se olyan,de azt hiszem az a durván 3000.- ha megbetegszik még nem is elég a gyógyszerekre :(”
 • 10. amina 2012. május 03. 12:02
  „8. tucat
  Nagyon köszönöm!

  Nekem amugy arra nem volt pénzem, hogy 1 éves kora előtt megvegyem a kisfiamnak a 3 oltásból álló sorozatot pneumo fertőzés ellen, kb.20e ft/db áron. Vártam amig betölti az 1 évet mert utána elég lett volna 2 szuri. Fel is irta a gyerekorvos de kiváltani már nem tudtam, mert közben megfertözödött. Úgy, hogy közösségbe nem járt csak a tesója, aki meg oltott volt, ő nem is lett beteg, de az orvosok szerint hordozhatta annyira hogy a kisebb gyerek aki nem volt még oltott elkapja. Több hónap kórházi kezelés következett, azóta is mar a büntudat hogy nem oltattuk előbb, de hatalmas összegbe került volna. Igy utólag az egészsége még azt is megérte volna, bármi áron előteremteni az oltás árát. Nekünk végül szerencsénk lett, mert végül felgyógyult, maradandó károsodás nélkül. De át tudom érezni azt a tehetetlen helyzetet amikor valaki védeni szeretné a gyermekét de nincs pénze az oltásra és marja a büntudat. Főleg akkor, ha beteg lesz végül a gyerek, mert megfertőzödik.”
 • 9. füzy 2012. május 03. 11:15
  „Csecsnek van igaza. Megoldás a visszaállamosítás lehet. ( mint minden más területen, pl. az élelmiszer-iparban... lennének munkahelyek, befizetett adók, egészséges élelmiszer, ami külföldön ( nyugatra-keletre ) eladható lenne...”
 • 8. tucat 2012. május 02. 17:30
  „7. amina 2012.05.02. 15:07
  Azokban, akik harminc éves korukra találkoztak a kórokozóval (addigra a legtöbben igen, anélkül, hogy megbetegedek volna), kialakult a védettség. Akiknek akkora szerencséjük volt, hogy elkerülték e rendkívül gyakori mikroorganizmust, vagy az őket, azoknak már általában felesleges, mert az immunrendszerük nehezen "tanulja meg" ennek az ellenségnek a felismerését, ugyanakkor a mégis bekövetkező fertőzésekre adott globális immunreakciók általában kivédik a halálos kimenetelű támadást. Másrészt, mivel az emberek döntő többségéről éppen az feltételezhető, hogy egy emberöltő (kb. 30 év) alatt találkozott a paránnyal anélkül, hogy az leterítette volna, gyakorlatilag biztosra vehető, hogy védetté vált vele szemben.
  A kórról és a vakcinázásról egy közérthető áttekintés olvasható itt:
  http://www.elender.hu/~oltinfo/mening.htm”
 • 7. amina 2012. május 02. 15:07
  „Én még csecsemőkorukban megvettem nekik, akkor 2 fajta oltóanyag volt, az egyikből a drágábból úgy emélkszem 2 oltás kellett, az olcsóbból pedig 3. Plusz még rájött oltásonként a beadás dija, ami 2e ft/gyerek/alkalom, mert ugye nem kötelező oltás és ezért is fizetni kell. Igaz számlát kaptam róla, de köszi. A 15e szerintem most igy úgy értik, hogy a 3 oltás ára, nem pedig darabja. Legalábbis én még 4 éve 3-4e vettem darabját, nagyon durva lenne ha 3x ára lenne most egy oltásnak.
  Jól értem, 30 év felett már nem kell védőoltás? Miért, azok nem betegedhetnek meg? Nem vagyok orvos, de ezt nehezen tudom elhinni, azt még igen, hogy kevesebb oltás kell, nem oltási sorozat, mondjuk elég lenne 1 oltás, de hogy "30 év felett pedig már nincs szükség az oltásra" kijelentés engem elbizonytalanít.”
 • 6. Csecs 2012. május 02. 14:14
  „Ultimátum a gyógyszerkufároknak: a működési engedélyért cserébe biztosítsanak megfelelő mennyiségű oltóanyagot mindenféle járványszerű fertőző betegség ellen. Ha erre nem hajlandók, csak pénzért, befagyasztani minden támogatást és (vissza)államosítani a magyarországi gyáraikat/központjaikat. ÁLLAMÉRDEK!!!”
 • 5. banew 2012. május 02. 11:46
  „Pedig jobban járnának a gyógyszermultik, ha olcsóbban adnák, mert kb. 4-5 ezret még kinyögne vhogy az ember, na de 15-öt gyerekenként hogy a fenébe??? Van két unokám, megvennénk nekik, mert megvennénk akár hogy is, ha olcsóbb lenne, de ennyiért, a diplomás közmunkás apja, a gyesen lévő anyja, aki az orvosok által elcseszett élelmiszerallergiássá tett gyerekkel van gyesen, de amúgy se kap munkát, mert diplomás, mi a bánatból venné meg nekik az annyiba kerülő oltóanyagot, amennyit apja keres havonta????????”
 • 4. tucat 2012. május 02. 09:20
  „"A szegény ember gyereke pusztuljon, mert nem tudja kifizetni a védőoltást! Ha ez annyira hatásos, miért nem adják olcsóbban???" - kiált felháborodottan Redergabi.
  Azért, mert kies hazánkban 1990. óta olyan, közvetlenül a pénzérdekeltségen (vagyis nem a "szocialista, meg egyéb, bűnös, közösség-centrikus öntudaton, filantropizmuson...), a valós, vagy éppen gerjesztett igények kielégítésén, a másik oldalon pedig a (fizetőképes) keresleten alapuló piacgazdaságnak kell fenntartania egy olyan társadalmi felépítményt, amely (a meghirdetettek szerint) jóval fejlettebb és igazságosabb annál, amelynek a helyébe lépett. Kérdés, hogy ez tényleg így van-e (nálunk)?
  Ezért. :)
  Ha a védőoltás a (közösséget, így az egyént is) védő szolidaritás elve alapján ingyenes lenne, akkor nyilván nem merülne fel sem a "bújtatott reklám", sem pedig a gyógyszer által veszélyeztetett serdülők (1. Kapitalistapista 2012.05.02. 07:15 gondolata).”
 • 3. redergabi 2012. május 02. 08:31
  „Ahan ez egy bujtatott gyógyszerreklám! Jó drága az oltóanyag! A szegény ember gyereke pusztuljon, mert nem tudja kifizetni a védőoltást! Ha ez annyira hatásos, miért nem adják olcsóbban???”
 • 2. info 2012. május 02. 07:29
  „már ! tizenötezerért lehet is kapni!!!!!!! vajon miért nem adják olcsóbban, hogy a kiskeresetűek is tudjanak a gyermekeik számára védelmet nyújtani???- Ennyire védik a fiatalságot? ezek szerint nem a betegségtől hanem a gyógyítástól.”
 • 1. Kapitalistapista 2012. május 02. 07:15
  „Veszélyben a serdülők: egyre több a gennyes agyhártyagyulladás elleni oltás”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged május elsején 1988-ban

Egyike volt az utolsó nagy vonulós május elsejéknek. De miért kapott Marx és Lenin kígyóuborkát, miközben Engelsnek csak palánta jutott? Tovább olvasom