Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Veszélyben a szegedi egyetem önállósága?

Szeged - Megszerzett egy szabálytervezetet az Átlátszó oktatás blog, amelyből vélhető: a szegedi egyetem leszámol az autonómiával. Az SZTE vezetése a szabályzatok elfogadásáig nem kommentálja az információkat.
Az Átlátszó oktatás című blog megszerzett egy tervezetet a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) átdolgozás alatt lévő Szervezeti és működési rendjéről. „A kiszivárgott tervezet szerint az egyetem szabad akaratából számol le az autonómiával és az önállósággal, ráadásul olyan átalakítás körvonalazódik, amely az egész egyetemi döntéshozatalt gyökeresen megváltoztatja" – írja a blog.

Arról is beszámolnak, hogy a tervezet „megfosztja a rektort az eddigi igazgatási, gazdasági és belső ellenőrzési jogköreitől, és a kancellárt gyakorlatilag az egyetem minden lényeges döntésével kapcsolatban egyetértési joggal ruházza fel". Az Átlátszó oktatás cikke szerint a Hallgatói Önkormányzat kivétel, hiszen érdekképviseleti szervként az egyetem vezetésétől függetlenül kell hogy működjön.

Az egyetem sajtóközleményben reagált az írásra. „Az SZTE vezetése szeretné hangsúlyozni, hogy míg az egyetem működésére vonatkozó összes dokumentum nyilvános az intézmény honlapján – és ez természetesen a jövőben is így lesz –, addig a döntés előkészítésére vonatkozó anyagok csak az SZTE polgárai számára készülnek.

Ebből következik az is, hogy a szabályzatok elfogadásáig az intézmény vezetésének tartalmi kérdésekkel kapcsolatban nem áll módjában megnyilatkozni; annak ellenére sem, hogy már eddig is számos olyan észrevétel látott napvilágot, amely szakmailag tarthatatlan, és a jogszabályi háttér ismeretének hiányáról tanúskodik. A Szegedi Tudományegyetem vezetésének meggyőződése, hogy olyan felelős egyeztetési/döntési folyamatban, mint amilyen most zajlik, a nyilvánosság fórumain keresztül történő bármilyen – akár jóhiszemű – nyomásgyakorlás, valójában az intézményi autonómia megsértését jelenti" – írták.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnik az utolsó ˝közös˝

Eldőlt, hogy 2018-ig megszüntetik az osztatlan közös földtulajdonokat. Tovább olvasom