Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Veszélyben az uniós pénzek

Az ország fejlődése a tét, a következő hat év uniós pénzei kerültek veszélybe a belpolitikai válság miatt – erre figyelmeztetett az Európai Ügyek Bizottságának két Csongrád megyei tagja tegnap lapunknak nyilatkozva. A tüntetés miatt elmaradt a vitanap a parlamentben a Nemzeti fejlesztési tervről, pedig a dokumentumot szeptember 30-áig várja az unió.
Most, a jövőre kezdődő és 2013-ig tartó időszakban hozhatnának a pályázatok a legtöbb uniós forrást az országba. Miután elmaradt a parlamenti vitanap a Nemzeti Fejlesztési Tervről, késik az előkészítő munka. Az NFT-t a megállapodás szerint szeptember 30-áig kell elküldeni az uniónak – a társadalmi és politikai vita után. A tüntetések miatt kialakult közéleti válság közepette nem tudni, erre a záró vitára mikor kerülhet sor. A menetrend szerint januártól indulhatnának a pályázatok.

– Az unió kifogásolta, amikor az MSZP a választási kampányban fölhasználta az NFT-t, most meg hallgat Brüsszel, ez a legrosszabb, inkább mondana valami rosszat – véli Nógrádi Zoltán fideszes országgyűlési képviselő, az Európai Ügyek Bizottságának tagja. – Nem tudom, a mostani hangulatban mikor lehet megint leülni és higgadtan tárgyalni erről. A késés éppúgy rontja a magyar pályázatok esélyeit, mint a belpolitikai helyzet. Valamilyen hitelesítő eseményre, és higgadt tárgyalásra lenne szükség.

Ami a késlekedés lehetséges következményeit illeti, a bizottság szintén Csongrád megyei tagja, az MSZP-s Szirbik Imre osztja Nógrádi véleményét. A szentesi polgármester arra hívta föl a figyelmet lapunknak nyilatkozva, hogy észnél kell lenni, minél hamarabb meg kell tárgyalni a Nemzeti fejlesztési tervet, mert arról van szó, hogyan lehet minél több uniós forrást hozni az országba.

– Ezért volt fontos az az ötpárti nyilatkozat, amelyhez nekem is közöm volt, és amely elítéli az erőszakot. Arra van szükség, hogy az utcáról – ahol semmit sem lehet érdemben eldönteni – megint a parlamentbe kerüljön át a politika hangsúlya. Remélem, azok, akik az utcára vitték az embereket, minél hamarabb vissza is hívják onnan őket – mondta Szirbik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szégyenfoltok a szegedi József Attila sugárúton

A belváros szívébe vezető József Attila sugárúton több elhanyagolt telek évek óta kilóg rendezett… Tovább olvasom