Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Veszélyekkel teli fűtésszezon

Szeged - Szén-monoxid-mérgezés, kéménytűz, füstmérgezés – csak néhány a fűtési szezonnal megjelenő balesetek közül. A szakemberek szerint egy jó minőségű szén-monoxid-mérő életmentő lehet.
Kéménytűz, füstmérgezés, robbanás és szén-monoxid- mérgezés: a fűtési szezon kezdetével a hírekben is többször találkozhatunk ilyen balesetekkel. A hűvösebb idő beköszöntével megindul a távfűtés, a lakásokban beindítják a kazánokat. A szakember szerint még most sem késő a gázkészülékeket ellenőriztetni.

– Kollégáink egész évben ellenőrzik a kéményeket, számtalan esetben előztek már meg balesetet. A fűtési szezonban a jól szigetelt, fokozott légzárású nyílászárókkal rendelkező lakásoknál lehet a szén-monoxid miatt probléma. A mérgezések 70 százaléka a nem megfelelő levegő-utánpótlás miatt alakul ki, a többi a nem megfelelően karbantartott készülékekre vezethető vissza – mondta Király József. A Szegedi Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, a szegedi kémények az országos átlagnál jobb állapotban vannak. – A gázkészülékek takarítása, a levegő-utánpótlás biztosítása rendkívül fontos. Szén-monoxid-érzékelő felszerelését is javasoljuk a nyílt égésterű tüzelőberendezések tulajdonosainak. A piacon beszerezhető érzékelők közül az elektrokémiai érzékelőst javasoljuk, mert megbízhatóbb, mint a hálózatról működő félvezetős. A szén-monoxid-jelzőt 1,5 méteres magasságban kell elhelyezni, nem a földön vagy a plafonon. A készüléktől pedig legalább másfél méterre, hogy elkerüljük a téves riasztást – tette hozzá Király József.

A kémények ellenőrzésével megelőzhetők a balesetek. A szerző felvétele
A kémények ellenőrzésével megelőzhetők a balesetek.
A szerző felvétele

– Több hétre előre be vagyunk táblázva, most van a legnagyobb csúcs. Egy kazánt, koszolódástól függően, 7-8 ezer forintért, míg egy konvektort 2000 forintért tisztítunk és ellenőrzünk – mondta Szikula Szilárd gázkészülék- szerelő.

A szén-monoxid-jelzőket is forgalmazó Mivas Trió Dél Kft. ügyvezető igazgatója, Fazakas Levente szerint megbízható jelzőt 10 ezer forintért lehet kapni. – Egész évben keresik a termékeket, a fűtési szezon előtt megnő az érdeklődés – mondta az ügyvezető. A Víz-, Gáz- és Fűtéstechnika szaklap laboratóriumi tesztje szerint a vizsgált szén-monoxid-riasztók mindössze 20 százaléka használható biztonsággal. A szaklap szerzői megjegyzik, egy-két évtizeddel ezelőtt, a nyílt égésterű gázkészülékek hőskorában a lakások, házak nyílászárói általában beengedtek annyi levegőt, amire a kazánnak szüksége volt. Ma a légmentesen lezárt lakóterekben még mindig üzemelnek nagy számban nyílt égésterű készülékek, ám többszörösére nőtt szén-monoxid-visszaáramlás veszélyével – erre különösképpen rávilágított a 2012–2013-as tél szén-monoxid-mérgezéses balesetsorozata.

Olvasóink írták

 • 5. KIII 2013. október 02. 20:41
  „PARASZT GAZDÁHOZ , PARASZT KÉMÉNYSEPRŐ JÁR !!
  ÉRTELMESHEZ PEDIG ,ÉRTELMES !!
  MEGTALÁLJA A ZSÁK A FOLTJÁT !!
  NEKEM NINCSENEK ROSSZ TAPASZTALATAIM . A KÖLCSÖNÖS TISZTELET ALAPJA MINDEN ! NEM KELL LENÉZNI SENKIT SEM ,CSAK AZÉRT MERT A MUNKÁJÁT VÉGZI !”
 • 4. Besenyő_Pistabácsi 2013. szeptember 30. 18:22
  „Véletlenül a gázkészülékekkel kapcsolatban majdnem mindig Szikula úr aki válaszol, a Mivas Triónál akivel beszéltek az pedig Fazakas és nem Fazekas de Leventének legalább Levente, hogy valami igaz is legyen!”
 • 3. szatyi 2013. szeptember 30. 12:05
  „Megindult újra a rémisztgetés, gondolom, néhány szakma(tüzeléstechnika, gázkészülék-szerelő) hatására!”
 • 2. allampolgar 2013. szeptember 30. 10:36
  „Ugyanaz... kombi kazán, fém bélésű kémény, mi a fenét tud nézni rajta, amikor napi szinten működik nyáron is, hiszen ez állítja elő a melegvizet.

  A válasz mesébe illő: "Megelőzés. Nehogy fészket rakjon benne egy madár!"

  Hülyének néznek és lehúznak pénzzel, mi tartjuk el ezt az ingyenélő bagázst....!

  Nem beszélve arról, hogy a paraszt kéményseprő a cipőjét sem tudja levenni, még felszólításra sem. A T-Home-os szerelők hordanak magukkal a cipőre húzható védőt, így tiszteletben tartva a más otthonát.

  Na én tavaly kirúgtam a kedvest, akkor jöjjön, ha ide tud érni a fűtési szezon előtt és kézen állva is be tud menni a fürdőszobába, különben feljelentem zaklatásért!

  Amúgy az ingynélő Kft-nek törvényben előírt kötelessége lenne 4 évente gáztömörségi vizsgálatot végeznie az ellenőrzött kéményeken, de az elmúlt kilenc évben náunk csak tükrözgettek és trükközgettek, míg be nem rágtam.”
 • 1. Teo 2013. szeptember 30. 10:09
  „Tavaly vásárolt és beszerelt új kondenzációs kazánunk van!
  Jött a kéményseprő és kémény takarításért , ellenőrzésről hozta a számlát!
  Ellenőrzött, de semmit nem takarított! Nincs is mit takarítani!
  Nem értem miért kell átvágni a lakókat?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigolyózták egymást a nyugdíjasok

Nyugdíjas sportnapot tartottak a hétvégén a szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskolában. A rendezvényen pétanque golyós játék csapatbajnokságot rendeztek. Tovább olvasom