Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Veszélyes ebek járhattak a dóci birkákra

Csongrád megye - Ha sikerül befogni azokat a kutyákat, amelyek a dóci juhokat fojtogatják, eljárás indul, akkor is, ha nem kerül elő a tulajdonos - derült ki a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatósága által lapunkhoz küldött válaszból.
A hatóságtól a szerdán bemutatott dóci eset miatt kértünk állásfoglalást. Eszerint ha egy eb közterületen más jószágának súlyos, maradandó vagy halálos sérülést okoz, a kutyát az állatvédelmi hatóság egyedileg veszélyessé minősítheti.

Ha a támadás falkában történt, a csapat összes tagja egyforma elbírálás alá esik. Az ilyen ebet csak úgy tarthatja tovább tulajdonosa, ha bizonyos határidőre teljesíti a hatóság szigorú feltételeit. Ezek arra szolgálnak, hogy az állat még egyszer lehetőleg ne tudjon bajt okozni. Ha a tulajdonos nem működik együtt, elrendelhetik az állat életének kioltását is. Ha megszegi a veszélyes eb tartásával kapcsolatos szabályokat, büntetőeljárás indul ellene.

Fotó: Schmidt Andrea
Fotó: Schmidt Andrea

Mindennek a feltétele az, hogy kiderüljön, ki a kárt okozó kutya gazdája. Erre szolgál a chip. Ha a kutya nincs így megjelölve, és senki sem jelentkezik érte, kóbor állatnak számít. Befogása és elszállítása a helyi önkormányzat ebrendészeti szolgálatának feladata. Ez azért komoly feladat, mert ezek az állatok közegészségügyi szempontból is veszélyesek: az sem bizonyítható, hogy kaptak veszettség elleni oltást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jégrevü készül a Dóm téren

Jégtáncosok suhannak át a Dóm téri színpadon idén júliusban, a mediterrán nyári éjszakában. Az alkotók jeges csodavilágot álmodtak Az álarcosbál operaprodukcióba. (X) Tovább olvasom