Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Veszélyes szomszédok

Szeged - Tűzhelyen hagyott étel, rendszeresen kigyulladó szemétledobó – szomszédai ingatlanát is veszélyeztetheti a felelőtlen lakó. Közveszélyokozás miatt csak közvetlen veszély esetén indulhat eljárás, az nem elég, hogy az eset akár rosszul is végződhetett volna.
Tűzhelyen felejtett étel miatt riasztották a tűzoltókat vasárnap délután egy Csongrádi sugárúti társasházhoz. Oltani végül nem kellett, de a füst kikergette a lakókat a ház elé. A nyolcadikon élő asszony nem először felejtette el, hogy főz, a szomszédai már meg sem lepődtek. Félnek, hogy egyszer súlyosabb következményei lesznek a feledékenységnek – nem feltétlenül halálesetre gondolnak, de annak sem örülnének, ha a lépcsőházat kellene újrafesteni.

Egy Olajbányász téri házban a szemétledobó gyullad ki rendszeresen, a Csaba utcában egy üresen álló házhoz kellett már többször tűzoltókat hívni, mert valakik felgyújtották az épületet.

Egy kigyulladó konyhából kidőlő füst nemcsak a felelőtlen lakó magánügye. Archív illusztráció: Tésik Attila
Egy kigyulladó konyhából kidőlő füst nemcsak a felelőtlen lakó magánügye. Archív illusztráció: Tésik Attila


Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: nincs nyilvántartásuk vagy feketelistájuk azokról az épületekről, ahová gyakrabban riasztják őket. A tűzoltóságnak minden esetben életmentésre felkészülve kell kivonulni, „annak csak örülünk, ha még sincs életveszély" – fogalmazott Tátrai János. A tűzeseteket jelentik a rendőrségnek.

– Minden ilyen ügyben a körülmények pontos ismerete alapján lehet állást foglalni abban a kérdésben, hogy fennáll-e bűncselekmény – adott esetben a közveszélyokozás – gyanúja vagy sem. Amennyiben igen, a rendőrség nyomozást rendel el – válaszolta érdeklődésünkre Szenti Szabolcs, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette: a nyomozás feladata tisztázni, hogy mi történt, és azt is, hogy terhel-e valakit bűncselekmény megalapozott gyanúja.

– A gyakorlat szerint közveszély lehet, amikor nagyobb számú ember élete, testi épsége, illetve jelentős anyagi javak kerülnek közvetlen veszélybe. Tehát a bűncselekmény megvalósulásához nem elegendő önmagában egy távoli, absztrakt lehetőség arra, hogy esetleg mások veszélybe kerülnek – fogalmazott a szóvivő.

Közveszélyokozás a BTK-ban

Aki árvíz okozásával, robbanó-, sugárzó- vagy más anyag, energia vagy tűz pusztító hatásának kiváltásával közveszélyt idéz elő, vagy a közveszély elhárítását, avagy következményeinek enyhítését akadályozza, bűntettet követ el, és alapesetben két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az IKV Zrt. által fenntartott házakban nem jellemző, hogy valakit a lakóközösség érdekében kell kiköltöztetni, de egy ilyen eset éppen folyamatban van: egy lakó nem hagyta békén a szomszédait – tudtuk meg az ingatlankezelő cégtől.

Nagy Ferenc vezérigazgató elmondta: ilyen esetekben a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló törvény lehetőséget biztosít a bérbeadónak a bérleti jogviszony felmondására, illetve bérlő esetén a felmondási idő leteltét követően vagy jogcím nélküli lakáshasználó esetében a felszólítást követően a lakás kiürítésére bírósági eljárást indíthat.

A jogszabály szerint a bérbeadó felbonthatja a szerződést, ha a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a bérbeadóval vagy a lakókkal szemben az együttélés követelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsítanak, a közös használatra szolgáló helyiséget, illetőleg területet rongálják vagy a rendeltetésükkel ellentétesen használják.

Olvasóink írták

 • 12. szegedivagyok 2012. június 18. 08:24
  „A megoldás: jogvédelmi biztosítás. Áldozni kell egy picit a saját érdekek érvényesítésére, és akkor szakember gyorsan lerendezi a dolgot.”
 • 11. fakandrea 2012. június 17. 15:36
  „8. Mignon

  Ha beteg akkor vigyék kórházba vagy elmegyógyintézetbe. Egy betegség még nem szentesíti azt, hogy adott esetben vétlen emberek haljanak meg miatta.”
 • 10. nagyen 2012. június 17. 11:43
  „Kedves laina egyetértek a hozzászólásával. Sajnos nálunk is előfordult ezen eset, de a kihívott műszeki szakemberek állírólag kamerás feltérképezésükkel sem tudták megállapítani a WC helyiségban terjengő ételszag forrását. Borsos árat kértek a vizsgálatért, de a felvételeket - ha egyáltalán készültek - nam adták át. A tűzoltók is a lépcsőházban lévő cserepes növényekkel fohlakoznak. Egy WC szellőző ugyan mitől sírosodik el ? Legfeljebb tűz esetén megcsóválják a fejüket.”
 • 9. laina 2012. június 16. 19:37
  „Véleményem szerint a tűzhely feletti szagelszívókat is illegális bekötni a szellőző rendszerbe. Mindenkit megbüntetnék aki oda beköti, és velük fizettetném a tisztítást. A lerakódott zsíroktól, olajoktól a tűz "melegágya"!”
 • 8. Mignon 2012. június 16. 16:37
  „Forditva:

  ...a lakas rendetlensegenek az ottlako betegsege az oka.

  (ejjejjj magyar nyelv)”
 • 7. Mignon 2012. június 16. 16:31
  „A hozzaszolok emlitik, hogy lehet idös ember vagy "nepcsoport", meg hogy talan hülye is.
  Arra nem gondolt senki, hogy van egy betegseg,

  a "Messie-Syndrom", angolul "Compulsive Hoarding", amikor
  a lakas rendetlensege az ottlako betegsegenek az oka!

  A betegseg magyar nevet nem tudom.”
 • 6. polo 2012. június 16. 16:11
  „tudom megint külföld de ott működik ha egy lakás vagy magánház udvara ill. a lakás a szomszédokat zavarja pl.: bűz szemét stb. kivizsgálják és ha nem sikerül a tulajdonossal rendezni dolgot akár ki is lakoltathatják erre általában harminc napot szabnak ki ott mérlegelik a tűzveszély lehetőségét valamint káros-e az emberre nézve pl.: gombaspórák, bogarak, rágcsálok stb”
 • 5. Anmari51 2012. június 16. 16:01
  „Anmari51
  1. fakandrea Akikről írsz azzal teljes mértékben igazat adok neked. Tudod vagyunk mi az egynlők, és vannak ők az egyenlőbbek, nekik mindent szabad az teljesen mindegy melyik városrészben élnek, sőt bárhol Magyarországon, vagy külhonban. A tulajdonosnak/fenntartónak meg az a lényeg, hogy fizzessük a magas lakbért és ha lehet időben, rájuk ez sem egészen így vonatkozik, vagy kitudja. Nem csak a lakbér sok, havonta a takarításért is majdnem 2200 forintot fizetünk és olyan kosz van a mi házunkba állandóan hála nekik, hogy jó érzésű ember nem szívesen jön ide, ha nem muszáj, s ha mégis nem is hagyja szó nélkül amit lát mire felér az emeletre, bármelyikre.”
 • 4. deszkás 2012. június 16. 12:56
  „A kommenteket olvasva jó kérdések merültek fel. Így én is ezt teszem: családi házaknál sem tudsz semmit tenni a szilaj állattartóval. Az egész kert tele állattal-kecske-csüngőhasú japán disznó-csirke-kakas és amerre látsz ganéval teleszórt a kert.(A szomszédom egy német magyar állampolgár)”
 • 3. jozko 2012. június 16. 11:53
  „Már a tényfeltárás is aggályos...

  Még az égő, füstölgő lakásba behatoló segítő sem csinálhat publikus felvételeket, nem szolgáltathat bizonyítékot az ordenáré kuplerájról, a tömegében felhalmozott gyúlékony és/vagy fertőző anyagokról, csótány és patkányfészkekről!

  Legalább is a személyiségi jogok sértésének vádja nélkül nem...

  Ezzel szemben egy szimpla garázsüzlet megnyitásához / ami alkalmasint kisebb veszélyforrás, mint egy vitatható műszaki állapotban garazsírozott járműroncs, 3 műanyag kannában tárolt "olcsó" benzin társaságában /-
  komolyabb ÁNTSZ és tűzoltósági engedélyek, hozzájáruló nyilatkozatok kellenek, mint egy kisebb szupermarketéhez !

  Együttélés, együttműködés- gyerekcipőben jár még nálunk, magyaroknál!”
 • 2. ceruza2012 2012. június 16. 10:23
  „A" jogszabály szerint a bérbeadó felbonthatja a szerződést, ha a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a bérbeadóval vagy a lakókkal szemben az együttélés követelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsítanak, a közös használatra szolgáló helyiséget, illetőleg területet rongálják vagy a rendeltetésükkel ellentétesen használják. "

  Kérdéseim:
  1. miért csak a bérlő ellen lehet fellépni?
  2. ugyanilyen magatartású lakástulajdonossal szemben miért nem lehet fellépni?”
 • 1. fakandrea 2012. június 16. 10:10
  „Valami törvényt kellene alkotni a társasházakra. Ahol régen laktam, az egyik lakó (idős öreg bácsi) szeméttel, papírokkal halmozta el a lakást, gyakorlatilag méteres vastagságban. Ott bármi begyulladt volna, porig ég az egész, talán a ház szerkezete is megsérül. Ennek ellenére nem lehetett vele csinálni semmit. Miért kell addig várni, amíg bekövetkezik a baj, miért nem lehet az objektíven is közveszélyes lakókat eltávolítani egy lakóközösségből?

  Az IKV-t meg hagyjuk... Még az illegális lakásfoglalókkal sem foglalkoznak (lásd dorozsmai áramlopós utca), mit érdekli őket, ha valaki vállalhatatlanul él egy bérleményükben. Vannak bizonyos népcsoportok, akikkel abszolút nem foglalkoznak. Elvégre nem nekik kell mellettük lakniuk. Így egyszerűbb nekik, aki meg ott lakik, akár meg is pusztulhat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Muszáj véget vetni a horgász-halász háborúnak

Tiltás helyett támogatásra készül az unió. Tovább olvasom