Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Vészhelyzet az egészségügyben

Csongrád megye - Összeomolhat az egészségügy 2012 januárjában az önkéntes túlmunka megtagadása miatt. Az ellátás biztonsága már most is sérül: az egészségügy kirakatát jelentő ügyeleteken – a rezidensszövetség felmérése szerint – szakorvosok helyett sokszor csak jelöltek teljesítenek szolgálatot. A rezidensszövetség felmondóleveles, az egészségügyiek bérrendezését célzó akciójára érdemi ajánlatot tett a kormány.
– Sok kórházi, klinikai ügyeleten akadnak olyan napok, amikor a doktorok többsége csak szakorvosjelölt vagy rezidens – mondja a Magyar Rezidens Szövetség szegedi elnöke. Kovács Rita felmérésükre hivatkozva hangsúlyozza: jó iskola az ügyelet a kezdők számára, ám azok a doktorok, akiknek nincs szakvizsgájuk, nem dolgozhatnának szakorvos irányítása nélkül. A létszámhiány miatt kényszerül arra a munkáltató, hogy kezdőkkel tartsa fenn az egészségügy kirakatának számító ügyeletet.

Állandó vészhelyzetben dolgoznak a szegedi traumatológiai klinika ügyeletén a szakorvosok és a jelöltek is. Fotó: Schmidt Andrea
Állandó vészhelyzetben dolgoznak a szegedi traumatológiai klinika ügyeletén a szakorvosok és a jelöltek is.
Fotó: Schmidt Andrea

Felmondás vagy jobb fizetés

Több mint 2500 orvos helyezte letétbe felmondólevelét a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) felhívására. Így a doktorok 10 százaléka jelezte: ha nem rendezik fizetését, akkor 2012. január 1-jétől felmondja állását, és külföldön munkát vállalva próbál megélni. Az akció befejezése előtt érdemi ajánlatot tett a kormány az orvosok bérrendezésére. Az ajánlatot megfontolják – közölte tegnap az MRSZ elnöke, Papp Magor. A szervezet szegedi vezetőitől megtudtuk: konzultálnak a kollégáikkal, a közvéleményt várhatóan ma tájékoztatják a döntésükről. Emlékezetes: az MRSZ célja, hogy az orvosok átlagbére érje el a nemzetgazdasági átlagbér háromszorosát, ami a kezdő orvosoknál nettó 200 ezer, míg a szakorvosok esetében nettó 300 százezer forintos bért jelent, továbbá igényelték az egészségügyben dolgozók számára a lépcsőzetes béremelést.
A rezidens olyan kezdő, aki nem az ügyeleten magára hagyva – vagyis „a mély vízbe dobva" –, hanem egy tapasztalt szakorvos irányításával, egyre több önállósággal tanulhatna meg diagnózist felállítva gyógyítani, vagyis „úszni" – hallottuk egy neve elhallgatását kérő sebésztől a párhuzamot. A szakorvos hangsúlyozta: életveszélyt nem jelent a beteg szempontjából, ha szakorvosjelölt fogadja az ügyeleten, ám meghosszabbíthatja a gyógyulást. Előfordulhat ugyanis, hogy a kezdő – kellő rutin hiányában – lassabban vagy rossz döntési sort indítva állapítja meg a diagnózist.

Orvoshiányt jelzett az év végi ünnepek időszakára az ország sok egészségügyi intézményében a betegbiztositas.blog.hu. Az általunk kérdezett szegedi doktorok szerint a Csongrád megyei kórházak, klinikák műtétes osztályain – így például a sebészeten, traumatológián – az ügyeleti időszakban is szakorvos irányítja a munkát. Ám a belgyógyászati típusú osztályokon 10-ből 6 esetben előfordul, hogy a műtétre vagy rendkívüli beavatkozásra felhatalmazott doktort csak telefonos készenlétben éri el az ügyeletesnek beosztott rezidens vagy szakorvosjelölt.

Az önkéntes túlmunka megtagadását teszi lehetővé a nemrég elfogadott egészségügyi törvény. E szerint egyhuzamban legfeljebb 12 órás munkára osztható be egy doktor. Ennél hosszabb időt csak önként vállalhat. Ha a jogszabályhoz tartanák magukat az orvosok, akkor például a szegedi traumatológiai klinikán a hónapok 20. napját követően nem lenne ügyeletes, vagy mondjuk júniusra elfogynának az ügyeletre beosztható doktorok. Más klinikákon, kórházakban is legalább 20–30 százalékkal több dolgozót kellene alkalmazni az ügyeleti rend jogszabály szerinti fenntartásához. A Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) 12 ezer tagjának küldött levelet, hogy tagadja meg az önkéntes túlmunkát. Ha az akcióhoz csatlakoznak a doktorok, januártól nem lehet majd kellő számú ügyeletes orvost szolgálatba állítani – összeomlana az egészségügyi rendszer.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. ivancsomkin 2011. december 31. 16:57
  „Jó utat 39.”
 • 39. santaclaus29 2011. december 31. 13:21
  „38. ivancsomkin 2011.12.31. 13:01
  37. Ha nem adsz lét szülj meg egyedül-ehhez nit szólsz ?

  Kedves ismeretlen Ön sarkít...a feleségem 20 éves orvos imádják és szakmailag is toppon van...mégis nagyon remélem-hogy megy nyelvet tanulni és megyünk innen....ez az országnak nevezett valami nem érdemel meg minket!!!!!”
 • 38. ivancsomkin 2011. december 31. 13:01
  „37. Ha nem adsz lét szülj meg egyedül-ehhez nit szólsz ?”
 • 37. santaclaus29 2011. december 31. 12:35
  „35. ivancsomkin 2011.12.31. 11:02

  Kemény szavak.....majd epegörcsnél is ezt kérik mondogatni...nospa muszkus injekcióra vágyakozva....de még egyszerűbb---adja be magának!!!”
 • 36. santaclaus29 2011. december 31. 12:32
  „33. keresztény 2011.12.31. 05:01

  A képviselők százezrekről nem vallanak..lásd-költségtérítések....az egyházak pénzadómányai nagyértékú luxuskocsikban landolnak...püspökö-érseki...stb szinteken......HITELESSÉG?..a kdnp-nek nincs joga a K-betűhöz-mert a 10 parancsolatot sem ismerik...a betartásására meg már nem is merek gondolkodni!!!”
 • 35. ivancsomkin 2011. december 31. 11:02
  „Csxak annak az orvosnak van erkölcsi alapja sztárjkolni aki kitűzi a csikkzsebje fölé a mindenki számára jól látható NEM KÉREK HÁLAPÉNZT feliratot!! A többieknek KUSS VAN !”
 • 34. fotelagy 2011. december 31. 07:06
  „Helyes! Omoljon össze! Útilaput majd a portán lehet vételezni. Elgondolkoztak-e már azon, hogy bűn-e a gyógyítás?”
 • 33. keresztény 2011. december 31. 05:01
  „Nem a pénz mennyiségével van bajom, hanem annak egyik helyről a másikra való átadásának módjával! Ugyanis a "zsebből-zsebbe" fizetett összeg után nem adózik a kedves alany (már aki kapja!), így ezt mindenhol (kommunizmusban és kapitalizmusban is!) KORRUPCIÓNAK hívják.”
 • 32. csakugyirok 2011. december 31. 04:21
  „Csak egy gondolat a "hálapénzezőknek": igen, egy nőgyógyász vagy fogorvos, plasztikai sebész jól "keres", de vannak aneszteziológusok, diagnosztikus orvosok, traumatológián dolgozó orvosok, és még jó néhány szakma, ahol nincs hálapénz.”
 • 31. adamantium 2011. december 30. 20:34
  „26. deakicska 2011.12.30. 16:03
  az ember fenekébe nem nyomkodnak katétert, pláne nem egy orvos. a drága kicsi anyukájukat meg elviszik külföldre mert ott annyit keresnek, hogy simán el bírják tartani őket
  27. Naca 2011.12.30. 16:38
  szinte az össze kollégám albérletben lakott míg magyarorszáágon dolgoztam, trabantja senkinek nem volt, de volt akinek semmilyen autóra nem tellett és soha nem tudott elmenni nyaralni, max a szüleihez minden 2 hétben kajáért és pénzért. az orvosi egyetem a leghosszabb és legkomplexebb képzés, így aztán nyílvánvaló lenne, hogy a legmagasabb pályakezdő fizetés járjon érte, már ha a kommunizmusban lennénk, de nem ott vagyunk, értsd már meg végre piacgazdaság van, mindenki annyit kér a munkájáért amennyit ki bír harcolni. szánalmas kommunista mentalitású lelki szegény vagy, nálad jól működött az agymosás”
 • 30. nemecsekerno_007 2011. december 30. 19:24
  „ezt már 10 éve lehetett tudni, persze akkor még minden jó volt. Volt hitelből minden.

  Emberek, vége a Kádár-rendszernek. Megjött a számla. : ( Nem kell aggódni, mi fogjuk fizetni nem Orbán, Gyurcsány v. Meggyesy : (”
 • 29. dokmed 2011. december 30. 18:33
  „Na megjött a két "fizessevissza" hálapénzező.
  Valóban, olyan sok a hálapénz- és olyan általános, hogy német, svéd, angol és szaúdi orvosok tanulnak éjt- nappallá téve magyarul, hogy hozzánk jöjjenek, naponta százezreket- sőt milliókat keresni- ráadásul adózatlanul...”
 • 28. deakicska 2011. december 30. 16:39
  „Véleményterrorizmus? Elgondolkodtató. A tényeken nem változtat.”
 • 27. Naca 2011. december 30. 16:38
  „Lehet, hogy valóban kevés a legális fizetés, de miért nem beszélnek a kedves doktorok a milliárdokban mérhető hálapénzről? Sír a szájuk, de egyetlen orvos sem lakik albérletben, nem jár trabanttal és nem a Balatonon nyaral. Kicsi fizetésből honnan telik minderre? A másik a rezidens kérdés, ők még nem szakemberek, csak pályakezdők, még semmit nem tettek le az asztalra, a szülők és az állam tartotta el őket. Elégedjenek meg egy átlag fizetéssel, mint bármely más pályakezdő fiatal és ha már dolgoztak, bizonyítottak és fizettek valamit vissza adó- és járulék formájában, akkor lehet szó béremelésről. az orvosi ellátás eddig is csapnivaló volt, különösen annak, aki nem tudott fizetni az orvosnak, most csupán annyi történik, hogy legalizálódik a helyzet.”
 • 26. deakicska 2011. december 30. 16:03
  „Lehet, hogy az orvosok fizetési borítékja lapos, de a zsebük meg van tömve.
  Nem hiszem, hogy normális ember támogatni tudja azt az arcpirító zsarolási hullámot, amivel fenyegetik - nem a kormányzatot, hanem a magyar társadalmat, aki kitaníttatta őket!
  Kérdezem, hogy az elvándorló dokik beteg édesanyját ki fogja itthon majd meggyógyítani, miközben a kicsi fiuk/lányuk a gazdag nyugati páciensek fenekébe nyomkodja a katétert?”
 • 25. dokmed 2011. december 30. 16:02
  „Bár még mindig van, de egyre kevesebb az orvosokat cuzámmen lehalálgyározó, szemét hálapénzes gyilkosozó beszólás..
  Csak így tovább! De ne csak akkor, ha már nagy a baj.
  Amúgy meg elárulok egy titkot a hálapénzezőknek:
  ha nem adsz, akkor is ellátnak max. nem a főorvos és ha adsz a főorvos is ugyanazokkal az életlen szikével, szar eszközökkel operál, amivel a többiek- mert ugye az egészségügyi műszerpark az ami az épületek után a leglepukkantabb”
 • 24. macusnéni 2011. december 30. 15:20
  „A nagyjaink fizessék meg tisztességesen az orvosokat,a kisegitő személyzetet,akik 3 müszakban állnak a betegágy mellett.Ne pedig maguknak osztogassák a milliókat,közben meg humnak a parlamentben,vagy felriadnak ha a gombot kell nyomni.Ha nem akkor be segít a szomszéd nyomni.Bevezetik itt majd a fizetős kezeléseket is,rövid távon.Az,hogy a nyugdijasok után rak-e be a kasszába az Állam nem tudni.Az tény,hogy ki van adva,hogy az öreggel már nem kell foglalkozni,mert aki ezt másképp csinálja azt felelőségre vonják.Menjen szétnézni az okos társaság,hogy beteg tömeg van a klinikákon,azokkal foglalkozni,ellátni ,lassan már nem lesz aki ezt elvégezze.Erről gondolkodjanak el vezetőink.Fizessék meg Őket,ne nekem kelljen a kiegészítést a borítékban becsúsztatni.”
 • 23. sebajtóbiás 2011. december 30. 15:15
  „Az valahogy nincs rendben, hogy egy kezdő orvos annyit keressen, mint egy utcaseprő Pesten.
  És nem az összes orvos nőgyógyász és sebész, ahol szerintem a legmagasabb a paraszolvencia.”
 • 22. tuskóhopkins 2011. december 30. 15:12
  „"önkéntes túlmunka megtagadása" - ez így együtt bájos...
  Különben meg: törvénybe foglalni a kötelező önkéntességet, és minden el van intézve.”
 • 21. Monthechristo 2011. december 30. 14:51
  „Perec...Nem vitatom van igazad...persze hogy vannak olyan szakágak ahol a paraszolvencia "megszokott""fizetési metódus"...de ha jobban belegondolsz ez volt a múltban is,van ma és semmiféle törvényt fizetési magaslatot nem látok arra nézve hogy ezt a jövőre nézve ismeretlen fogalomnak nevezzük...Erről is van véleményem,mert az orvosok sem féltendőek,de amikor a feleségem szült(..3szor is..)..magam hallottam a szülést"" beárfolyamozó """kismamákat"ahogy egymásra licitálva dicsekedtek a "hálapénz"összegének nagyságával...Ez az egyik a másik meg az hogy amíg orvos lesz addig lesz "hálás"beteg is,mert így próbálja az ember a mai helyzetben(..is..) a szeretteinek a biztos ellátást biztosítva tudni,ha nem így lenne pld az Újklinia már rég becsukhatta volna kapuit,mert amit az állam bácsi ád,vagy nem az sóhajtásnyi...bocs::)))))”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roppan a virsli, pukkan a pezsgő

Megkezdődött a szilveszteri virsliroham: erre az időszakra jut Magyarországon az éves virslifogyasztás 20–30 százaléka. Tovább olvasom