Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Vészhelyzetet élnek át az általános iskolás diákok

Szeged - A Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági akciót tart május 25-éig Szegeden, a Szabadkai úti Tesco Áruház parkolójában.
A közlekedési balesetek számának csökkentése érdekében 2006 óta járják az országot, a gyermekeket a valós veszélyhelyzetekkel ismertetik meg.

A program a gyalogos és kerékpáros közlekedés fontos szabályainak megismertetésével kezdődik, majd egy speciálisan átalakított járműbe ültetik a gyerekeket a vezető melletti ülésre, és egy adott jelre a diák fékezi le a felnőtt által vezetett gépkocsit. A féktávolság szemléltetésére egy szivacsbábu áll jó pár méterrel a haladó kocsi előtt, amit a fékezés ellenére is mindig elütnek: ha valaki féktávolságon belül a jármű elé lép, szinte semmi esélye nincs a baleset elkerülésére. A gyerekeknek távolságbecslési feladatot is teljesíteniük kell: azt kell megsaccolniuk, hogy egy óránként 50 kilométeres sebességgel közlekedő jármű a fékezés pillanatától hány méterre képes megállni. Az eddigi tapasztalatok megdöbbentőek, a diákok többsége 1-2 métert tippel, ehelyett a valóságban a kocsi a fékezéstől számított 8-10 méterre áll meg.

A Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági akciót tart május 25-éig Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Az akadálypályát először a Béke Utcai Általános Iskola 6. C osztályos diákjai próbálták ki. Mulatságosan támolyogtak a „részeg szemüveg" felvétele után a felrajzolt akadálypályán, amely eszközzel az illuminált állapotot szemléltetik, és a gyerekek is nevettek saját csetlés-botlásukon, ám utólag mindannyian azt mondták, hogy nem volt jó érzés homályosan látni. Az ügyességi biciklipálya is csak első látásra tűnt egyszerűnek: lábleérintés nélkül csak kevesen tudták teljesíteni. A fékezéses feladatnál nagy tapsot kapott társaitól az, aki csak „kicsit" csapta el a szivacsbábut.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármesterek találkoztak

Megyei polgármesteri fórumot tartottak kedden Balástyán. Tovább olvasom