Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Veszik a hátizsákjukat az orvosok

Csongrád megye - Két hónapon belül bármelyik magyar orvos meghatszorozhatja fizetését – csak az elhatározás kell, hogy külföldön akar dolgozni. A munkaközvetítők ma már mindent elintéznek helyettük, még fizetni sem kell a szolgáltatásokért. A legnépszerűbbek most a németországi munkák – gyakorlatilag bárki elhelyezkedhet ott, aki beszéli a nyelvet.
Tömegesen hagyják el a kelet-európai orvosok hazájukat: a magasabb bérek, magas szintű felszereltség és a továbbképzés lehetőségei vonzzák őket Nyugatra. A legjobbakat különféle kedvezményekkel, ösztöndíjakkal, nyelvtanfolyamokkal, szakmai továbbképzéssel még csábítják is, sok helyen fejvadászok keresik az utánpótlást. Magyarországon mindezek miatt ma már olyan súlyos az orvoshiány, hogy a WHO az ellátás biztonságáért aggódik, ha még többen mennek el.

Márpedig mennek, hiszen mára komplett iparággá fejlődött az orvosok támogatása ebben az ügyben. Nekik csupán a döntést kell meghozniuk, onnantól kezdve a folyamat önjáró és ingyenes.

A munkaközvetítők mindent elintéznek helyettük, a költségeket pedig a munkaadók vállalják. A magyar orvosok kevesebb mint két hónapon belül itthoni fizetésük többszöröséért dolgozhatnak az általuk kiválasztott országban és rajtuk múlik, meddig maradnak. A legkelendőbbek most a német állások: Magyarországról ide közvetítik a legtöbb szakembert. A német Szövetségi Orvos Kamara szerint ma már minden 4. orvosuk a földrész keleti feléből származik, és az arány növekvő.Az EU-Work Kft. kifejezetten Németországba közvetít orvosokat. Koncz Eszter HR-tanácsadó elmondta: csak az ő cégük közvetítésével havonta 3–4 szakember hagyja el az országot. – A legtöbben anyagi okból mennek külföldre. Többségében kezdők, vagy olyan szakemberek, akik már 15–20 éve dolgoznak és megcsömörlöttek – mesélt tapasztalatairól.

Németországban végzettségtől függetlenül minden orvos először rezidensként helyezkedik el, hiszen másfél–két hónap, mire magyar diplomáját elismertetik. A szakorvosjelölti bér 3–4 ezer euró, ezt követően pedig a kezdők bére 5 ezer euró havonta. Ehhez jön még a túlmunka és az ügyeleti pótlék. Míg tehát egy tanársegéd az augusztusi béremelés után is mindössze 240 ezer forintos fizetésért dolgozik majd a magyar kórházakban, Németországban 1 millió 450 ezret kap – alapbérként.

– Németországba többen mennek, mint Angliába. Van, aki kifejezetten a munkavállalás miatt kezd el nyelvet tanulni. Elsősorban a közelsége miatt kedvelt – mesélte Koncz Eszter. Hozzátette: mindenhol szívesen fogadják a magyarokat, hiszen jó munkaerőnek számítanak. A nagyobb klinikákra azonban nehéz bekerülni, először érdemesebb kisebb városokban próbálkozni. A professzorokat, illetve a speciális területekről érkezőket viszont mindenhol tárt karokkal várják.

A legtöbb érdeklődő első körben mégsem Németországban, hanem Angliában gondolkodik a nyelvi könnyebbség miatt, és azért, mert az Unió más országaihoz képest is magasabbak itt a bérek. Egy szakorvos fizetése évi 70 ezer font – havi 2,2 millió forint. A szigetországban azonban jóval nehezebb elhelyezkedni. Lukács László, a Doctors Abroad Kft. tanácsadója elmondta: féléves munkatapasztalat nélkül lehetetlen, de még rezidensként is nehézkes ott állást találni. – Csak a legrátermettebb és legkitartóbb jelöltek tudnak megragadni hosszú távon. A többiek csak helyettesítő állásokba juthatnak be, de azt akár életük végéig is csinálhatják – tette hozzá. Az angolok ráadásul a németekkel szemben nem segítik a munkavállalójuk szociális igényeit sem.

A cég egyébként közvetít háziorvosokat is – Svájcba. A fizetések ott még az angolnál is magasabbak nagyjából 10 százalékkal, a jelentkezőket mindenben segítik: a lakáshoz jutásban, illetve a család elhelyezésében egyaránt.

Olvasóink írták

126 hozzászólás
 • 126. Elen 2012. július 30. 16:11
  „A szívemből szólt Agáta! Bizony nagyon sokba kerül a 6 év egyetemi képzés! Arra senki sem gondol, hogy a szülő mennyit fizet ezen idő alatt, és arra sem, hogy roskadozik menet közben a súly alatt. Van olyan tankönyv, mely 64 ezer forint és akkor még nem szóltam a többi kiadásról.
  Csak és kizárólag az állam által biztosított anyagi juttatásra figyelnek, no meg arra, hogy hálátlan orvosok kitanítja őket a haza és szó nélkül elhagyják. Biztosan tudom, hogy senki sem menne el, ha anyagilag és erkölcsileg is érezné a megbecsülést, hisz elsősorban mindenki saját hazájában és anyanyelvén szeretne gyógyítani! És természetesen elérhető távolságra a szeretteitől!”
 • 125. Agáta 2012. július 30. 15:28
  „Sokféle véleményt olvasok itt, de úgy látszik, a megszólalók közül senki nincs tisztában azzal, hogy nemcsak az adófizetőknek kerül pénzbe az orvostanhallgatók taníttatása, hanem a szülőknek is (az adózott jövedelmükből). Az egyetem 6 éves. Ez alatt a szülők tartják el a gyerekeket, vásárolják meg a tankönyveket (van olyan könyv, ami 30 ezer forint, most el lehet képzelni, hogy a 6 év alatt mennyire rúgnak csak ezek a költségek). A hallgatók az első tanév után nyáron ápolási gyakorlaton hordják az ágytálat, mosdatják a betegeket és a ruházatukat megint a szülők állják, mert azt sem kapnak. Még 2 nyári gyakorlat van, ami alatt szintén ingyen végeznek munkát. A 6. évben pedig szinte egész tanév alatt gyakorlat. Igen, tanulnak is, de dolgoznak is ingyen a klinikákon, kórházakban. A rezidensi, és a szakorovosi tanulóévek alatt pedig szégyenletesen kevés a fizetésük. Ismerősöm gyereke szakorvosi tanulóéveire nem tudott lakóhelyükön elhelyezkedni. 90 ezer Ft-ból 45+rezsi volt az albérlet, tehát átlagban kb. 70-75 ezer. Plusz közlekedés és akkor még enni is kellene, netán egyéb szükségletek. Mit gondoltok, ki állta? Persze, hogy elege lett a fiatalnak abból, hogy még mindig az özvegy szülő támogatására szorul. El is ment az országból. Lehet itt hivatkozni arra, hogy nincs pénz és ezt értsük meg. Igen, a politikusok elherdálták az ország vagyonát. Nem kérdezték meg a vagyon tulajdonosait, vagyis minket állampolgárokat, hozzá járulunk-e ahhoz, hogy eladják az iparunkat stb. Sokan nem járultunk hozzá, már akkor mondtam, ebből nagy baj lesz. Most a komcsik lázítanak, uszítanak, nem kellene nekik bedőlni, mert legalább azt a kicsit, ami megmaradt (pl. a föld egy része, víz...), meg kellene tartani.”
 • 124. ikszy 2012. július 29. 13:42
  „Tisztelettel kérdezném, hogy miért csak az orvosokról papolunk itt? Az arab országokban dolgozó olajbányász szakemberek, az Afganisztánban szolgáló katonák képzési költségét is visszakövetelnénk?”
 • 123. Elen 2012. július 29. 13:26
  „116. felesleges 2012.07.28. 10:38

  Mind szép és jó gondolat, melyet felesleges megosztott velünk, igazi példabeszéd! Egy baj van velük, hogy sajnos ezek a gondolatok nem fizetőképesek! Egyikkel sem lehet befizetni a csekkeket, még kevésbé lehet velük lakásvásárláshoz szükséges önerőt gyűjteni. Épp ezért, ha egy magára és méltóságára valamit is adó, itthon kevésbé becsült orvos azt mondja, hogy elmegyek, azt maximálisan támogatni tudom!

  "Ne felejtsük: a legboldogítóbb dolgokhoz az életben csak ingyen lehet hozzájutni, pénzzel igazán sosem kaphatjuk meg. Csak néhány, a teljesség igénye nélkül: szeretet, szerelem, barátság, hűség, tisztelet, becsület... emlékszik még valaki ezekre, ebben az országban? "

  Igen emlékszünk, de nem kívánhatjuk senkitől, hogy vegetáljon csak azért, mert a legboldogítóbb dolgokra szentként tekint!”
 • 122. adamantium 2012. július 29. 11:20
  „122. cruiser 2012.07.29. 08:45
  és akkorki fog gyógyítani téged? majd te is külföldre mész saját pénzen kezeltetni magad? és mond már el mi képezi a jogi alapot arra, hogy ilyet kérjél tőlük? soha ilyet nem írtak alá a képzés megkezdése előtt, ráadásul az únió szigorúan tiltja a munkaerőpiac ilyen jellegű korlátozását, ha ilyen okos emberek vezetnék az országot már az első héten csődbe menne az ország a perek miatt”
 • 121. cruiser 2012. július 29. 08:45
  „Jó utat nekik! Indulás előtt fizessék be képzésük teljes költségét az Államnak és : "el lehet menni Magyarországról"”
 • 120. tol 2012. július 28. 21:01
  „kedves felesleges! Tudsz te, ha akarsz... :)”
 • 119. 6664 2012. július 28. 16:54
  „117. dodoni 2012.07.28. 11:56 Nem állok le vitatkozni, csupán egyetlen őszinte mondat: Nem, nem - csupán - hitvány anyagi érdekért mindent otthagyó alja-nép vagyok.”
 • 118. adamantium 2012. július 28. 13:31
  „117. dodoni 2012.07.28. 11:56
  ezt a kettőt összehasonlítani azért elég nagy hozzánemértésre vall
  tedd fel inkább úgy a kérdést, hogy: ha a városodban van két gyár: az ikarusz meg a mercedes és az ikarusz ad a munkásainak napi 16 óráért, rossz körülmények közt, kevés védőfelszerelés mellett 100 ezret, a mercedes meg napi 8 órában, nagyon jó munkakörülmények közt, minden védőfelszereléssel 1,5 milliót, akkor te dolgoznál az ikaruszban csak azért mert az magyar cég? vagy a mercedesnél dolgoznál, hogy a családodnak és neked minél jobb legyen?”
 • 117. howatowabb 2012. július 28. 13:29
  „117. dodoni 2012.07.28. 11:56
  Ezt jól megaszontad! Gratula. Neked biztos nagyon jól megy sorod. Piszkos anyagiak nélkül is jól megvagy. Nosza, te biza´ maradj is itthon!”
 • 116. dodoni 2012. július 28. 11:56
  „Tehát nem az éhhalál, a politikai vagy vallási üldöztetés a külföldre hajtó erő, hanem a pőre anyagi érdek, a több zseton. Mintha az egri vár valamennyi védője 1552-ben egy emberként állt volna Hegedűs István mellé és együttesen ítélték és akasztották volna fel Dobót és társait.

  Ez lett a magyar népből. Hitvány, anyagi érdekekért mindent otthagyó aljanép.”
 • 115. felesleges 2012. július 28. 10:38
  „Előző hozzászólásommal csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy ne dőljünk be újabb ócska hangulatkeltő, megosztó véleményeknek. Jóval többről van itt szó. Az csak a jéghegy csúcsa, hogy közfeladatot ellátó embereket nem becsülünk meg, és most elsősorban nem az anyagiakra gondolok. Ma Magyarországon, amíg egymást nem tiszteljük, addig magunkat sem tudjuk. Minden emberre szükség van, legyen az fizikai vagy szellemi munkás, vagy éppen munka nélkül szenvedő. A problémánk éppen ebből adódik, abból az értékválságból, amibe bennünket kergettek. Elhittük azt, hogy csak az az ember, akinek vagyona van és megfelelően magas pozícióba tudja verekedni magát. Magunkat lebecsüljük, és siránkozunk az irigységtől, ami fojtogat bennünket. Újjal mutogatunk egymásra és a másikat okoljuk minden nyomorunkért. Ma sokkal nagyobb problémáink vannak és lesznek, amit csak együtt tudunk megoldani. Nem politikai megosztottság mentén, mert az értelmes lényt nem a politika határozza meg, hanem fordítva. Jó lenne észrevenni magunkat és befelé nézni egy kicsit, a változás mindig innen ered. Ha már anyagilag nem tudunk jobban élni, mi veszteni valónk van azzal, ha szellemileg próbáljuk meg ugyanezt? Ne felejtsük: a legboldogítóbb dolgokhoz az életben csak ingyen lehet hozzájutni, pénzzel igazán sosem kaphatjuk meg. Csak néhány, a teljesség igénye nélkül: szeretet, szerelem, barátság, hűség, tisztelet, becsület... emlékszik még valaki ezekre, ebben az országban? Jó lenne előkaparni a szekrény mélyéről... Hátha hosszú távon kezdhetünk vele valamit, esetleg odaadhatjuk gyermekeinknek. Csak vigyázzunk, nehogy ők is eljátsszák...”
 • 114. Besenyő_Pistabácsi 2012. július 28. 09:31
  „http://internetfigyelo.wordpress.com/2010/02/20/a-legfontosabb-isten-es-az-istenbe-valo-hit-visszaallitasa-bogar-gyula-nyilt-levele-orban-viktorhoz/”
 • 113. APAjanos 2012. július 28. 07:31
  „Minden hozzá szólóval egyetértek!
  Nem vagyok orvos, sőt a családban is csak 1 volt. Mindenki oda megy ahova akar, ezt tiszteletbe kell tartani.
  Mi volna ha, a felvételinél (egyetemi) meg kellene mondani a felvételizőnek, h itthon marad, vagy kimegy külföldre. Ha itthon marad, akkor fizeti a Magyar társadalom, (én, te, ő, stb adóból) ha kimegy, akkor fizeti aki tudja család, esetleg a felvételiző maga.
  Aki itthon marad annak,annyi lesz a fizetése, amit itthon kap, aki megy annak meg annyi amennyit ott kap.
  Nincs valakinek infója, h mennyibe kerül, került 1 orvos képzése a múltban, és most, a Magyar társadalomnak, akár szocialista, akár kapitalista viszonyok közt?
  Arról, hogy az átlag orvos, mekkora vagyonnal rendelkezik 50 éves korára, és az hogyan viszonyul a Magyar társadalom (lásd fenn) hasonló korú polgárainak a vagyonához?
  Még egy, igaz még azaz állítás, nagyobb befektetés, nagyobb jövedelem? Ezt csak a korrekt, valóban tisztességes befektetés/jövedelem viszonyokra kérdezem.”
 • 112. tol 2012. július 28. 06:44
  „az orvosok tömeges kiözönlése Magyarországról dráma. Aki nem annak látja, az felelőtlen ember. Aki nem tesz ellene, az nemzetpusztító. Ennyit erről az elcsépelt témáról.”
 • 111. X_Y 2012. július 28. 06:28
  „110. felesleges 2012.07.27. 21:04

  "Az elhangzott véleményekkel szemben én azt hiszem (hisz sokukat ismerem külföldön), hogy hazavágynak, és kívánom nekik, hogy anyagilag rendezetten, szakmailag megerősödve térjenek haza és gyógyítsanak engem, mert a kártyában sosem volt szerencsém."

  Lehet hogy 1-2 évig "hazavágynak", de ha a ott vesz házat, a feleség/férj is ott kap munkát (szintén az orbanisztáni fizetésének többszörösét) a gyerekek ott járnak óvodába, iskolába - na utána akkor lesz "honvágya" ha a nyári szünetben 1-2 hétig Orbanisztánba jönnek meglátogatni az ott ragadt rokonokat.”
 • 110. howatowabb 2012. július 27. 22:20
  „110. felesleges 2012.07.27. 21:04
  Köszönöm, akár én is mondhattam volna! Ez a sok buta ember, aki csak gondolkodás nélkül tesz magáévá mondatokat, szajkóz, nem is gondol bele, mit ug..., jaj, majdnem, mit írtam. Meg kell próbálni!
  1. Felvételt kell nyerni.
  2. Első két éven átbócorogni. ( nem kis munka!)
  3. Tanulni, mint a güzü. ( ha nincs jó nevű kolléga, akinek e gyereke a szenvedő vizsgázó)
  4. Évről évre megvenni a jegyzetet, könyveket. ( amiből egy vizsgára kell 3 db. könyvenként 8-900 oldal!)Nem állam adja!
  5.Feláldozni rezidens évek alatt az össz energiát, éjt nappallá téve, hogy a kedves beteg, aki pl. nem tudja, mennyit zabáljon karácsony éjjelén, hamar szakértő kezekbe kerülve legyen megmentve!
  Ha az én gyerekem döntene a pálya mellett, én vinném az orvosavató után AZONNAL külföldre. Hülye, hálátlan magyar, és még buta is!
  Hány orvos szólt itt hozzá? Ja! Mind közmunkás!
  Bocsánat, hogy eltagadtattam magam, de nem ártana gondolkodni, ki, mit ajánlana a gyerekének, szomszédjának,MA(!), amikor úgy megértjük a fiatalokat, akik nem jönnek Viktor hívó szavára! Azok a kommentelők, most miért nem értenek itt is egyet!?”
 • 109. felesleges 2012. július 27. 21:04
  „Örülök, hogy az újságíró, ezt az alig elcsépelt témát választotta. Hiába, uborkaszezon van. ,,Madarországban" meg egyébként sem élhetünk hangulatkeltés nélkül. Nemrég utáltuk együtt a rendőröket, a katonákat, a tűzoltókat, a pedagógusokat, a nyugdíjasokat, az egyházat, a multikat, a támogatott magyar cégeket, a vállalkozókat és egymást. Végre újra itt vannak az orvosok is. A szemetek.. Ma, végre csak őket utálhatjuk. Az aljas népség nem sajnált az életéből legalább 10 évet arra szánni, hogy embereket gyógyítson cserébe egy kis pénzért, a tiszteletről nem is beszélve (abból még a pénznél is sokkal kevesebb van). Általánosíthatunk, hisz minden orvos csak a pénzért lett orvos, gyógyítani egy sem akar, sőt csak ártani szeretnének nekünk. Nem is értem, miért van rájuk ekkora szükség. Nézzünk magunkba, ha nem szeretjük őket, miért baj, ha külföldre mennek? Mi meg ki a mezőre, gyógyfüvet szedni, pszichés bajokra meg itt vannak a híres kártyavető jósaink és ördögűzőink is. Nekik legalább kevesebbet kell fizetnünk, meg értenek is ahhoz, amit csinálnak és rendesen adóznak. Szerencsére még a képzésük sem kerül annyiba, csak arra kell vigyázni nehogy elvándoroljanak. Magyar nyelvűt már tényleg csak Romániában találhatunk helyettük. Szóval a javaslatom, hogy szervezzük át az orvosképzést kevésbé stresszes, rövidebb, olcsóbb képzéssé. Nem vagyok a szakma szakértője, de a fent nevezett hivatások biztosan hamarabb megtérülnének mindenkinek. Az emberiség több ezer évig megvolt a 30 éves átlagéletkorral. Ha esetleg mást dobnának a lapok, simán megüthetjük a 40-et is. Az élet pénzbe kerül, az orvos élete is. Aki olyan gyarló, hogy ennivalót, lakást, családot, szakvizsgát, szakkönyveket esetleg egy autót szeretne. Ezt már nem tudják fizetni az adófizetők, akik hozzásegítették őket a diploma megszerzéséhez. Nekik is hatalmas probléma a megélhetés, tudja ezt mindenki. Mégis a probléma megértése helyett utálhatunk egy újabb célcsoportot, akinek a segítségéért kuncsoroghatunk. Nem lenne jobb nagyobb tisztelettel lenni feléjük? Az elhangzott véleményekkel szemben én azt hiszem (hisz sokukat ismerem külföldön), hogy hazavágynak, és kívánom nekik, hogy anyagilag rendezetten, szakmailag megerősödve térjenek haza és gyógyítsanak engem, mert a kártyában sosem volt szerencsém.”
 • 108. howatowabb 2012. július 27. 20:59
  „Még nem néztem végig, kinek mi a véleménye, de azt gondolom, hogy volt sok- fizessék vissza.. hozzászólás. Ennek nyomán kérjük már vissza a mérnökök, tudósok, kőművesek, .....taníttatására fizetett pénzeket. EMBEREK! Mindenkinek joga elmenni dolgozni külföldre. Mert egy barom ezt találta mondani, szajkózni is ezt kell??! Minden képzés pénzbe került, de a családoknak is! Nem kevésbe! Mostantól közel 1millás lesz az oktatásuk. Az orvosoknak. Ki fogja bírni az egyéb költségek mellett? Becsüljük meg a mostaniakat, mert ez még csak részben a gazdag, vagy orvos szülők gyereke, akit szeretettel engedtek át a vizsgákon,a többi még lehet becsületes! De innentől? ISTEN MENTS!”
 • 107. lukrecia 2012. július 27. 19:56
  „65: eb: én tudom ki "rózsakert" :)) Meg vagyok lepődve , hogy egyetért veled.
  Laci ebgondolatot mégsem kellene feleségül venned.”
126 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színpadok vonzásában

Dixie, Dóm tér, vezetéstechnika, minden mi szem szájnak ingere a hétvégén. Tovább olvasom