Délmagyar logó

2015. 10. 10. szombat - Gedeon 10°C | 18°C

Veszik a hátizsákjukat az orvosok

Csongrád megye - Két hónapon belül bármelyik magyar orvos meghatszorozhatja fizetését – csak az elhatározás kell, hogy külföldön akar dolgozni. A munkaközvetítők ma már mindent elintéznek helyettük, még fizetni sem kell a szolgáltatásokért. A legnépszerűbbek most a németországi munkák – gyakorlatilag bárki elhelyezkedhet ott, aki beszéli a nyelvet.
Tömegesen hagyják el a kelet-európai orvosok hazájukat: a magasabb bérek, magas szintű felszereltség és a továbbképzés lehetőségei vonzzák őket Nyugatra. A legjobbakat különféle kedvezményekkel, ösztöndíjakkal, nyelvtanfolyamokkal, szakmai továbbképzéssel még csábítják is, sok helyen fejvadászok keresik az utánpótlást. Magyarországon mindezek miatt ma már olyan súlyos az orvoshiány, hogy a WHO az ellátás biztonságáért aggódik, ha még többen mennek el.

Márpedig mennek, hiszen mára komplett iparággá fejlődött az orvosok támogatása ebben az ügyben. Nekik csupán a döntést kell meghozniuk, onnantól kezdve a folyamat önjáró és ingyenes.

A munkaközvetítők mindent elintéznek helyettük, a költségeket pedig a munkaadók vállalják. A magyar orvosok kevesebb mint két hónapon belül itthoni fizetésük többszöröséért dolgozhatnak az általuk kiválasztott országban és rajtuk múlik, meddig maradnak. A legkelendőbbek most a német állások: Magyarországról ide közvetítik a legtöbb szakembert. A német Szövetségi Orvos Kamara szerint ma már minden 4. orvosuk a földrész keleti feléből származik, és az arány növekvő.Az EU-Work Kft. kifejezetten Németországba közvetít orvosokat. Koncz Eszter HR-tanácsadó elmondta: csak az ő cégük közvetítésével havonta 3–4 szakember hagyja el az országot. – A legtöbben anyagi okból mennek külföldre. Többségében kezdők, vagy olyan szakemberek, akik már 15–20 éve dolgoznak és megcsömörlöttek – mesélt tapasztalatairól.

Németországban végzettségtől függetlenül minden orvos először rezidensként helyezkedik el, hiszen másfél–két hónap, mire magyar diplomáját elismertetik. A szakorvosjelölti bér 3–4 ezer euró, ezt követően pedig a kezdők bére 5 ezer euró havonta. Ehhez jön még a túlmunka és az ügyeleti pótlék. Míg tehát egy tanársegéd az augusztusi béremelés után is mindössze 240 ezer forintos fizetésért dolgozik majd a magyar kórházakban, Németországban 1 millió 450 ezret kap – alapbérként.

– Németországba többen mennek, mint Angliába. Van, aki kifejezetten a munkavállalás miatt kezd el nyelvet tanulni. Elsősorban a közelsége miatt kedvelt – mesélte Koncz Eszter. Hozzátette: mindenhol szívesen fogadják a magyarokat, hiszen jó munkaerőnek számítanak. A nagyobb klinikákra azonban nehéz bekerülni, először érdemesebb kisebb városokban próbálkozni. A professzorokat, illetve a speciális területekről érkezőket viszont mindenhol tárt karokkal várják.

A legtöbb érdeklődő első körben mégsem Németországban, hanem Angliában gondolkodik a nyelvi könnyebbség miatt, és azért, mert az Unió más országaihoz képest is magasabbak itt a bérek. Egy szakorvos fizetése évi 70 ezer font – havi 2,2 millió forint. A szigetországban azonban jóval nehezebb elhelyezkedni. Lukács László, a Doctors Abroad Kft. tanácsadója elmondta: féléves munkatapasztalat nélkül lehetetlen, de még rezidensként is nehézkes ott állást találni. – Csak a legrátermettebb és legkitartóbb jelöltek tudnak megragadni hosszú távon. A többiek csak helyettesítő állásokba juthatnak be, de azt akár életük végéig is csinálhatják – tette hozzá. Az angolok ráadásul a németekkel szemben nem segítik a munkavállalójuk szociális igényeit sem.

A cég egyébként közvetít háziorvosokat is – Svájcba. A fizetések ott még az angolnál is magasabbak nagyjából 10 százalékkal, a jelentkezőket mindenben segítik: a lakáshoz jutásban, illetve a család elhelyezésében egyaránt.
123456789... következő >> végére >>> 126 hozzászólás
Moderálásra küldöm 126. Elen 2012.07.30. 16:11

A szívemből szólt Agáta! Bizony nagyon sokba kerül a 6 év egyetemi képzés! Arra senki sem gondol, hogy a szülő mennyit fizet ezen idő alatt, és arra sem, hogy roskadozik menet közben a súly alatt. Van olyan tankönyv, mely 64 ezer forint és akkor még nem szóltam a többi kiadásról.
Csak és kizárólag az állam által biztosított anyagi juttatásra figyelnek, no meg arra, hogy hálátlan orvosok kitanítja őket a haza és szó nélkül elhagyják. Biztosan tudom, hogy senki sem menne el, ha anyagilag és erkölcsileg is érezné a megbecsülést, hisz elsősorban mindenki saját hazájában és anyanyelvén szeretne gyógyítani! És természetesen elérhető távolságra a szeretteitől!

Moderálásra küldöm 125. Agáta 2012.07.30. 15:28

Sokféle véleményt olvasok itt, de úgy látszik, a megszólalók közül senki nincs tisztában azzal, hogy nemcsak az adófizetőknek kerül pénzbe az orvostanhallgatók taníttatása, hanem a szülőknek is (az adózott jövedelmükből). Az egyetem 6 éves. Ez alatt a szülők tartják el a gyerekeket, vásárolják meg a tankönyveket (van olyan könyv, ami 30 ezer forint, most el lehet képzelni, hogy a 6 év alatt mennyire rúgnak csak ezek a költségek). A hallgatók az első tanév után nyáron ápolási gyakorlaton hordják az ágytálat, mosdatják a betegeket és a ruházatukat megint a szülők állják, mert azt sem kapnak. Még 2 nyári gyakorlat van, ami alatt szintén ingyen végeznek munkát. A 6. évben pedig szinte egész tanév alatt gyakorlat. Igen, tanulnak is, de dolgoznak is ingyen a klinikákon, kórházakban. A rezidensi, és a szakorovosi tanulóévek alatt pedig szégyenletesen kevés a fizetésük. Ismerősöm gyereke szakorvosi tanulóéveire nem tudott lakóhelyükön elhelyezkedni. 90 ezer Ft-ból 45+rezsi volt az albérlet,… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 124. ikszy 2012.07.29. 13:42

Tisztelettel kérdezném, hogy miért csak az orvosokról papolunk itt? Az arab országokban dolgozó olajbányász szakemberek, az Afganisztánban szolgáló katonák képzési költségét is visszakövetelnénk?

Moderálásra küldöm 123. Elen 2012.07.29. 13:26

116. felesleges 2012.07.28. 10:38

Mind szép és jó gondolat, melyet felesleges megosztott velünk, igazi példabeszéd! Egy baj van velük, hogy sajnos ezek a gondolatok nem fizetőképesek! Egyikkel sem lehet befizetni a csekkeket, még kevésbé lehet velük lakásvásárláshoz szükséges önerőt gyűjteni. Épp ezért, ha egy magára és méltóságára valamit is adó, itthon kevésbé becsült orvos azt mondja, hogy elmegyek, azt maximálisan támogatni tudom!

"Ne felejtsük: a legboldogítóbb dolgokhoz az életben csak ingyen lehet hozzájutni, pénzzel igazán sosem kaphatjuk meg. Csak néhány, a teljesség igénye nélkül: szeretet, szerelem, barátság, hűség, tisztelet, becsület... emlékszik még valaki ezekre, ebben az országban? "

Igen emlékszünk, de nem kívánhatjuk senkitől, hogy vegetáljon csak azért, mert a legboldogítóbb dolgokra szentként tekint!

Moderálásra küldöm 122. adamantium 2012.07.29. 11:20

122. cruiser 2012.07.29. 08:45
és akkorki fog gyógyítani téged? majd te is külföldre mész saját pénzen kezeltetni magad? és mond már el mi képezi a jogi alapot arra, hogy ilyet kérjél tőlük? soha ilyet nem írtak alá a képzés megkezdése előtt, ráadásul az únió szigorúan tiltja a munkaerőpiac ilyen jellegű korlátozását, ha ilyen okos emberek vezetnék az országot már az első héten csődbe menne az ország a perek miatt

Moderálásra küldöm 121. cruiser 2012.07.29. 08:45

Jó utat nekik! Indulás előtt fizessék be képzésük teljes költségét az Államnak és : "el lehet menni Magyarországról"

Moderálásra küldöm 120. tol 2012.07.28. 21:01

kedves felesleges! Tudsz te, ha akarsz... :)

Moderálásra küldöm 119. 6664 2012.07.28. 16:54

117. dodoni 2012.07.28. 11:56 Nem állok le vitatkozni, csupán egyetlen őszinte mondat: Nem, nem - csupán - hitvány anyagi érdekért mindent otthagyó alja-nép vagyok.

Moderálásra küldöm 118. adamantium 2012.07.28. 13:31

117. dodoni 2012.07.28. 11:56
ezt a kettőt összehasonlítani azért elég nagy hozzánemértésre vall
tedd fel inkább úgy a kérdést, hogy: ha a városodban van két gyár: az ikarusz meg a mercedes és az ikarusz ad a munkásainak napi 16 óráért, rossz körülmények közt, kevés védőfelszerelés mellett 100 ezret, a mercedes meg napi 8 órában, nagyon jó munkakörülmények közt, minden védőfelszereléssel 1,5 milliót, akkor te dolgoznál az ikaruszban csak azért mert az magyar cég? vagy a mercedesnél dolgoznál, hogy a családodnak és neked minél jobb legyen?

Moderálásra küldöm 117. howatowabb 2012.07.28. 13:29

117. dodoni 2012.07.28. 11:56
Ezt jól megaszontad! Gratula. Neked biztos nagyon jól megy sorod. Piszkos anyagiak nélkül is jól megvagy. Nosza, te biza´ maradj is itthon!


126 hozzászólás123456789... következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Színpadok vonzásában

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!