Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Vesztegetés miatt tíz év börtönt kapott N. Norbert volt bíró

Nyolcrendbeli vesztegetés miatt első fokon tíz év börtönre ítélték Debrecenben N. Norbert Csongrád megyei volt tanácsvezető bírót.
Tíz év börtönbüntetésre ítélte nyolcrendbeli vesztegetés miatt N. Norbert volt Csongrád megyei tanácsvezető bírót a Debreceni Törvényszék csütörtökön. A törvényszék a vádlottal szemben több mint három millió forint vagyonelkobzást rendelt el, tíz évre eltiltotta az egyetemi diplomájához kötött foglalkozás gyakorlásától és nyolc évre a közügyek gyakorlásától. Az ügy másodrendű vádlottját, K. József Gábor bírót, aki jelenleg is a Szegedi Törvényszék bírája, a közokirat-hamisítás vádja alól felmentették. Többször megírtuk, hogy N. Norbert ügye összefüggésben volt azzal a botránnyal, amelyben még 2011-ben őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba helyezték K. Zoltán szegedi sztárügyvédet. Ő egy kiemelt jelentőségű, 650 millió forintos adócsalási ügyben ajánlotta fel segítségét az ügy egyik előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottjának. Kétmillió forintért vállalta a férfi szabadlábra helyeztetését, aki az ajánlattétel után valóban szabadult. K. Zoltánt előbb befolyással való üzérkedéssel, majd hivatali vesztegetéssel gyanúsították meg, előbb előzetes letartóztatásba helyezték, majd hamarosan kapcsolatba hozták N. Norberttel is, aki a fenti ügyben másodfokon eljáró 3 tagú testület tanácsvezető bírója volt. A vádat képviselő Szegedi Nyomozó Ügyészég szerint a bíró az ügyvédtől kenőpénzt fogadhatott el a felmentő ítéletért. Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott N. Norbert és K. Zoltán szegedi ügyvéd ezen kívül is együttműködtek abban, hogy az ügyvéd védenceire nézve kedvező bírósági döntések szülessenek. Ezt 8 konkrét esetben állapították meg. Az eljárás legtöbbször a következő volt: az ügyvéd védencének előzetes letartóztatását a bíróság elrendelte vagy meghosszabbította, a döntés ellen pedig az érintettek fellebbeztek. Az adott ügy másodfokon a Csongrád Megyei Bíróságra került, ahol az elsőrendű vádlott saját bírói tanácsának szignálta azt. A legutolsó együttműködésben házi őrizet volt a cél: N. Norbert a másodrendű vádlottnak azt mondta, hogy a nyomozás már befejeződött, így a gyanúsítottak nem tudnak összebeszélni. A másik bíró, K. József Gábor ebben a hiszemben írta alá a végzést, de sem a nyomozati iratokat, sem a bírósági iratokat nem látta, sőt a döntést úgy hozták meg, hogy tanácsülést sem tartottak benne. Az ügyet elfogultság miatt tárgyalták Debrecenben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden évben felbontják az algyői Tisza-hidat

2012 óta minden évben, egy-egy hónapig félpályás útzár mellett javítják az algyői Tisza-hidat, pedig 9 éve 528 milliót költöttek rá. Tovább olvasom