Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Veszteségesen nem árulnak tűzifát a Tüzépek

Szeged - Csongrád megyében minden ötödik háztartás fával tüzel, falun ez az arány eléri az 50 százalékot. A kormány hatóságilag csökkentené a fa és a szén árát. A tüzépesek szerint a fahiány miatt éppen emelkedik a tűzifa ára.
Csongrád megyében minden ötödik háztartásban fával is fűtenek: emiatt eddig közel 30 ezer lakás maradt ki a kormány rezsicsökkentéséből. A Szegedi Kéményseprőipari Kft. területén ez az arány magasabb, 57 ezer kéményéből 15 ezer a fatüzeléses. Falun pedig 50 százalék fölé ugrik az arányuk. A hírek arról szólnak, hogy a Fidesz mérsékelné a tűzifa és a szén árát, a kereskedők pedig arról beszélnek, a fahiány áremelkedést hoz.

– Két éve vettünk egy kandallót 70 ezer forintért. Tavaly 3 köbméter, azaz közel 20 mázsa akácot vásároltunk hozzá. A kandallóval két radiátort váltottunk ki a 6-ból, fával fűtjük a nappalit és az előszobát. A 20 mázsányi fa kell egy télre, mert a lányaim fázósak. A mostani 20 fokos szeptemberben mi már fűtűnk – mondta egy kétgyermekes családapa. Úgy vélte, a fatüzelés „egy betűvel sem olcsóbb", mint a gázfűtés. A kormányzati rezsicsökkentést üdvözölné, de kivitelezhetetlennek tartja.

A Fidesz politikusai a kormány rezsicsökkentő országjárásán bejelentették, a díjmérséklést a fa tüzelőre és a szénre is kiterjesztik. A Fidesz munkacsoportja és az energiahivatal dolgozik azon, hogyan lehet ezt kivitelezni, hogy közben ne roppanjon össze a fával, szénnel kereskedő ágazat. A gáz és az áram ára év eleje óta 10 százalékkal csökkent, novembertől újabb 11 százalékos díjvágás várható.

Elkel a meleg. Kedden már több családi házban begyújtottak Szeged-Petőfi telepen is. Fotó: Segesvári Csaba
Elkel a meleg. Kedden már több családi házban begyújtottak Szeged-Petőfi telepen is.
Fotó: Segesvári Csaba

A Rókusi Tüzép telepén tegnap javában fűrészelték a friss tűzifaszállítmányt.
Ki fizette a palackos gáz rezsicsökkenését?

Július elsejével a kormány a rezsi elleni harc második lépéseként mérsékelte a PB-gáz-palackok fogyasztói árát. Egy névtelenséget kérő szegedi forgalmazótól megtudtuk, a kormány rezsicsökkentését nagyobb részben a kereskedő, kisebb részben a gyártó állta.

– Fogytán a fa, most csak egykamionnyi maradt. Fahiány van a piacon – mondta Papp Flórián. A telep kereskedelmi vezetője kifejtette, a pénztelenség miatt ritka az a vásárló, aki előre megvásárolja a fűtési szezonra valót. – A fa ára emelkedett, a legkeresettebb az akác, mázsájáért minőségtől függően 2600–3400 forintot kérünk. A nyárfa 100 kilója csak 1900 forintba kerül, a tölgy és a bükk 2590 forintért megy. Amikor meghallják, mennyibe kerül az akác, inkább a tölgy, bükk mellett döntenek. Ráadásul azonos szárazság mellett még a fűtőérték-különbség is elenyésző – mondta a Tüzép-telep alkalmazottja.

Melyik fának csökken az ára 10 százalékkal? – kérdeztük Papp Flóriánt, amire a kereskedelmi vezető nem tudott felelni. – Senki sem fogja azt finanszírozni, hogy olcsóbban adjuk a fát. Nem tudom, egy piacgazdaságba hogy lehet így beavatkozni. Elég abszurdnak tűnik, hogy a kormány határozza meg a tűzifa árát. Mihez képest kellene 10 százalékkal csökkenteni? Ha a központi árszabályozás miatt veszteséges lesz a tűzifa-kereskedelem, felhagyunk vele – közölte a kereskedő. Papp Flórián úgy vélte, a fakereskedőknél nehéz lesz egységesíteni az árakat. – A gáz- és villanyárakat eddig is az energiahivatal határozta meg, így azt könnyedén lehet módosítani. A tűzifával más a helyzet, az árat a kereslet és a kínálat, vagyis a piac határozta meg, nem az állam – folytatta. – Romániából importáljuk a tüzelő jelentős részét, a hazai termelés nem fedezi a szükségleteket – tette hozzá. – A szénárak az utóbbi időben jobban emelkedtek, mint a tűzifaárak. Az import fekete szén mázsája 3000-ről 5000-7000 forintra nőtt – tudtuk meg Papp Flóriántól. A telepvezető szerint érdemes hivatalos helyen beszerezni a télire valót, mert az utcai árusokkal kötött üzletek kockázatosak.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. csonakos 2013. szeptember 26. 14:09
  „41. geza 2013.09.26. 12:22
  Változó! Van tüzépes aki csak két éve levegőn (tető alatt) szárított fát árul! Nem ez a jellemző!”
 • 41. geza 2013. szeptember 26. 12:22
  „Mekkora a tüzépnél, "kereskedőknél" vásárolt fa víztartalma?
  Akkor tessék mondani mennyibe kerül 1 m 3 fa?...”
 • 40. bambulla 2013. szeptember 26. 08:42
  „39. KamuNeni 2013.09.26. 07:19
  ugyanazok szállítanak az ország más részeibe is
  nem csak a határmenti településeket látják el
  akikről te beszélsz azok a feketéző románok
  amúgy meg akadozik az ellátás
  sajnos nincs annyi kitermelhető fa, mint amennyire szükség lenne”
 • 39. KamuNeni 2013. szeptember 26. 07:19
  „Csongrad megye meg csak hagyjan, mert a romanoktol jominosegu olcsobb tuzfat tudnak venni. De mi lessz a beljebb lakokkal? Mivel fognak tuzelni ha a tuzepek nem arulnak tuzelo anyagot?”
 • 38. techMon 2013. szeptember 26. 03:55
  „A tüzépes is munkából keresi a pénzét, az állami tüzépes is abból keresi majd (ha lessz ilyen), csak az utóbbit adóból fizetné mindenki az előbbit meg közvetlenül fizetik azok akik megveszik .”
 • 37. bambulla 2013. szeptember 26. 00:08
  „19. varadipal 2013.09.25. 14:26
  azt nem köbméterre árulják, hanem kalodára
  ennyire egyszerű
  csak gondolom te mindig megkérdezed, hogy az hány köbméter :)
  okostojás”
 • 36. kormoska 2013. szeptember 25. 21:15
  „Fölvágták a nyelvét az erősen kapitalista beállítottságú Tüzépesnek,de hamar rá fog jönni,hogy a mostani kormány nagyon"kreatív"tud lenni.....!
  A megoldás szerintem egyszerű lesz:Nem fognak itt szórakozni betarthatatlan-nehezen ellenőrizhető hatósági árszabályokkal.
  Állami tűzifa lerakatok fognak nyílni hamarosan,ahol majd nonprofit áron adják a tűzrevalót.
  A kormány majd tündökölteti magát a dicsfényben,a közeli magántüzépek meg szépen tönkremennek majd.
  Így"támogatják"manapság a szabad vállalkozásokat.....”
 • 35. queenmargareth1 2013. szeptember 25. 20:50
  „x, oké kellene, kellene már nagyon nem becsületesnek lenni az sose kifizetődő:(
  32. sz27 2013.09.25. 20:18
  húúúúúúúúú, most nem a gázról van szó:)
  Lendvait meg alapból nem csípi senki, szerintem.”
 • 34. NP1 2013. szeptember 25. 20:47
  „27. kispont 2013.09.25. 19:10

  Természetesen azzal kell fűtened amivel tudsz.
  Az én lehetőségeim is végesek - nagyon!”
 • 33. történész 2013. szeptember 25. 20:22
  „A Tüzép..törvény aloli kivételezettek baráti köre.
  gyakorló vásárló írok pár szösszenetet..
  1, egynap háro ár a cementre.
  2. Kérdem az árúnak az árát..rámnéz és mond egy árat, tíz perc múlva a fiam kérdezte neki 2500 ft-al kevesebbet mondott.. stb..
  A tüzép-pel szembeni gondok..
  Nincs mérlege
  Sok helyen locsolják a tűzifát
  Nincs pénztárgépe
  Nem hiteles a m3 mérés sok benne a kb../sóder,homok,
  nincsenek minta anyagok pl,hogy melyik a fenyő deszke,melyik a zsalú deszka, veszettül aratnak vele amikor véletlenül tévednek..
  Nem találni olyan tüzép-et ahol fel van tüntetve az árú ára db ja és nagy tétele..
  minden ilyen kereskedés úgy érzem becsap
  És most mondja meg valaki,hogy egy ilyen kemény államban miért lehet ennyire szabad kereskedelmi kategória a Tüzép ?
  Őrájuk miért nem vonatkoznak a kereskedelmi törvények, miért kivételek::hol van szabályozva a tűzifa nedvességtartalma??Jobb külföldi kereskedésbe fel van tüntette a nedvesség tartalom,a szén portartalom..
  Na szóval először ezen kereskedelmeket be kell sorolni a többi egység soraiba,rájuk kell kényszeríteni a Magyar kereskedelmi törvényeket,aztán kellően ellenőrizni,hogy a tűzifájuk honnan származik !!!
  És az a szomorú,hogy az általam felsorolt problémák egybe mosnak minden ilyen kereskedést.”
 • 32. sz27 2013. szeptember 25. 20:18
  „Látom megy a hangulat keltés . Még be sem vezeték árplafont máris kárognak a komcsi hiénák. Akkor hol voltatok amikor Lendvai elvtársnő halkan mondta NEM LESZ GÁZÁR EMELÉS! 14 alkalommal hazudót ami drága Ildikónk. ugyanis ennyiszer emeltek gázárt. Elvtársak akinek nemkel a megtakarítás ,nincsen szüksége ere pénzre javaslom ajánlja fel az m sz p nek ! Hátha tudnának vásárolni a bal liberálisok valamelyik internetes áruházban mindenki számára elfogadott miniszterelnök jelöltet AZ igazság az hogy senki nem akar bukott miniszter jelölt maradni a választások után!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 31. x 2013. szeptember 25. 20:05
  „30. queenmargareth1 "... ezek a narancsosok, ... Hát tudnak ezek valamit az életről???"
  - Persze, hogy tudnak: alkalmazkodni a körülményekhez, a húsosfazék közelében maradni. Tanulj tőlük!”
 • 30. queenmargareth1 2013. szeptember 25. 19:31
  „nos, az átverések:MINDIG OTT LENNI, A MÉRLEGELÉSNÉL!megnézni, hogy pontos-e és visszamérni a súlyt, mert ezzel mocskosul csalnak!Ott lenni, míg leszedik a fát, mert ki tudja mit rejtenek alá.Uez a szén esetében is. Főleg idősebbeket vágnak át!!!Nagyon nehéz megbízható helyről, jó minőséget vásárolni.Aztán úgy is kell még tovább vágni, aprítani azt a fát, betenni olyan helyre, ahol nem ázik.Nem árt azt sem megnézni milyen vizes fát akarnak ránk sózni, mert ugye az is súly.
  Nagyon okosan tudják mondani, hogy tavasszal kell venni, mert olcsóbb.Nem!Mert vagy nincs, vagy pedig nyáron megveszed!!!Azt hiszitek ez olyan egyszerű, mint elzárni egy panelradiátort?és akkor ezek ezek a narancsosok, novembertől akarnak "csökkenteni".Hát tudnak ezek valamit az életről???”
 • 29. csonakos 2013. szeptember 25. 19:23
  „26. NP1 2013.09.25. 18:28
  Igazad van! - beszélhetnénk itt más fűtési módokról amit már a spórolásnál is írtak sokan! H tarifás fűtés/hűtés! Ion kazánok elterjesztése! Szóval lenne bőven, csak pénz erre nincs pályázatokon meg a zsebben sem! Passzív házak épülhetnek hamarosan, semmi más nem!”
 • 28. csonakos 2013. szeptember 25. 19:19
  „25. nyomdasz63 2013.09.25. 18:07
  Csak, hogy tiszta legyen ez az erdei köbméter! 1x1x1,75 magas! Ez = egy köbméter tömör fával!
  Ha 1,3-mal számolták, átvertek vele! Itt a súlyok is megvannak! Érdemes olvasni anak aki fával akar fűteni! Mindjárt kiderül a kalodás tüzifa átverés is belőle.
  http://energia.ma/megujulo/biomassza/20121118-mazsa-kobmeter-erdeszeti-kobmeter-mit-erdemes-tudni-favasarlas-elott/”
 • 27. kispont 2013. szeptember 25. 19:10
  „Az erdei köbméter az 1x1x1.7 és súlyilag nyers fánál kb akác 9.5-10 cser gyertyán 11.5-12 mázsa
  NP1 és én itt a világ végén mivel tüzeljek?”
 • 26. NP1 2013. szeptember 25. 18:28
  „Ami a legszomorúbb ebben a történetben az az, hogy nem a jövő környezetbarát, gazdaságos, fűtésrendszereiről vitázunk, hanem a XIX. századhoz való visszatérésen.”
 • 25. nyomdasz63 2013. szeptember 25. 18:07
  „A fűtési szezon végén kell venni a fát,akkor már szabadulna tőle a gazdája,sokkal olcsóbban odaadja. Ráadásul már addigra sokat száradt.
  Aki teheti menjen el érte vidéki falvakba,az erdészetekbe. Ott olcsóbb.és még létezik a becsület valamennyire.
  Egy erdei köbméter: 1m x 1m x 1,3m....sok helyen vannak ilyen "kalodák",ahonnan a vásárlás után már lehet is pakolni.”
 • 24. csonakos 2013. szeptember 25. 17:00
  „23. balihoho 2013.09.25. 15:28
  Csak kíváncsiságból! - mennyi fát használsz el egy fűtési szezonban és hány fokot tartassz a házban? Nekünk a 105 négyzetméterre 80 mázsa tűzifa elég 24 fok mellett!”
 • 23. balihoho 2013. szeptember 25. 15:28
  „Ezért jó az öreg, de sokak szerint lenézett paraszt ház, a hagyományos fűtéssel. Csak csodálkozom azon, milyen költségek jönnek ki a téli fűtés szezon végén, a modern családi házaknál, akár gázzal, akár szénnel, fával történő fűtés után.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabad ég alatt gyúrnak az algyőiek

Hát ez nagyon könnyű, ezt ismerem! – kiáltja büszkén a nyolcéves Vajna Norbi a ferde haspad mellett. Tovább olvasom