Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Vezérkar- és struktúraváltás a színházban

Szeged - A vezetőváltással elkerülhetetlen az elavult intézményi struktúra megváltoztatása a Szegedi Nemzeti Színházban; az önkormányzat 11 fővel csökkenti a közalkalmazottak létszámát – hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón.
Azt is bejelentették: a 125 éves jubileumát októberben ünneplő teátrum – amely a következő szezonban 27 produkciót kínál – 30 millió forintos plusztámogatást kap.

Más városok botrányos színházi igazgatóváltásaival szemben Szegeden korrekt stafétaváltás történt, példamutató konszenzussal választotta a közgyűlés Gyüdi Sándort a teátrum főigazgatójává. Erről a tegnapi sajtótájékoztatón Botka László polgármester beszélt, aki azt is hangsúlyozta: sohasem szólt bele a színház művészi munkájába, ezt más politikustól sem tűri el, de az intézmény elavult struktúráján a versenyben maradás érdekében változtatni kell. A feladatok racionálisabb ellátása érdekében csökkenteni kell a közalkalmazottak arányát. Első lépésben az önkormányzat 11 státust von el az intézménytől, ez azonban nem jelent létszámleépítést, hiszen vállalkozói szerződéssel továbbra is foglalkoztathatja a teátrum a szükséges munkatársakat.

Diplomás művészek

Az új főrendező, Telihay Péter úgy fogalmazott: szeretné visszaállítani a képzettség becsületét, ezért diplomás színészekkel és szakemberekkel szeretne dolgozni. Ősztől a prózai tagozatot erősíti Barnák László, Egger Géza, Erdélyi Tímea, Horváth Illés, Poroszlay Kristóf, Schlanger András és Szikszai Rémusz színművész. Az operaegyütteshez szerződött Érsek Dóra magánénekes.

A polgármester azt is bejelentette: a színház 30 millió forintos plusztámogatást kap a munkajogi intézkedésekre, a 125 éves évforduló megünneplésére, valamint a Mezzo Operafesztiválra. Az új vezérkar szeptember elejéig beterjeszti a fenntartónak az intézmény új szervezeti és működési szabályzatát. Botka szerint olyan színházat nem lehet csinálni, amelynek minden előadása Szeged mind a 165 ezer polgárának tetszik; a városvezetés elvárása: a műsorkínálatból minél több szegedi találjon ízlésének megfelelő produkciót.

Főigazgatóként Gyüdi Sándor Nagy Lászlót nevezi ki a színház ügyvezető igazgatójává. Juronics Tamás művészeti vezetővel, Telihay Péter prózai tagozatvezető-főrendezővel, Almási-Tóth András irodalmi vezetővel és Pál Tamás első karmesterrel elkészítették a következő évad műsortervét, amelyben a 14 saját bemutatóval, a továbbjátszásokkal és az operafesztivál 4 premierjével együtt 27 produkció szerepel.

Változott a műsorterv

A tavasszal bejelentett tervhez képest kissé változott a jövő évad műsora: Goldoni-Mohácsi A kávéház című vígjátékának Rusznyák Gábor rendezte nagyszínházi bemutatójával szeptember 26-án indul a szezon. További bemutatók: Adriana Lecouvreur (opera), A mennyei város (balett-oratórium), A diótörő (zenés mesejáték), A vihar (dráma), A kötelesség kalózai (operett), Faust elkárhozása (opera). A kisszínházban október 3-án Machiavelli Mandragórájával kezdődik az évad, további premierek: Pornográfia, Királyasszony lovagja (színművek), Figaro házassága (opera), egy új balettprodukció, Mr. A (mesejáték), Balta a fejbe (hisztériumjáték).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kligl földgömbjén világít majd a rendező városok neve

Szeged - Kligl Sándor szegedi szobrászművész legújabb alkotása az Olimpiai emlékmű, amit a tatai edzőtáborban állítanak fel. Tovább olvasom