Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Vezetékes telefon: internettel maradhat

Szeged - A világ minden piacán csökken a vezetékes telefonvonalak száma, de Magyarországon még mindig 3 millió körüli működik. Ki azért tartja meg a vonalat, mert csúcsidőn kívül ingyen hívhatja a családtagjait, ki pedig azért, mert más szolgáltatással, tévével, internettel együtt megéri.

– Nagyjából ötven éve van vezetékes telefonunk, mert a férjem orvos. Minden szobában tartunk egy készüléket, olyat is használunk, amit a lakásban magunkkal hordozhatunk. Este hat óra után és hétvégén ingyen beszélünk, így napi kapcsolatot tartunk a lányunkkal, unokánkkal és a négy dédunokánkkal – mondja Vozár Mária.

Internettel kapósabb

A mobilok térhódítása nem kérdés: tavaly októberben már minden száz magyarra 117 SIM kártya jutott, s már az egy hónapban átlagosan mobilinterneten keresztül letöltött adatforgalom is 0,9 gigabyte-ra nőtt – írta meg a computerworld.hu internetes oldal. A cikk szerint leszögezhető, hogy a vezetékes hangszolgáltatások csak akkor képesek túlélni a mobiltelefonos szolgáltatásokkal szemben, ha azokat a vezetékes internethez kötik, azzal egy csomagban adják, a lehető legalacsonyabb áron.

A szegedi nyugdíjas asszony hozzáteszi, a barátaik már jól ismerik a számukat, és benne vannak a telefonkönyvben. Férjének és neki is van mobiltelefonja, azt inkább olyankor használják, amikor elmennek otthonról. Ragaszkodnak a vezetékes vonalhoz és a hagyományos, tárcsás telefonhoz, amely a nappalit ékesíti.

Mennyien használnak vezetékes telefont manapság, amikor már szinte mindenkinek van legalább egy mobilja? A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) adatai szerint tavaly év végén 2 millió 978 ezer magyarországi hozzáférés volt, négy évvel korábban 3 millió 61 ezer.

Az NMHH Kommunikációs Igazgatósága megemlítette, az utóbbi években a helyhez kötött hozzáférések száma alapvetően stagnált, sőt az utóbbi egy-két évben enyhén emelkedett.

Ez abból adódott, hogy a hagyományos, rézérpáras telefon-előfizetések (PSTN) száma ugyan folyamatosan csökkent, ezzel párhuzamosan viszont olyan új technológiák nyertek teret, mint az internetalapú hangátvitel (VoIP) és a kábelhálózaton nyújtott telefonszolgáltatás (VoCATV).

„A vezetékes telefonvonalak számának csökkenése – elsősorban a mobiltelefonos és az online kommunikáció világméretű térhódítása következtében – a világ minden piacán általános jelenség, amelyet a szolgáltatók több-kevesebb sikerrel igyekeznek lassítani" – közölte a Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága.

Vozár Mária fél évszázad után is ragaszkodik a hagyományos tárcsás telefonhoz. Fotó: Karnok Csaba
Vozár Mária fél évszázad után is ragaszkodik a hagyományos tárcsás telefonhoz. Fotó: Karnok Csaba

A piacvezető hazai szolgáltató „előnyös ajánlatainak köszönhetően 2013 végén az utóbbi évtizedben a legalacsonyabb szintre, alig több mint 2 százalékosra csökkentette a lemorzsolódást a vezetékesvonal-számban, ami nemzetközi viszonylatban is kiváló eredménynek számít".

A vállalat 2013 végén összesen 1 millió 676 ezer vezetékes vonalat működtetett lakossági és üzleti ügyfeleinél, egy évvel korábban még 40 ezerrel többet. Több távközlési szolgáltató honlapján böngésztük az előfizetések árát: hűségidőtől függően változnak, de egy átlagos vezetékes telefon havi díja körülbelül háromezer forint.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden kollégista happy Szegeden

Pharrell Williams Happy című slágere a szegedieket is megihlette. A Károlyi Mihály Kollégium lakói a főszereplői a klipnek, a forgatásba az utca emberét is bevonták. Tovább olvasom