Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Vezetni tanul Varga Ádám édesanyja

Szeged - Márkus Tímea, a kerekes székes, Kölnben őssejtkezelésen kétszer is átesett Varga Ádám édesanyja egy szegedi autósiskola támogatásával vezetni tanul. Azért, hogy Vásárhelyre szállíthassa a 18 éves koráig tanköteles fiút.
Nincs más hátra, autót kell vennie a háromgyermekes Varga családnak, hogy a sérült Ádám iskolába járhasson. Márkus Tímea – annak a Varga Ádámnak az édesanyja, akinek külföldi gyógykezelésére lapunk szervezésében az egész megye gyűjtött pénzt 3 évvel ezelőtt – hamarosan megtanul vezetni. Autót pedig hitelből lesznek kénytelenek vásárolni.

Ádám december 2-án lesz 16 esztendős. A fiú elvégezte az általános iskolát a szegedi Sólyom utcai speciális iskolában, de a törvény betűi szerint tovább kell tanulnia. Ádámra ugyanis még a korábbi jogszabályok vonatkoznak, 18 éves koráig tankötelesnek számít.

Fotó: Schmidt Andrea
Szabó Zsolt, Márkus Tímea, Varga Ádám, Varga István legkisebb gyermekével, Árpáddal és Császár Illésné az autósiskola előtt, amely segít, hogy a sérült fiú folytathassa a tanulmányait. Fotó: Schmidt Andrea


– Szegeden egy iskola se tudta fogadni Ádámot – mondta az édesanya az újabb Canossa-járásról. – Egyedül a vásárhelyi Kozmutza Flóra speciális intézmény alapító okirata tartalmaz olyan feltételeket, hogy Ádám ott tanulhasson. Magántanuló lesz, hetente kétszer kell részt vennie az órákon.

Két őssejtkezelés után

2007-ben 11 éves volt Varga Ádám, amikor először írtunk róla: a család szórólapokon kérte az embereket, segítsék a fogyatékkal élő fiú kínai őssejtkezelését. Ádám szülés közben agykárosodást szenvedett, valamint mozgásában is korlátozott. Számláján egy év alatt 6 millió forint gyűlt össze. Több mint 2 milliót a Délmagyarország, a Délvilág és a Cora az egész megye összefogásával gyűjtött össze a forgalomból kivont 1 és 2 forintosokból. Novák Jenő szegedi feltaláló kádliftet szerelt be a panellakásuk fürdőszobájába. A kínai út helyett végül 2008-ban és 2009-ben az olcsóbb németországi, kölni gyógykezelésre sikerült elmennie a családnak. Az őssejtbeültetésnek köszönhetően azonban csak a gyerek szellemi állapota javult, még nem érték el a célt, hogy Ádám járjon és felnőttként gondoskodni tudjon magáról. Vargáék nem adták fel a reményt: az őket támogató S.O.S. Alapítvány szerint
90 százalékos az esélye annak, hogy hamarosan a harmadik őssejtbeültetésre is elutazhassanak.

Az immáron középiskolásnak számító fiút azonban busszal nem tudnák átkísérni a szomszédos városba. Noha indulnak alacsonypadlós járművek Vásárhelyre, menetrendjükhöz nem tud alkalmazkodni a másik két gyereket is iskolába kísérő és dolgozó felnőtt.

A mentőötlet – tanuljon meg valaki autót vezetni a családban – Szabó Zsolté volt, aki Tímea munkatársa az Algyői Halászcsárdában, emellett pedig az ATI Császárné Kft.-nél gépjárművezetést oktat. Igen ám, de miből? A fiatal oktató elmesélte a család történetét főnökének, Császár Illésnének, aki villámgyorsan döntött: Zsolttal együtt a teljes képzés költségeit finanszírozzák, a vizsgadíjak kivételével.

– Tímea az elméletet otthon, interneten is tanulhatja – mondta az autósiskola vezetője –, majd próbavizsgát tehet, és ha a gép úgy ítéli meg, hogy megfelelő a tudása, jelentkezhet a vizsgára. Utána kezdődhet a gyakorlati képzés. Leghamarabb 2 és fél hónap alatt lehet megszerezni egy jogosítványt. Megtudtuk: az ATI Császárné Kft.-nek van mozgássérültek számára átalakított autója is, az országban mindössze 3 ilyen jármű található. Náluk tanult vezetni Péntek Norbert és Papp Szabolcs is: a sérült fiatalemberekről többször írtunk lapunkban.

Amíg beszélgettünk, Ádám a szokásos nyíltsággal érdeklődött: mi hogy vagyunk, mit csinálunk. A fiú értelmi képességei sokat fejlődtek, szépen, tisztán beszél. Rossz hír viszont, hogy nem javult a mozgása, sőt a sok üléstől csípőficamos lett.

Olvasóink írták

 • 4. Queenmargareth 2012. augusztus 29. 08:13
  „nem fogadták...félelmetes, hol tartunk ez ügyben itthon.”
 • 3. tuzlovacska 2012. augusztus 28. 21:53
  „Reklámnak nem rossz. Évekkel ezelőtt, mikor az iskolák dúskálhattak a tanulókban, ez nem fordult volna elő. De, én nagyon örülök, hogy legalább van a történetnek olyan szereplője, akinek valóban szüksége van jogsira és ezzel együtt a család boldogulni fog! Most a reklám és a jóság összehangolódott... Ritka pillanat! de jó érzés volt olvasni....”
 • 2. Tiszthelyettes 2012. augusztus 28. 19:47
  „Édesanyám is megtanult.
  Sőt az ismerőseim között van két "sérült" is és az ő édesanyjuknak is megvan a jogsi, mégsem lett hír belőle!”
 • 1. Kazikázmér 2012. augusztus 28. 09:35
  „Ügyes!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön a buszos felár

Az emelt szintű szolgáltatások – ilyen az IC – pótjegyárai az utazási távolsággal arányosan változnak. Bevezetik az autóbuszos felárat. Tovább olvasom