Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Viadal a jövő operistáinak

Szeged - Minden korábbinál többen, 124-en kerültek be a 7. országos és 2. nemzetközi Simándy-énekverseny döntőjébe, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán rendeznek meg április 27-étől. A díjátadó gálát 30-án tartják a nagyszínházban.
Egy évvel a Szegedhez is sok szállal kötődő Kossuth-díjas tenorista, Simándy József halála után, 1998-ban alapította Temesi Mária Liszt-díjas operaénekes, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának professzora, valamint egykori énektanára, Sinkó György érdemes művész basszista a Simándy-énekversenyt. A viadal megrendezését az énekes özvegye, Jutka asszony is támogatja, aki a zsűri tiszteletbeli tagjaként vesz részt a versenyeken, és a gálakoncerten köszönti, jutalmazza a győzteseket.

A klasszikus magánének-tanulmányokat folytató növendékek és már diplomás, fiatal énekesek számára kiírt versenyt hetedik alkalommal hirdették meg – 2008 után másodszor vártak külföldieket is a nemzetközivé vált megmérettetésre. Az elmúlt években olyan, ma már ismert énekesek tűntek fel a viadalon, mint Balczó Péter, Bretz Gábor, Cseh Antal, Haja Zsolt, Rácz Rita, Rálik Szilvia, Schöck Atala, Szegedi Csaba, Wierdl Eszter.

A versenyt idén is három korcsoportban rendezik meg: az alap- és középfokú oktatásban részt vevők között csak hazai énekesek indulhatnak, a főiskolai vagy az egyetemi képzés első három évfolyamában tanulók, a felsőbb évesek és friss diplomások számára meghirdetett kategóriák mindenki számára nyitottak. Temesi Mária elmondta: az idei versenyen minden eddiginél többen indultak, a hazai énekesek mellett Ausztriából, Dél-Koreából, Horvátországból, Izraelből, Japánból, Kínából, Németországból, Olaszországból, Oroszországból, Romániából, Svájcból, Szerbiából, Szlovákiából és Ukrajnából is neveztek
– összesen 124-en. A legfiatalabbaknak az elmúlt hetekben területi válogatókat rendeztek Szegeden, Budapesten és Győrben. A második fordulót, azaz a verseny döntőjét április 27-e és 30-a között tartják a zeneművészeti kar Fricsay Termében. Az énekeseknek három produkciót kell előadniuk egy klasszikus, egy romantikus, egy 20. századi és egy szabadon választott alkotás, illetve – Simándy József emléke előtt tisztelegve – Caccini Amarilli című dala vagy Kodály, Bartók, Liszt valamely műve közül.

A fődíj: 400 ezer forint

A győzteseket a világhírű szopránunk, Marton Éva Kossuth-díjas opera-énekesnő, a Zeneakadémia tanszékvezető professzora által vezetett nemzetközi zsűri választja ki. A grémium tagjai között olyan neves szakemberek vannak, mint például Csengery Adrienne énekművész, Győriványi Ráth György karmester, az Operaház főzeneigazgatója. A pénzdíjak – kategóriától függően 50–400 ezer forint az első három helyezettnek – mellett számos koncertfelkérést is kapnak a legjobbak. A díjátadó gálaestet – amelyen a frissen díjazottak mellett több korábbi győztes is fellép – a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével április 30-án 18 órától tartják a nagyszínházban. A gálakoncertet másnap felvételről leadja a Duna Televízió.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: az MSZP meg akarja osztani a magyarokat

Szeged - "Szilárd meggyőződésünk, hogy hazánk egységes egészet alkot. Magyar Országgyűlés csak egy… Tovább olvasom