Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Vicsorgó hiúztól Móra szerelmes leveléig

Szeged - Móra Ferenc kézzel írott szerelmes leveleit, Dankó Pista hegedűjét is láttuk a múzeum látványtáraiban, raktáraiban, ahová csak a legszerencsésebbek léphetnek be. Megmásztuk a csigalépcsőt is, amelyen kizárólag a dolgozók közlekedhetnek.
– Ez a keselyű 1902-ben pusztult el. Rejtély, hogyan kerülhetett Magyarországra, hiszen ez a fajta Dél-Európában őshonos – mesélte Varga András osztályvezető, miközben végigvezetett minket a múzeum egyik hátsó látványtárában. Erre a helyre, csak a dolgozók léphettek be eddig, most speciális jeggyel már néhány látogató is. Lapunknak Medgyesi Konstantin sajtóreferens mutatta meg, milyen kincsek rejlenek azokban a kis szobákban, hatalmas termekben, ahová csak az avatottak térhetnek be.

Az állatgyűjteményben nagyjából 1200 egyed kap helyet. A vicsorgó hiúztól az örvös pekarin át a túzokig számos szempár figyeli a vitrinek között sétáló múzeumi dolgozókat. Varga András szerint az embereket általában a sirályok mérete lepi meg, hiszen sokkal kisebbnek képzelik a szürkés színű, rikoltó hangot adó madarakat.

A néprajzi gyűjteményben Fodor Ferenc néprajzkutató kalauzolt minket. Megmutatta például Dankó Pista hegedűjét, amelyet koncertekre még mindig kölcsön adnak.
 
Vicsorgó hiúztól Móra szerelmes leveléig. Fotó: Kuklis István (galéria)
– Számos elfeledett szakmából őrzünk itt szerszámokat. Többek között van egy komplett késes műhelyünk, és számos fésűkészítő szerszámunk is. Szerintem Szeged három dologról híres: a paprikáról, a papucsról és a Sziráki-féle halbicskáról – mutatta a néprajzkutató azt a bicskát, amelynek markolata egy fénylő pikkelyű halat mintáz.

Medgyesi Konstantin megmutatta a könyvtárt, ahol még Móra Ferencről is készült fotó. Most a patinás faburkolat óvó csöndjében kutatók tanulmányozhatják a 40 ezer kötetből álló gyűjteményt, amelyek közül a legrégebbi a 17. századból való. Láthattuk azt a folyosórészt is, ahol elválik a régi neoklasszicista épület a második világháború után hozzáépített szárnytól. Múzeumi rejtélytúránk következő állomása az a helyiség volt, ahol azokat a festményeket őrzik, amelyek épp nincsenek a kiállítótérben.

Láthattuk Munkácsy Mihály Parasztlányka című képét, amely védőcsomagolásban lógott a rácson – most hozták vissza Békéscsabáról. A képeket Magyar András rendezi, katalogizálja, aki – Medgyesi Konstantin szerint – a múzeum egyik legprecízebb munkatársa. Utolsó állomásként a sajtóreferens egy keskeny, kizárólag bennfentesek által használ csigalépcsőn keresztül bevezetett minket abba a piciny, galériás helyiségbe, ahol nem mindennapi személyek leveleit és kéziratait őrzik. Elég csak a plafonig érő polcokra rakott dobozokra néznünk, és elolvasnunk a rájuk írt neveket: Tömörkény István, Móra Ferenc, Radnóti Miklós. Láthattuk Móra egyik levelét, amelyet Balatonföldváron megismert szerelmének írt kevéssel halála előtt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körözött Skodát fogtak Röszkén

Körözött Skodát fogtak Röszkén
A cseh hatóságok keresték azt a személygépkocsit, amellyel egy szerb állampolgár jelentkezett kilépésre Röszkénél. Tovább olvasom