Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Vicsorogva nem lehet a kamerába nézni

Szeged - Nem lehet kalapban vagy vastag keretű szemüvegben, nem tarthat az arcához játék mackót, és nem nyithatja nagyra a száját az, akit az okmányirodában fotóznak. Monitoron ellenőrizhető az elkészült kép, mégis sokan elégedetlenek az eredménnyel.
A szegedi okmányirodán nagyjából háromszáz embert fotóznak le naponta. A háromszáz egy része nincs megelégedve a fényképpel, pedig van, aki készül is: nyakkendőt köt, fésülködik a fülke előtt, vagy egyenesen a fodrásztól érkezik. Az okmányiroda munkatársai egy személyről több képet készítenek, a fülkében lévő monitoron látható az eredmény – erre bólint rá az alany. Már ha rábólint, ugyanis van, aki a végtelenségig fotóztatná magát a tökéletes igazolványképet keresve.

– Kész, tűz, mehet – lépett a fülkébe tegnap Virág Lászlóné, aki rá sem pillantott a monitorra, úgy mondta: jó lesz. Ilyen vagyok, el kell fogadni – mondta később a képre nézve.

Vigh Vajknak nem tetszett a róla készült fotó, de szerinte ez az okmányon lévő képek sajátja. Fotó: Frank Yvette
Vigh Vajknak nem tetszett a róla készült fotó, de szerinte ez az okmányon
lévő képek sajátja. Fotó: Frank Yvette

– A legrosszabb pillanatban kapják el az embert. Elegem van, fáradt vagyok – panaszkodott Vigh Vajk, aki a szerencsében bízva nem kért időpontot, ezért várakoznia kellett az irodában. A fotón nem tetszett magának, de azt mondta, ez az okmányon lévő képek sajátja. Legalább felvidítom vele az embereket – nézte a jó oldalát.

Rabosítófülke

A körülmények ugyan mások, de a rabosításkor készülő fotóknak is megvannak a szabályai. Amikor bűnügyi nyilvántartásba vesznek valakit, egy rabosítófülkében fényképezik le. Nem kell mozognia, a prizmás tükörnek köszönhetően egyszerre készül róla kép szemből és profilból. Mosolyogni nem kell, de nem is tilos. Mindenesetre kevesen szoktak.

Papp Istvánnétól, az okmányiroda munkatársától a fotózás szabályairól érdeklődtünk. Az „arckép-felvételezésnek" – ahogy a szabályzat hívja – szemből kell történnie. (Fotóriporter kollégám szerint például ezért nem tetszenek maguknak az emberek a fotón. Sokszor ugyanis előnyösebb, ha picit elfordul az alany. Ráadásul a merev üléstől a „kattintásra várva" az arcvonások is megmerevednek.) A szemeket nyitva kell tartani, azokat nem takarhatja el a haj. A háttérnek homogénnek kell lennie, a bőrön nem lehet csillogás, és a vörös szem sem fogadható el. Nem lehet árnyék a fej mögött. Kalap, sapka kerülendő, fejfedő csak vallási okokból viselhető, de akkor is az arc főbb elemeit és az arcélt tisztán kell látnia a kamerának. Más személy vagy játék nem lehet a képen – ennek a gyerekek esetében van jelentőssége. Nem lehet nyitva a száj, és a túl vastag szemüvegkeret sem megengedett.

Kivételes esetben elfogadnak kész képet. Többek között készült már útlevél egynapos csecsemőnek – az ő szülei hozhattak fotót, és hozhatott az a nő is, akinek kemoterápia miatt kihullott a haja. Előfordul, hogy megkérnek valakit: ha tud, jöjjön vissza később. Azt az embert például, akit kiraboltak, megvertek, és feldagadt, horzsolásokkal borított arccal fotózkodott volna.

Az okmányirodának volt már olyan ügyfele is, aki a szexepiljének érezte elöl hiányos fogsorát, ezért csak nehezen fogadta el, hogy vicsorgó fotó nem készülhet róla.

Olvasóink írták

  • 2. egyszeru polgar 2008. július 01. 11:17
    „Nagyon fiatalon meg erdekelt, hogy is nezek kiegy ilyen fenykepen. Ugyis hivatalos kozegek gyonyorkodnek benne, aki ellenorzi az pedig latja milyen vagyok. A szabalyoknak feleljen meg, hogy vissza ne utasitsak. Itt ahol elek , en szoktam otthon kesziteni a felveteleket, aztan a laborban meretre igazitjak es vagjak. Igy aztan annyiszor probalkozom, mig elegedett vagyok. Csaladtagok eseteben, mig meg nem unjak.”
  • 1. lux 2008. július 01. 05:50
    „Ha kevés a fény a fotózáshoz és "játékkamerával" próbálkoznak akkor nem várható profi értékelhető fénykép.
    lehet vitázni , de ezek tények. Az irodában egyik sem megfelelő!
    Feltehetően aki készíti a képet az sem fotós! Csodát nem kell várni. Ez is közbeszerzés volt ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nap a lódoktorral

Szeged - Krajcsovics László ló- és kisállat-ambulanciát működtet, 11 ezer disznót ellenőriz nap mint… Tovább olvasom