Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Vidám nemzetek listája: Magyarország csak a 103.

Szeged - A világ legboldogabb nemzeteinek listáját állította össze a Forbes magazin – Magyarország ezen a 103. helyen szerepel. Honfitársainknál csak két nemzet fiai szomorúbbak Európában.
„Mi az, mi embert boldoggá tehetne? Kincs? Hír? Gyönyör? Legyen bár mint özön, a telhetetlen elmerülhet benne, s nem fogja tudni, hogy van szívöröm" – írta Vörösmarty Mihály A merengőhöz című versében 1843-ban.

Az amerikai Forbes gazdasági magazin július közepén tette közzé legújabb felmérését a világ legboldogabb országairól – Magyarország a 155-ös lista 103. helyén szerepel Kirgizisztánnal, Azerbajdzsánnal, Albániával és Törökországgal holtversenyben. A magyaroknál csak két európai ország lakosai boldogtalanabbak: Lettország a 110., Bulgária a 137. helyen áll. Dánia a legboldogabb a világon, míg a legkilátástalanabbnak a togóiak érzik helyzetüket.

Érdekes, hogy Görögország 50. a rangsorban, pedig hónapok óta országszerte tombolnak a sztrájkok a gazdaság csődközeli helyzete miatt. Vizsgálatok bizonyítják, hogy ha a magyaroknak meg kell nevezniük egy-egy történelmi példaképet, akkor sokan Széchenyi Istvánt vagy Teleki Pált nevezik meg, akik hajlamosak voltak a depresszióra, és önkezükkel vetettek véget az életüknek.

 Pepi a bohóc 11 éve vidítja a szegedi gyerekeket. Fotó: Frank Yvette
Pepi a bohóc 11 éve vidítja a szegedi gyerekeket.
Fotó: Frank Yvette

Pszichológusok szerint a boldogság egyik legfőbb eszköze a humor, amit Csenki József, művésznevén Pepi bohóc is megerősít. A szegedi férfi társaival már 11 éve szórakoztatja a gyerekeket és a felnőtteket vidám műsorával. Aki nem tud nevetni, annak nincs humora, akinek nincs humora, az nem ismeri az élet örömeit! – vallja a 47 éves Pepi bohóc.

„Jókedvű vagyok szinte mindig. Szeretem, ha a környezetem is vidám" – írja magáról Pál János az egyik közösségi oldalon. És valóban: a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjét szinte sosem lehet rosszkedvűnek látni. Mi a titka? – kérdeztük az alezredest.

– Szerencsére még nem találkoztam olyan problémával az életben, ami nem volt megoldható. Sokszor sikerül felvidítanom a környezetemet, mivel szeretem mások problémáit is megoldani. Nekem az a boldogság, ha mást is boldognak látok. Egy napon belül sokszor vagyok jókedvű, a néhány borús pillanat után pedig gyorsan fel tudok töltődni az élet apró szépségeivel. Ez lehet bármilyen apróság, csak észre kell venni – osztotta meg velünk boldogságreceptjét Pál János.

Ami a Forbes számai mögött van

A felmérésben részt vevő több ezer embertől a kutatók először az életükkel való általános elégedettségüket kérdezték, amit 1 és 10 pont között kellett osztályozni. Ezután konkrétabb kérdéseket tettek fel a válaszadók előző napjával kapcsolatban: mennyire érezte magát kipihentnek, mennyire tartották tiszteletben stb. A végeredményt a teljes és a napi pontszámok alapján számították ki.

Olvasóink írták

 • 15. novaklaszlo56 2010. augusztus 11. 01:51
  „o662es_rab! csak nem akkor szabadulsz? Ha igen, vigyázz magadra addig is! Azt mondják, az utolsó hetek a legnehezebbek, mert az ember egyre türelmetlenebbül várja a nagy pillanatot, meg egyre izgatottabb, felszabadultabb is, és könnyebben hibázik. Meg utána is vigyázz magadra, mert idekint sem könnyű az élet, de azért nagyon szép tud lenni! :) De hisz tudod, igaz? ;)
  Ha melléfogtam, akkor jól sikerült a tréfád! :D”
 • 14. borkostolo 2010. augusztus 10. 23:09
  „Tisztelt Ujsagiro!
  A szegenyseg nem jelent boldogtalansagot, igy a pelda nagyon gyenge.
  Egy hazug es igazsagtan allamban elni, na az mar ronjta a moralt.
  A mai media folyamatos parasztlazitasalazitasa meg inkabb rontja a moralt.
  Csak bele kell olvasni a blogokba es az emberek harom hozzaszolas utan mar egymast olik, pedig a rendszer a hibas. Csak hat ennyi okos hozzaszolonal az soha nem merul fel, hogy a megosztas elv uralkodik a mai politikaban, a sajto pedig a csali amire minden agressziv ontelt rogton raharap.
  Persze az is igaz hogy a politikusok az emberekbol kerulnek ki, s ennyire irigy, es fillerkert megveheto korrupt nep keves van a foldon mint a magyar :(”
 • 13. jozko 2010. augusztus 10. 22:58
  „A sorsával a legtöbb ember elégedetlen!
  Az eszével, a képességeivel viszont a legtöbb elégedett...
  A sok szépségverseny helyett lehetne pár épész versenyt tartani....sokan meglepődnének!
  /El sem indulnék/”
 • 12. Zsoltee0716 2010. augusztus 10. 22:58
  „Ez főként azért van , mert itt totál szar a fizetés az alsóbb rétegeknél.”
 • 11. Ferrer 2010. augusztus 10. 22:34
  „Olyan országok kaptak sokkal kedvezőbb helyet a "rangsorban", mint pl. Bosznia vagy Koszovó. Ez jelent valamit.”
 • 10. Ferrer 2010. augusztus 10. 22:30
  „Mondjuk ez is annyira jellemző, hogy a politikától várják hazánk fiai a megváltást.. április előtt is, hogy majd jön Orbán, aztán mindenki boldog lesz.. beszarok.
  Jó ez a lista. Jó látni, hogy nem a világ szar, csak mi vagyunk savanyúak. És ennek örömére most megyek telefikázni már topicot :))”
 • 9. joy 2010. augusztus 10. 21:25
  „Nem csoda, hisz 20 éve tombol az "Érezd rosszul, és akaszd föl magad!" nemzetgyalázkodó prolitika, mitöbb a választók többsége idén erre szavazott, ormányzó rangra emelte.
  Nekik Széchenyi kell.
  Mást nem is érdemelnek.
  :o(”
 • 8. suzukirobi 2010. augusztus 10. 21:16
  „http://www.forbes.com/2010/07/14/world-happiest-countries-lifestyle-realestate-gallup-table.html itt a lista. Skandinávokkal az élen”
 • 7. macs 2010. augusztus 10. 19:36
  „Nálunk, akik elégedettek, azok se merik bevallani, mert az SI faktor hatására nagy rúgásokat kaphatnak, nehogy már neki jó legyen.”
 • 6. mucujka 2010. augusztus 10. 19:17
  „Akaom mondani, valamire a lenni helyett :D”
 • 5. mucujka 2010. augusztus 10. 19:11
  „NEm mintha, az elmúlt pár esztendő távlatából lenne elégedettek lehetnénk :(”
 • 4. o662es_rab 2010. augusztus 10. 18:49
  „Én oktober 3-án nagyon vidám leszek :)”
 • 3. mj52, 2010. augusztus 10. 18:19
  „És még erősitjük is ezt a képet, a himnuszunk is olyan bús kesergő ( a németek szerint melankólikus), még vigadni is sirva szoktunk, mintha muszáj lenne....”
 • 2. novaklaszlo56 2010. augusztus 10. 16:33
  „Mifelénk szinte mindenki elégedetlen másokkal és önmagával is. Ez az állapot pedig nem boldogságot szül, hanem bizonytalanság érzést, félelmeket, szorongást és agressziót, amely aztán, bezárva az ördögi kört, gyakran vezet akár erőszakos cselekményekhez is, ide értve az autoagresszió számos formáját is, köztük az öngyilkosságot, az addiktológiai problémákat, stb. Így nézünk ki mi, búsan az állítólag dicső múltunkba révedő, de a jövőtől csak újabb csapásokat váró magyarok. Oszt´, hogy a jövendőbe látás beteljesedjen, ostorozzuk is magunkat, ahogy ez már hozzánk illik.
  Csíííz! :-)”
 • 1. favágó 2010. augusztus 10. 12:51
  „Gondolom az első érdés az volt: elégedett ön a fizetésével?
  A második: elégedett ön a főnöke fizetésével?:-)))))))))))))))))))))
  A többi lényegtelen! A szomszéd füve úgyis mindig ződebb!:-))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerjen jegyet a Szabadidő, Egészség és Fitness Fesztiválra!

Fitness Fesztivál Béres Alexandrával és Katus Attilával az Újszegedi Partfürdőn. Ha jól válaszol, jegyeket nyerhet! Tovább olvasom