Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Vietnami Szusi Szegeden

Szeged - Varga Attila édesanyja vietnami, édesapja magyar. A közel két méter magas fiatalember Magyarországon is kitűnik a tömegből – hát még az ázsiai országban, ahol 150 centiméter az átlagmagasság. Nemrégiben látogatta meg édesanyja rokonait.
– Mindenki megijedt tőlem: a legtöbben a vállamat sem közelítik meg, valamiféle szörnynek néztek – meséli Varga Attila. A 22 éves fiatalember édesanyjával a vietnami rokonokhoz látogatott nemrégiben. A Szegeden mérnöknek tanuló egyetemista közel 2 méteresre nőtt – Vietnamban 150 centiméter az átlagmagasság. Itthon arca alapján sokan sejtik, hogy ázsiai származású – de általában japánnak gondolják. Ezért is kaphatta a Szusi becenevet.

Szusi Vietnamba látogatott. Több fejjel magasabb unokatestvéreinél. Fotó: Thanh Huyen
Szusi Vietnamba látogatott. Több fejjel magasabb unokatestvéreinél. Fotó: DM/DV


Árapály

Szusi vietnami rokonaival, unokatestvéreivel Kambodzsába is ellátogattak néhány napra, megtekintették a Mekong-deltát, ahol a világ egyik legnagyobb árapályjelenségének voltak szemtanúi. Egy nap alatt 3–4 métert is emelkedik a Dél-kínai-tengerbe torkolló folyó vízszintje.

40 napot töltött édesanyja szülőhazájában. A kínai naptár szerint január 23-án kezdődik az új év az országban, éppen akkor érkeztek. – A sárkány esztendeje az idei, mindenki nagyon boldog, ugyanis ez a szerencse éve. Ilyenkor a vietnamiak új vállalkozásokba fognak, például építkezésbe – magyarázza Attila. Nagymamája korábban egy buddhista templom vezetője volt, ezért olyan helyeken járt, ahol turista szinte soha.
– Gyönyörű, a természetben megtalálható zarándok- és imahelyeket láttunk. A nagyi otthonában külön szobát alakított ki, naponta minimum 2 órát imádkozik.

– Hanoiban laktunk a nagyszüleimnél, közel 6 hétig. A mama 86, a papa 94 éves. Szellemileg teljesen aktívak, frissek. Rengeteg halat, zöldséget és természetesen rizst esznek. A rokonokkal bejártuk az országot, Kambodzsába is ellátogattunk. Harmadszorra jártam Vietnamban, egész más kultúrát ismertem meg, mint itthon. Attila szemtanúja volt egy helyi népszokásokon alapuló esküvőnek is.

Vietnami életkép – lenyűgöző környezetben. Fotó: Varga Attila
Vietnami életkép - lenyűgöző környezetben. Fotó: Varga Attila


– A vőlegény 7 férfi rokona 7 riksán vitt különböző ünnepi ételeket a lányos házba. Ilyen volt a kutya is, ezt csak hasonló, nagyszabású eseményeken fogyasztják. A menyasszony piros ruhát visel a nagy napon – meséli Szusi. Szülei is itt esküdtek több mint 20 évvel ezelőtt. Édesapja a nagykövetségen dolgozott, egy kávézóban ismerkedett meg Szusi anyjával. Esküvő után nem sokkal hazatértek, azóta Tótkomlóson élnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Renáta kiesett a Megasztárból

Nem került a Megasztár legjobb 12 versenyzője közé a szegedi Nagy Renáta. Tovább olvasom